Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Mikä on paras kostutus kakulle? Katso viisi tapaa kostuttaa kakku

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Panu Pälviä
Julkaistu: 29.3.2022
|
Muokattu: 29.9.2023
Kakkupohjan kostuttamiseen voi käyttää vettä, maitoa, mehua tai vaikka tilkan kahvia. Valitse kostutus kakkupohjan ja täytteiden mukaan – ja muista maustaa myös itse kostutus. Sillä tavalla saat kakkuun pienen jujun, joka tekee juuri sinun kakustasi tavallista paremman.

Makea täyte + raikas vesi

Täytätkö kakun hillolla, marmeladilla tai esimerkiksi kinuskilla? Kun täyte sisältää paljon sokeria, raikas vesi on hyvä valinta kakun kostuttamiseen. Mausta vesi esimerkiksi vaniljasokerilla, sitruunalla tai limellä. Sitrusten hapot tasapainottavat täytteen makeutta ja ovat hyvä pari rasvaa sisältävälle kuorrutteelle. Kokeile kakun raikastamisessa myös sitrushedelmän kuorta: mausta pestyn hedelmän raastetulla kuorella kakkutaikina, täyte tai kuorrute.

Tiivis kakkupohja + vaniljalla maustettu maito

Maito tuo kakkuun pehmeitä makuja, mutta maito pehmentää toisinaan myös kakkupohjan rakennetta. Jos kakkupohja on rakenteeltaan helposti mureneva tai jo valmiiksi pehmeä, kuten monet gluteenittomat pohjat ovat, hyvä vaihtoehto on käyttää veden ja maidon seosta tai kasvipohjaisia maitoja. Myös maidon ja maitoseokset voi maustaa vaniljalla.

Hapokkaat marjat + makea mehu

Mehu on perinteinen kostutus täytekakulle. Makeutetut mehut tai luonnostaan makeat hedelmämehut sopivat kakun kostuttamiseen erityisen hyvin silloin, kun kakun täytteenä on raikkaita marjoja tai hapokkaita hedelmiä. Pieni lisämakeus korostaa marjojen tai hedelmien omaa makua. Mehun tapaan myös virvoitusjuomia voi käyttää kakun kostutuksena.

Tumma suklaa + aromikas kahvi

Meheviä suklaakakkuja ei aina tarvitse kostuttaa ollenkaan. Suklaakakkuresepteissä on kuitenkin usein kostutuksena tilkka kahvia. Tumma kahvi korostaa tumman suklaan makua ilman, että kahvi varsinaisesti maistuu kakussa. Lasten suklaakakuissa kahvin voi mainiosti korvata maidolla, joka pehmentää tumman suklaan makua.

Vahvat maut + tilkka alkoholia

Kun kakussa on vahvoja makua, se kestää hyvin pienen alkoholilisäyksen. Kahvilla maustettu tiramisu on siitä klassinen esimerkki. Myös tummat suklaakakut, joiden täytteenä on vaikkapa mustaherukka- tai kirsikkahilloa, saavat syvyyttä likööristä, rommista tai makeasta jälkiruokaviinistä.

Näin kostutat kakun

  1. Leikkaa kakkupohja kerroksiksi ja levitä kostutusta kakulle sudilla tai lusikalla. Jos sinulla on kapeakärkinen annostelupullo, voit käyttää sitä kakun kostuttamiseen.
  2. Kakkupohjissa on eroja johtuen esimerkiksi jauhojen kosteudesta ja uunien eroavaisuuksista. Samalla reseptillä tehty kakku voi vaatia toisella kertaa enemmän tai vähemmän kostutusta. Kokeile kakun pintaa. Kakku saa olla kostea, mutta älä kastele sitä märäksi.
  3. Huomioi täytteen koostumus. Esimerkiksi pakastetuista marjoista ja hedelmäsoseista imeytyy kakkuun kosteutta, jolloin voit vähentää muun kostutuksen osuutta.
  4. Anna kostutuksen tasaantua muutama minuutti ennen kuin levität sen päälle täytettä.
  5. Vetäytä kakkua jääkaapissa muutama tunti tai vaikka seuraavaan päivään. Jos tarjoat kakun heti, kostuta sitä hieman tavallista enemmän.
  6. Muista kostuttaa myös kakun päällimmäinen kerros.

Lue vinkit myös kakkupohjien tekemiseen ja täyttämiseen: