Täytätkö kakun hillolla, marmeladilla tai esimerkiksi kinuskilla? Kun täyte sisältää paljon sokeria, raikas vesi on hyvä valinta kakun kostuttamiseen. Mausta vesi esimerkiksi vaniljasokerilla, sitruunalla tai limellä. Sitrusten hapot tasapainottavat täytteen makeutta ja ovat hyvä pari rasvaa sisältävälle kuorrutteelle. Kokeile kakun raikastamisessa myös sitrushedelmän kuorta: mausta pestyn hedelmän raastetulla kuorella kakkutaikina, täyte tai kuorrute.
Mikä on paras kostutus kakulle? Katso viisi tapaa kostuttaa kakku
Makea täyte + raikas vesi
Tiivis kakkupohja + vaniljalla maustettu maito
Maito tuo kakkuun pehmeitä makuja, mutta maito pehmentää toisinaan myös kakkupohjan rakennetta. Jos kakkupohja on rakenteeltaan helposti mureneva tai jo valmiiksi pehmeä, kuten monet gluteenittomat pohjat ovat, hyvä vaihtoehto on käyttää veden ja maidon seosta tai kasvipohjaisia maitoja. Myös maidon ja maitoseokset voi maustaa vaniljalla.
Hapokkaat marjat + makea mehu
Mehu on perinteinen kostutus täytekakulle. Makeutetut mehut tai luonnostaan makeat hedelmämehut sopivat kakun kostuttamiseen erityisen hyvin silloin, kun kakun täytteenä on raikkaita marjoja tai hapokkaita hedelmiä. Pieni lisämakeus korostaa marjojen tai hedelmien omaa makua. Mehun tapaan myös virvoitusjuomia voi käyttää kakun kostutuksena.
Tumma suklaa + aromikas kahvi
Meheviä suklaakakkuja ei aina tarvitse kostuttaa ollenkaan. Suklaakakkuresepteissä on kuitenkin usein kostutuksena tilkka kahvia. Tumma kahvi korostaa tumman suklaan makua ilman, että kahvi varsinaisesti maistuu kakussa. Lasten suklaakakuissa kahvin voi mainiosti korvata maidolla, joka pehmentää tumman suklaan makua.
Vahvat maut + tilkka alkoholia
Kun kakussa on vahvoja makua, se kestää hyvin pienen alkoholilisäyksen. Kahvilla maustettu tiramisu on siitä klassinen esimerkki. Myös tummat suklaakakut, joiden täytteenä on vaikkapa mustaherukka- tai kirsikkahilloa, saavat syvyyttä likööristä, rommista tai makeasta jälkiruokaviinistä.