Muistatko, miten joulukinkku paistetaan? Näillä ohjeilla onnistut
Kinkku on monelle joulupöydän ehdoton kohokohta. Nappaa ohjeet täydellisen joulukinkun paistoon sekä ihanat ideat kuorrutukseen ja kastikkeeseen.


Nosta pöytään täydellinen joulukinkku sinappisella kuorrutuksella. Joulupöydän suosikkiruoka kypsennetään matalalla lämmöllä hitaasti uunissa. Viimeistään kinkun paistaminen tuo ihanan joulutunnelman kotiin.
Kaikki alkaa kinkun valinnasta
Saatavilla on eri kokoisia kypsentämättömiä ja syöntivalmiita kypsiä kinkkuja – jokaiselle löytyy siis jotakin!
Perinteinen kinkku on iso, usein 8–12 kg:n painoinen luullinen kinkku. Luullinen, potkan sisältävä juhlakinkku painaa noin 6–8 kg, luuton juhlakinkku noin 3–5 kg. Pienemmälle porukalle sopii muutaman kilon luuttomaksi leikattu kinkku tai kinkkurulla.
Kinkut ovat usein valmiiksi suolattuja. Ehkä olet huomannut paketissa myös maininnan "harmaasuolattu"? Se tarkoittaa, että liha on suolattu ilman säilöntäaineena käytettävää nitriittiä. Tämän takia lihalla saattaa olla aavistuksen harmahtava väri.
Ennen kinkun paistamista
Ota pakastekinkku sulamaan hyvissä ajoin ennen kypsentämistä. Anna kinkun sulaa pakkauksessaan. Sulamisaika jääkaapissa on noin 2–5 vuorokautta kinkun koosta riippuen.
Nosta sulanut kinkku huoneenlämpöön muutamaksi tunniksi ennen paistamista. Optimaalinen sisälämpötila ennen uunia on 10 astetta. Kuumenna myös uuni valmiiksi 200 asteeseen. Kiertoilmaa käytettäessä uunin lämpötilaa voi laskea noin 25 astetta.
Joulukinkun paistaminen
Poista kinkusta suojamuovi. Jos kinkussa on verkko, jätä se kypsennyksen ajaksi paikalleen.
Aseta kinkku uuniritilälle nahkapuoli ylöspäin, ja laita uuniin kinkun alle syvä pelti tai uunivuoka, johon neste tippuu. Voit lisätä vuokaan hieman vettä, jotta kinkusta irtoavat nesteet eivät pala kiinni peltiin. Voit myös kypsentää kinkun paistopussissa. Nosta tällöin kinkku pussiin, sulje pussi ja leikkaan pieni höyrynpoistoreikä pussin yläkulmaan.
Jos käytät paistomittaria, työnnä sen kärki viistosti kinkun keskiosaan, kinkun paksuimpaan kohtaan. Huomioi, että mittari ei saa koskettaa luuta.
Paista kinkkua ensimmäinen tunti 200 asteessa ja pudota sen jälkeen uunin lämpötila 100–125 asteeseen.
Paista kinkkua, kunnes mittari näyttää vähintään 75 astetta. Tällöin kinkku on usein mehevää ja kiinteää. Ylikypsäksi katsotaan kinkku, jonka sisälämpötila on 80–85 astetta, jolloin kinkku on mureampaa ja hieman kuivempaa. Kinkun paistoaika määräytyy kinkun koon mukaan. Jos paistomittaria ei ole, paistoaika on arviolta 1 tunti/kg + 1 tunti. Seuraa kinkun kypsymistä, sillä joskus paistamisessa voi mennä arviota pidempään.
Anna kinkun jäähtyä ja vetäytyä hetki.
Poista verkko. Poista veitsen avulla nahka ja osa silavaa.
Halutessasi voit nyt kuorruttaa kinkun.
Jäisen joulukinkun paistaminen
Voit paistaa kinkun myös jäisenä, jos sulatus on unohtunut tai estynyt. Huomioi kuitenkin, että paistoaika on huomattavasti pidempi kuin sulatetulla kinkulla eli noin 2 tuntia/kg.
Kuumenna uuni 100–125 asteeseen. Laita jäinen kinkku uuniin perusohjeen mukaisesti ritilän päälle paistopussissa tai ilman. Kun kinkku on sulanut uunissa riittävästi, työnnä paistomittari lihaan. Jatka kypsennystä. Kinkku on valmis kun sisälämpötila saavuttaa vähintään 75 astetta.
Kinkun kuorruttaminen
Perinteinen kuorrutus
Perinteinen korppujauhokuorrutus on monen suosikki. Nosta uunin lämpötila 250 asteeseen. Levitä kinkun pinnalle sinappia ja ripottele päälle korppujauhoja. Voit painella kuorrutteen pintaan koristeeksi neilikoita, tähtianiksia tai vaikka viipaloida tuoreita viikunoita. Ruskista kinkkua uunissa noin 10 minuuttia, kunnes pinta saa kauniin värin. Seuraa ruskistumista koko ajan, jotta pinta ei pääse palamaan.
Hunajainen sinappikuorrutus
Uutta makua saat sekoittamalla sinapin joukkoon hunajaa ja ripottelemalla pinnalle hapankorppumuruja. Jauhettuna hapankorput toimivat mainiosti vaalean korppujauhon korvaajana ja rukiinen maku sopii kinkulle loistavasti. Jättämällä osan hapankorpuista hieman karkeammaksi rouheeksi, saat kinkun pintaan rouskuvaa tekstuuria!
Aikuisempaan makuun
Sekoita sinapin joukkoon tujaus konjakkia tai viskiä. Kaupoista löytyy usein myös käyttövalmista konjakkisinappia. Ripottele pinnalle normaalisti korppujauhoja ja paahda kuorrute kauniiksi uunissa.
Rouskuvaa ja trendikästä
Vihreä pistaasi hyppää kuorrutukseen! Kinkku saa piristävän kuorrutteen pinnalle levitetystä maapähkinävoilla maustetusta sinapista ja rouhituista pistaaseista. Tiesitkö, että pistaasi on tällä hetkellä yksi trendaavimmista mauista ruoanlaitossa ja leivonnassa?
Raikasta ja aromikasta
Näyttävä kinkunkuorrute tehdään yrteistä. Surauta minttu, persilja, korppujauho ja ripaus suolaa tehosekoittimessa kauniinvihreäksi muruksi ja painele kinkun pinnalle. Yrttikuorrutetta ei tarvitse paahtaa uunissa, jotta väri säilyy kauniin kirkkaana.
Kinkunkastike paistoliemestä
Maukasta paistolientä ei missään nimessä kannata hävittää, vaan käyttää se kinkunkastikkeen pohjana tai vaikka pakastaa myöhempää käyttöä varten. Huomioi, että paistoliemi on suolaista ja sitä kannattaa jatkaa vedellä, kermalla tai viinillä. Paistoliemi sopii erinomaisesti myös välipäivien hernekeittoon!
Kokeile tuunata perinteinen kastike ihanasti kirsikkahillolla, mausta soosi maukkaaksi wasabilla ja hunajalla tai sekoita joukkoon umamista misotahnaa ja reilu nokare voita!









