Sipulin suosion takana on jäljittelemätön maku, edullinen hinta, kotimaisuus, käytön monipuolisuus ja tietenkin terveysvaikutukset.
Suomalainen syö noin 4,5 kiloa sipuleja vuodessa, ja siitä noin 4 kiloa on keltasipulia. Toiseksi suosituin on purjo.*
Kaikkiaan meillä tunnetaan noin 15 erilaista sipulilajiketta. Kun puhutaan pelkästä sipulista, tarkoitetaan yleensä kelta- eli kepasipulia.
Leikkaa sipulia terävällä veitsellä, jolloin rikkiyhdisteet eivät karkaa niin helposti kirvelemään silmiä. Jos ruokapöydässä on ennakkoluuloisia sipulinsyöjiä, raasta sipuli lihapulliin tai hauduta sipulisilppua pannulla ensin pehmeäksi ja lisää vasta sitten ruokaan.
Flavonoideja tarjolla olkaa hyvä
Kaikki sipulilajikkeet sisältävät runsaasti flavonoideja. Jo ruokalusikallinen sipulisilppua päivittäin nautittuna antaa hyvän flavonoidiannoksen syöjälleen.
100 grammaa keltasipulia sisältää energiaa 29 kcal, 10 mg C-vitamiinia ja 1,7 g kuituja.
Perinteisesti sipulimaitoa on pidetty tehokkaana flunssan helpottajana. Sipulimaito valmistetaan näin: Hienonna yksi sipuli. Hauduta silppu voinokareessa kattilassa pehmeäksi. Lisää 3 dl maitoa ja suolaripaus, kiehauta ja nauti.