Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Nosta sipuli ruoanlaiton päärooliin – 4 uutta tapaa käyttää sipulia

Teksti:
Marita Joutjärvi
Kuvat:
123RF
Julkaistu: 11.11.2019
|
Muokattu: 31.8.2020
Ilman umamisen aromikasta sipulia moni ruoka menettäisi makuaan. Itkettävän ihana sipuli on usein ruoassa sivuosassa, mutta se on myös loistokas pääroolissa.

Sipulin suosion takana on jäljittelemätön maku, edullinen hinta, kotimaisuus, käytön monipuolisuus ja tietenkin terveysvaikutukset.

Suomalainen syö noin 4,5 kiloa sipuleja vuodessa, ja siitä noin 4 kiloa on keltasipulia. Toiseksi suosituin on purjo.*

Kaikkiaan meillä tunnetaan noin 15 erilaista sipulilajiketta. Kun puhutaan pelkästä sipulista, tarkoitetaan yleensä kelta- eli kepasipulia.

Leikkaa sipulia terävällä veitsellä, jolloin rikkiyhdisteet eivät karkaa niin helposti kirvelemään silmiä. Jos ruokapöydässä on ennakkoluuloisia sipulinsyöjiä, raasta sipuli lihapulliin tai hauduta sipulisilppua pannulla ensin pehmeäksi ja lisää vasta sitten ruokaan.

Flavonoideja tarjolla olkaa hyvä

Kaikki sipulilajikkeet sisältävät runsaasti flavonoideja. Jo ruokalusikallinen sipulisilppua päivittäin nautittuna antaa hyvän flavonoidiannoksen syöjälleen.

100 grammaa keltasipulia sisältää energiaa 29 kcal, 10 mg C-vitamiinia ja 1,7 g kuituja.

Perinteisesti sipulimaitoa on pidetty tehokkaana flunssan helpottajana. Sipulimaito valmistetaan näin: Hienonna yksi sipuli. Hauduta silppu voinokareessa kattilassa pehmeäksi. Lisää 3 dl maitoa ja suolaripaus, kiehauta ja nauti.

Sipulin kumppaniksi sopivat

  • Sienet, pekoni, peruna, eri juurekset, vuohenjuusto, tomaatti, fenkoli, pavut, appelsiini, juusto, maksa, mäti, silli ja silakat.
  • Yrtit, kuten timjami, basilika, rosmariini, salvia ja persilja.
  • Pihvit (nauta, lammas, maksa), murekkeet, keitot, padat, laatikot ja salaatit.

4 yllättävää tapaa käyttää sipulia

Sipulikeitto ja sipulipiirakka ovat ne iki-ihanat sipuliruoat, mutta oletko jo kokeillut näitä?

1. Pikkelöidyt punasipulit

Kuori ja suikaloi 3 punasipulia ja 5 valkosipulinkynttä. Mittaa kattilaan 2 dl vettä, 1 ½ dl sokeria, 1 dl väkiviinaetikkaa ja 1 tl suolaa. Kiehauta, lisää sipulit ja kuumenna kiehuvaksi.

Purkita ja tarjoile aterian lisänä, salaattien höysteenä, hampurilaisten täytteenä tai leipien koristeena.

2. Lisukesipulit uunissa

Kuori sipulit. Lado ne voideltuun uunivuokaan ja kypsennä 200 asteessa ensin 20 minuuttia. Ripottele sipulien päälle timjamia, suolaa, mustapippuria, voinokareita ja parmesaaniraastetta. Hauduta 180 asteessa vielä 30 minuuttia ja tarjoa vaikka paistin lisukkeena.

3. Karamellisoidut sipulit

Kuori 2–3 isoa sipulia ja leikkaa ne renkaiksi. Sulata 3 rkl voita pannulla ja kuullota sipulirenkaita miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Lisää kattilaan 3 rkl sokeria tai hunajaa, 1–2 rkl vettä ja ½ tl suolaa. Hauduta vielä noin 10 minuuttia.

Karamellisoidut sipulit maistuvat sellaisenaan lisukkeena tai höysteenä keiton tai leipien päällä, hodarien tai burgereiden välissä.

4. Tarte Tatin eli sipulipiirakka

Leikkaa 4 kuorittua sipulia lohkoiksi niin, että ne jäävät kannastaan kiinni. Hauduta niitä valurautapannulla voissa ja sokerissa (2 rkl). Mausta suolalla, pippurilla ja balsamicolla. Kauli 200 g voitaikinaa pannun kokoiseksi, nosta se sipulien päälle. Paista uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia ja kumoa tarjolle.

*= Lähde: Ruokatieto

Katso reseptejä

Katso myös