Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Pastasalaatit ovat oivaa syysruokaa – tuhti salaatti sopii vaikka metsäretken evääksi

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Laura Riihelä
Julkaistu: 10.10.2023
|
Muokattu: 10.10.2023
Pastasalaatti on mainio vierastarjottava, ja syyslomalla pastasalaatit maistuvat lounaalla tai vaikka retkipäivän eväänä.

Onko parempaa kuin pastasalaatti! Helposti ei löydy ainakaan monipuolisempaa ruokaa: Pastasalaatti käy sekä arjen lounaaksi tai retkievääksi, mutta myös juhlien noutopöytään. Pastasalaattia on helppo muuntaa erilaisiin ruokavalioihin istuviksi - ja salaattiin sopivat tilanteen mukaan niin herkkutiskin antimet kuin monet edellispäivän ruoalta jääneet raaka-aineetkin.

Salaatin pohjana on tietysti pastaa. Parhaiten pastasalaattiin käyvät melko pienet ja helposti syötävät pastat. Hyviä salaattipastoja ovat esimerkiksi putkimalliset pennet, rusettia tai perhosta muistuttavat farfallet ja simpukkamaiset gnocchit. Myös erilaisia täytteitä sisältäviä pastoja, kuten ravioleja tai tortellineja, kannattaa kokeilla pastasalaateissa. Perinteisimpiä salaatin raaka-aineita ovat tietysti makaronit, mutta niiden saatavuudessa on ollut viime aikoina pulmia. Minkä tahansa pastan valitsetkin, tärkeää on, että et keitä pastaa ylikypsäksi, sillä silloin se helposti muhjuuntuu salaatissa.

Pastasalaattiin sopivat monenlaiset raaka-aineet: juustot, lihat, rapeat tuoreet, mutta myös eri tavoin kypsennetyt kasvikset, yrtit, pähkinät... Pidä pastasalaatiin koostamisessa mielessä sama kuin yleensäkin ruoan valmistuksessa: parhaimmillaan ruoassa on monenlaista makua ja suutuntumaa. Kirpeää ja lempeää, suolaista ja makeaa, rapeaa ja pehmeää.

Kastike on pastasalaatissa tärkeässä osassa. Ilman kastiketta tai muuta salaattiin kosteutta antavaa elementtiä pastasalaatti jää helposti kuivaksi. Pastasalaatin kastikkeeksi käyvät niin öljypohjaiset kuin vaikkapa ranskankerma-, kermaviili- tai majoneesipohjaisetkin kastikkeet.

Pastasalaatti kannattaa tehdä hyvissä ajoin valmiiksi, vaikka edellisenä iltana, jotta se ehtii maustua kunnolla. Lisää kuitenkin mahdolliset salaatinlehdet, kuten vaikka rucola, sekä tuoreet yrtit, kuten basilika, ja helposti tummuvat kasvikset ja hedelmät joukkoon vasta juuri ennen syömistä, jotta salaatti pysyy raikkaan makuisena ja herkullisen näköisenä.

Välimeren makuja

Välimeren maut, kuten oliivit, basilika, tomaatti, juustot toimivat pastasalaateissa erinomaisesti.

Ruokaisa fetaa sisältävä kreikkalaistyylinen pastasalaatti sopii vaikka lounaaksi. Italiasta ideansa ammentavassa bruschetta-salaatissa maukkaat tomaatit, tuoreet yrtit ja rapeat krutongit yhdistyvät herkulliseksi kokonaisuudeksi, joka maistuu myös juhlapöydän tarjottavana.

Kasviksia pastan seuraksi

Pastasalaattiin voi sujauttaa monenlaisia kasviksia: kokeile pastan kaverina tuoreita kasviksia, mutta myös paahdettuja, paistettuja, keitettyjä, höyrytettyjä, grillattuja tai eri tavoin säilöttyjä ja marinoituja kasviksia.

Kesäkurpitsa-pastasalaattiin kesäkurpitsa paistetaan pannulla valkosipulin kanssa. Salaatti saa kosteutta sitruunanmehulla rikastetusta fetamurusta.

Avokado-pastasalaatissa maistuvat raikkaat tuoreet maut, kuten limetti ja avokado. Runsas määrä raejuustoa varmistaa pastasalaatin mehevyyden basilikakastikkeen ohella.

Lisää ruokaisuutta

Lisää ruokaisuutta pastasalaattiin saa, kun joukkoon lisää vaikkapa marinoitua broileria, kypsää kalaa, katkarapuja, kinkkukuutioita tai kananmunia. Myös monet kasvipohjaiset proteiinit sopivat pastasalaattiin hyvin. Esimerkiksi maustettu tofu on oiva pastasalaatin osanen.

Meksikolaiseen kana-pastasalaattiin tukevuutta tuovat broilerin lisäksi mustapavut. Makuja pursuava kastike sekoitetaan ranskankermasta, sitruunamehusta, sinapista, hunajasta ja tacomausteesta.

Sitruunalla, kapriksilla, kurkulla ja tuoreilla yrteillä höystetty pasta-lohisalaatti on makumaailmaltaan raikas. Sen voi tehdä puolivalmiiksi etukäteen, mutta lohi, retiisit, kurkku ja tilli kannattaa lisätä joukkoon vasta viime hetkellä.

Näin pakkaat pastasalaatin mukaan

Jos pastasalaatti on tarkoitus ottaa evääksi töihin tai vaikka mökille mukaan, tee se kerroksittain. Kokoa salaatti purkkiin tai rasiaan niin, että kaadat kastikkeen pohjimmaiseksi, lisäät sitten pastan, sen jälkeen proteiinin, kuten vaikka kanan tai meetvurstin, ja sitten kasvikset. Jos salaattiisi kuuluu salaatinlehtiä, huuhtele ja kuivaa ne, ja asettele päällimmäiseksi. Näin alimmat kerrokset saavat marinoitua meheviksi, mutta pinnalle kootut salaatinlehdet pysyvät rapeina. Lounastauolla kiepautat vain ainekset ylösalaisin, niin koko salaatti saa pintaansa herkullisen kastikkeen.