Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Rakastu ruusukaaliin! Näillä ohjeilla kesytät kouluajoilta tutun vihreän vihanneksen

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Panu Pälviä
Julkaistu: 4.11.2022
|
Muokattu: 4.11.2022
Pieni, pyöreä ja valloittavan vihreä ruusukaali on parhaimmillaan loppusyksystä. Tarjoa rapealehtiset ruusukaalit paahdettuna tai raakana ja runsaasti maustettuna, niin saat niistä kaiken irti.

Ruusukaaleja kypsentäessä on hyvä pitää mielessä, että ruusukaali on parhaimmillaan rapsakkana ja napakkana. Monen muistoissa kummitteleva epämiellyttävä ruusukaalikokemus on perua liian pitkästä kypsennysajasta tai kaalien seisottamisesta lounaslinjastolla lämpölampun alla. Syö ruusukaaliruoat siis mahdollisimman tuoreina, jolloin kaalien rakenne ja maku ovat herkullisimmillaan.

Paahda ja karamellisoi

Ruusukaalirakkaus alkaa usein paahdetuista ruusukaaleista. Paahtaminen tuo esiin ruusukaalin luontaista makeutta ja rapsakoittaa niiden pinnan. Lämmin ruusukaali on mainio pohja monille mauille ja paahdetut ruusukaalit kannattaakin maustaa ronskilla otteella. Yhdistä samalle pellille ruusukaalien kanssa muita kasviksia, perunoita ja bratwurstia, niin saat tehtyä koko päivällisen samalla pellillä.

Jos haluat säästää sähköä, tee uunissa samoilla lämmöillä myös muita arkiruokia tai paista ruusukaalit pannulla. Pannulla paahtaminen tuo ruusukaaleihin uunin tavoin karamellimaisen pinnan ja pitää kaalit rapeina.

Syö sipsinä

Tee tänä syksynä lehtikaalisipsien sijaan trendikkäitä ruusukaalisipsejä. Nopeat sipsit valmistuvat vartissa ja maistuvat sellaisenaan, salaatissa, dippien kanssa tai vaikkapa keiton päällä rapeana ripotteena. Lehdet irtoavat kaalista helposti, kun napsaiset kannasta pätkän pois. Paahda sipsit reippaasti rapeiksi ja nauti heti uunista ulos ottamisen jälkeen. Jos kaipaat sipseihin vaihtelua, kokeile maustaa ne suolan ja pippurin sijaan esimerkiksi kuivatuilla yrteillä, paprikajauheella tai valkosipulisuolalla.

Sujauta salaattiin

Muiden kaalien tapaan myös ruusukaalia voi syödä raakana. Ohueksi siivutettuna ruusukaali onkin pirteän makuinen ja rapea lisä vihersalaattiin. Jos uloimmat lehdet vaikuttavat nahistuneilta, kuori ne pois ennen ruusukaalien viipaloimista. Poista myös kova kanta.

Tee salaatille hunaja-sinappikastike, joka korostaa tuoreiden ruusukaalien makua. Etikkainen kastike myös pehmentää kaalinlehdet juuri sopiviksi ennen syömistä. Viimeistele ruusukaalisalaatti kuivatuilla karpaloilla ja paahdetuilla pähkinöillä.

Parhaat vinkit ruusukaalin käsittelyyn

Miten bongata kaupan parhaat ruusukaalit? Entäpä miten kokata niistä mahdollisimman monipuolisia ruokia? Lue vinkit ruusukaalien valitsemiseen, säilyttämiseen ja parhaisiin makupareihin.