Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Sesongissa nyt: kotimainen ruusukaali on parhaimmillaan paahdettuna tai napakaksi keitettynä – katso parhaat makuparit!

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 2.10.2019
|
Muokattu: 25.11.2020
Syksy ja talvi ovat ruusukaalin aikaa. Houkuttele pikkukaalista parhaat puolet esiin uunissa tai pannussa paahtamalla ja rohkeasti maustamalla. Terveellinen ja nopeasti kypsyvä ruusukaali on oivaa arkiruokaa, mutta muuntautuu helposti myös juhlakelpoiseksi.

Ruusukaali on loppuvuoden kasvis

Ruusukaali eli brysselinkaali on Belgiasta kotoisin oleva kaalin muunnos. Ruusukaalit ovat pieniä, halkaisijaltaan 2–4 senttisiä keriä. Suomessa niiden satokausi alkaa syksyllä ja jatkuu aina vuoden loppuun.

Valitse kaupassa raikkaan vihreitä ruusukaaleja. Kellertävät tai rusehtavat lehdet kertovat, että kaali ei ole enää parhaimmillaan. Säilytä ruusukaali suojattuna jääkaapissa, 2–6 asteessa. Ruusukaali on herkkä etyleenille, joten säilytä se erillään runsaasti etyleeniä tuottavista banaaneista, omenoista tai tomaateista.

Ruusukaalit voi käyttää kokonaisina, puolitettuina, osiin pilkottuina tai lehdiksi purettuina.

Ruusukaali kypsyy jopa parissa minuutissa – höyrytä, paista tai paahda

Aloita kokkaaminen huuhtelemalla kaalit. Poista kaalin kova kanta ja tarvittaessa päällimmäiset lehdet, jos ne näyttävät nahistuneilta. Ruusukaalit voi käyttää kokonaisina, puolitettuina, osiin pilkottuina tai lehdiksi purettuina. Myös valmistustapoja on monia: raasta ruusukaalit raakana salaattiin, höyrytä tai keitä napakan kypsiksi, paahda rapeapintaisiksi pannulla tai uunissa tai hauduta pehmeiksi kerman kanssa.

Pannulle pilkottuna ruusukaali kypsyy nopeiten, vain vajaassa viidessä minuutissa. Rapsakka kaali on hyvä pohja esimerkiksi caesar-salaattiin. Myös pannulla makeiksi karamellisoituneet, hunajaiset ruusukaalit ovat herkullisia salaatteihin lisättynä, lisukkeena tai ihan sellaisenaan.

Monen mielestä ruusukaali on parasta uunissa paahdettuna. Paahda kaalit 2–4 osaan pilkottuina. Levitä kaalit pellille, kääntele joukkoon öljyä, balsamiviinietikkaa, suolaa ja pippuria ja paahda sitten 200 asteessa noin 20 minuuttia. Uunissa paahdetut ruusukaalit ovat usein myös perheen pienempien mieleen, etenkin jos ne tarjoilee osana perjantairuoaksi sopivaa siipipeltiä. Voit tehdä uunissa myös rapsakoita ruusukaalisipsejä lehtikaalisipsien tapaan.

Ruusukaaleista voi tehdä paljon muutakin: keittoa, pataruokia, vokkeja, gratiineja ja suolaisia piirakoita. Kokeile esimerkiksi ruusukaalin, sinihomejuuston ja tomaattien herkullista liittoa.

Parhaat makuparit ruusukaalille – oletko jo kokeillut näitä?

Ruusukaali viihtyy niin tuhtien kuin raikkaiden makuparien seurassa. Jos mielesi tekee täyteläisiä makuja, yhdistä ruusukaaliin vaahterasiirappia, hunajaa ja balsamiviinietikkaa, pekonia, kermaa tai pinjansiemeniä ja pähkinöitä. Raikkaita mausteita ruusukaalille ovat puolestaan sitrushedelmät, granaattiomenan siemenet, chili, inkivääri ja valkosipuli. Tässä viisi ideaa, joiden avulla kokoat eri tavoin maustetuista ruusukaaleista aterian.

  1. Kokeile paahdettuja ruusukaaleja riistaruokien, lampaan tai sieniruokien lisänä. Tehosta yhdistelmää maustamalla kaalit rosmariinilla.
  2. Tee broileriruoan lisukkeeksi appelsiiniruusukaaleja. Kypsennä halkaistut ruusukaalit voin ja appelsiinikuoriraasteen ja -mehun seoksessa. Mausta rosmariinilla.
  3. Tarjoa napakaksi kypsennetyt ruusukaalit parmesaaniraasteen ja ilmakuivattujen kinkkuviipaleiden kanssa alkupalana.
  4. Paistettu kala ja kermassa haudutetut ruusukaalit maistuvat yhdessä taivaallisilta.
  5. Marinoi aterialta jääneet ruusukaalit sinappisessa öljykastikkeessa. Koristele paahdetuilla seesaminsiemenillä ja tarjoa alkupalana tai broilerin kanssa.

Kokeile myös näitä ruusukaalireseptejä

Lisää vinkkejä kaalien käyttöön