Heleän vihreä parsakaali on terveellinen ja herkullinen kasvis, joka sopii ruoanlaittoon varttaan myöten. Älä siis turhaan heitä vartta biojätteeseen, vaan kuori se kevyesti ja pilko mukaan ruokiin.
Parsakaali on parhaimmillaan kun nuput ovat vielä pieniä ja terälehdet vihreitä. Jos säilytät parsakaalia liian pitkään tai liian lämpimässä, nuput aukeavat ja terälehdet alkavat kellertää. Myös etyleeni saa parsakaalin nahistumaan nopeasti, joten pidä parsakaali erillään sitä erittävistä vihanneksista ja hedelmistä, kuten omenoista ja tomaateista. Paras säilytyspaikka parsakaalille on jääkaapin vihanneslokero.
“Parsakaalista pitävän kannattaa tutustua myös hoikkavartiseen broccoliiniin, joka on parsakaalin ja kiinalaisen parsakaalin yhdistelmä.“
5 uutta ideaa parsakaalin käyttöön
Parsakaali oli pitkään lautasilla vain lisukekasviksen roolissa ja silloinkin usein liian pehmeäksi keitettynä. Parsakaali on kuitenkin parhaimmillaan juuri ja juuri kypsäksi keitettynä, jolloin purutuntuma on napakka ja hieman rapsakka. Myös uunissa paahdettu parsakaali on herkullista ja sopii esimerkiksi pastaan tai salaattiin. Tässä viisi uutta ideaa, joilla teet parsakaalista entistäkin herkullisempaa ruokaa!
1. Ravistele raakana
Pikamarinointi ja pieni ravistelu pehmentävät parsakaalin mukavasti. Lorauta kannelliseen astiaan vinegretteä tai valmista salaattikastiketta ja paloittele parsakaali sinne pieninä nuppuina. Viipaloi myös varret mukaan. Sulje ja ravistele pari minuuttia, niin kaali maustuu tasaisesti. Kumoa seos salaattivadille, rouhi päälle suolapähkinöitä ja murustele joukkoon fetajuustoa.
2. Lisää vihreyttä pottumuusiin
Valmista perunasose niin, että käytät perunoita ja parsakaalia saman verran. Kuutioi kuoritut perunat ja paloittele parsakaali. Keitä suolalla maustetussa vedessä kypsiksi. Valuta vesi pois, lisää ruokalusikallinen ranskankermaa ja loraus oliiviöljyä. Vatkaa sähkövatkaimella kasvikset kuohkeaksi soseeksi. Mausta suolalla ja säväytä piparjuuritahnalla.
3. Parita rapean meetvurstin kanssa
Paahda muutama meetvurstiviipale paistinpannulla molemmin puolin ja nosta ne talouspaperin päälle. Murustele rapeat makkaraviipaleet jäähtyneinä. Leikkaa parsakaali pieniksi paloiksi ja viipaloi varret. Keitä minuutin ajan, jolloin ne pysyvät napakoina. Valuta huolellisesti ja kumoa laakealle vadille. Pirskottele päälle sinappista salaattikastiketta. Ripottele päälle meetvurstimurut ja kuivattuja karpaloita. Viimeistele herkku leipäkrutongeilla.
4. Gratinoi parmesaanipeiton alla
Leikkaa parsakaali ohuiksi viipaleiksi ja levitä ne vieriviereen leivinpaperin päälle uunipellille. Sivele paloille kevyesti oliiviöljyä ja ripottele niille suolaa, mustapippuria sekä valkosipulijauhetta. Raasta päälle reilu kerros parmesaania ja paahda 225-asteisessa uunissa noin 12 minuuttia.
5. Upota lettutaikinaan
Paloittele raaka parsakaali tehosekoittimen tai monitoimikoneen kulhoon ja aja leikkuuterällä murumaiseksi. Käytä pari desiä parsakaalimuruja puolen litran lettutaikinaan ja paista herkullisiksi ohukaisiksi.