Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Ruokavalio: diabetes

Teksti:
Taina Luova ja Yhteishyvä
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 31.8.2013
|
Muokattu: 31.8.2020
Diabeetikon ruokavalio sisältää pieniä aterioita useasti päivässä. Kun syö säännöllisesti, on myös helpompi hallita ruokamääriä ja sovittaa yhteen ruoka ja lääkitys.

Diabetes on joukko sairauksia, jotka voidaan jakaa kahteen päätyyppiin, tyypin 1 (nuoruustyypin) diabetekseen ja tyypin 2 (aikuistyypin) diabetekseen.

Alttius kumpaankin diabetesmuotoon on periytyvää. Sen lisäksi ympäristötekijät vaikuttavat taudin puhkeamiseen. Elämäntavoilla voi ehkäistä tyypin 2 diabeteksen kehittymistä.

Suomessa on noin 40 000 insuliininpuutosdiabeetikkoa, noin 250 000 aikuistyypin diabeetikkoa ja lähes saman verran diagnosoimattomia aikuistyypin diabeetikkoja, jotka sairastavat tautia tietämättään.

Diabeetikon ruokavalio

Kun diabeetikko haluaa koostaa ruokavalionsa suosituksen mukaisesti, ruokien hyviä valintakriteereitä ovat runsaskuituisuus, vähärasvaisuus, vähäsokerisuus ja vähäsuolaisuus. Diabeetikoille sopiva ruoka on samaa, mitä suositellaan kaikille suomalaisille.

Aikuisdiabeetikon ruokamäärän tulisi vastata energiankulutusta ja edistää laihtumista, jos se on tarpeen. Oleellista on jakaa ruokamäärä pienehköiksi aterioiksi pitkin päivää, jotta veren sokeripitoisuus ei heittelehdi liikaa. Kun syö säännöllisesti, on myös helpompi hallita ruokamääriä ja sovittaa yhteen ruoka ja lääkitys.

Suosituksen mukaan diabeetikon ruokavalio sisältää

  • runsaasti kasviksia, hedelmiä ja marjoja
  • täysipainoisessa ateriassa perunaa, pastaa tai riisiä
  • täysjyvävalmisteita lähes joka aterialla
  • rasvatonta maitoa tai piimää ruokajuomaksi, janoon vettä
  • vähärasvaista lihaa, vähintään kaksi kertaa viikossa kalaa eri kalalajeja vaihdellen
  • pehmeää rasvaa sisältäviä tuotteita leivälle, leivontaan, ruoanvalmistukseen ja salaatinkastikkeeksi.

Insuliinihoitoinen diabeetikko laskee hiilihydraatteja

Insuliinihoitoinen diabeetikko arvioi aterioidensa hiilihydraattimääriä, koska ne vaikuttavat tarvittavaan insuliinimäärään.

Ruoassa hiilihydraattilähteitä ovat muun muassa perunan, riisin, pastan ja jauhojen tärkkelys, kasvisten ja viljatuotteiden kuidut, hedelmien ja marjojen sokeri, maidon sokeri eli laktoosi, lisätty sokeri, siirappi tai hunaja. Sokereita ovat esimerkiksi glukoosi, fruktoosi (eli hedelmäsokeri), laktoosi, sakkaroosi (tavallinen sokeri), maltitoli, sorbitoli ja ksylitoli.

Usein kysyttyä diabeteksestä

1. Mitä tarjoaisin kyläilevälle diabeetikolle?

Diabeetikko ilahtuu, jos tarjolla on pienehköjä suupaloja sekä vaihtoehtoja, joista valita. Silloin hän voi koota annoksen oman senhetkisen ruokatarpeensa ja mieltymyksensä mukaan. Säästä tuotteiden kääreet, jotta insuliinihoitoinen diabeetikko voi tarvittaessa tarkistaa siitä yhden annoksen hiilihydraattimäärän.

Pienten annoskokojen lisäksi voi valita vähemmän rasvaa sisältäviä ja vähäsokerisia tarjottavia. Kaikille voi tarjota juomaksi makeuttamattomia tai light-juomia ja jäätelöksi maito- tai kevytjäätelöä ja kahviin maitoa kerman sijasta.

Tarjoa esimerkiksi pikkupullia, rinkeleitä, omena-, rahka- tai marjapiirakkaa, hedelmiä, jäätelöä ja marjoja, pieniä keksejä tai suklaapaloja, itse koottavia voileipiä tai karjalanpiirakoita.

Diabeetikolle ei tarvitse ostaa erikoistuotteita, kuten diabeteskeksejä. Niissä on yleensä saman verran hiilihydraatteja ja energiaa kuin tavallisissa tuotteissa, koska niissä sokeri on korvattu suuremmalla määräällä vehnäjauhoja sekä rasvaa. Diabetestuotteet ovat jäänne ajalta, jolloin diabeetikoita ohjattiin välttämään hiilihydraatteja.

2. Voiko diabeetikko syödä sokeria?

Vaikka diabeteksesta käytetään myös nimitystä sokeritauti, sokeri ei ole diabeetikon ruokavaliossa ykkösenä vältettävien ruoka-aineiden listalla. Diabeetikot voivat käyttää pieniä määriä sokeria ja hedelmäsokeria.

Kahviin tai teehen sopivia energiattomia makeutusaineita ovat aspartaamia, sakariinia tai syklamaattia sisältävät pienet makeutustabletit. Light-juomissa käytetään aspartaamia (E 951) joko yksinään tai yhdessä asesulfaamin (E 950) kanssa. Ne ovat diabeetikolle parempia vaihtoehtoja kuin sokerilla makeutetut juomat. Janojuomana vielä parempia vaihtoehtoja ovat maustetut tai maustamattomat kivennäisvedet tai kraanavesi.

3. Onko sokeroimaton parempi valinta kuin sokerillinen?

Täysmehuun ei ole lisätty sokereita, kuten mehujuomiin lisätään. Täysmehussa on kuitenkin hedelmien tai marjojen omia sokereita noin 10 g hiilihydraatteja yhtä desilitraa kohden. Saman verran hiilihydraatteja on mehujuomissakin. Myös energiaa näissä juomissa on suunnilleen saman verran.

Joskus sokeroimatonta tuotetta voi syödä enemmän, koska siinä on vähemmän sekä hiilihydraatteja että energiaa. Esimerkiksi litra sokeroimatonta mustikkakeittoa sisältää yhtä paljon energiaa ja hiilihydraatteja kuin 2 dl tavallista mustikkakeittoa (20 g hiilihydraatteja ja 340 kJ/80 kcal energiaa).

Makeisista, joiden valmistukseen on käytetty sokerialkoholeja, kuten ksylitolia, sorbitolia tai maltitolisiirappia, kertyy hyvin vähän energiaa ja hiilihydraatteja. Niitä voi syödä enemmän kuin sokerimakeisia, mutta sokerialkoholien liiallisesta käytöstä voi saada vatsavaivoja.

Energiattomista makeutusaineista eli sakariinista, syklamaatista, aspartaamista tai asesulfaami-K:sta ei tule energiaa eikä hiilihydraatteja laisinkaan. Nämä kaikki makeuttajat ovat hampaiden reikiintymisen kannalta sokeria turvallisempia. Mutta näidenkin makeisten ainesosina voi olla sitruunahappoa tai muita happoja, jotka voivat aiheuttaa hampaiden eroosiota.

Makeutusaineista on annettu käyttörajoituksia, mutta ne ovat käytännössä turvallisia käyttää. Esimerkiksi 60 kiloa painava aikuinen voi käyttää aspartaamia sisältävää juomaa neljä litraa joka päivä turvallisesti. Keskimäärin juomme noin 1,5 litraa erilaisia juomia päivässä.

Lähde: Diabetesliitto, Diabeetikon ruokavaliosuositus (2008)

Tyypin 1 (nuoruustyypin) diabetes

Elimistö ei enää pysty valmistamaan haimassa insuliinia = insuliininpuutosdiabetes.

Hoitona ovat insuliinipistokset, joita ilman diabeetikko ei voi elää. Insuliinihoito rakennetaan diabeetikon ruokarytmin ja elämäntapojen mukaan. Insuliinidiabeetikon on osattava arvioida ruokien hiilihydraattimääriä.

Tyypin 2 (aikuistyypin) diabetes

Omaa insuliinia valmistuu, mutta se ei pysty toimimaan kunnolla.

Hoitona ovat ensisijaisesti ruokavalio, laihdutus ja liikunta sekä myöhemmin lääkehoito tai jopa insuliinihoito näihin yhdistettynä. Tyypin 2 diabeteksesta voi parantua taudin alkuvaiheessa. Pitkään jatkuessaan tauti lisää sydän- ja verisuonitautien riskiä.

Lisätietoja: Diabetesliitto