Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Ruokavalio: kasvisruoka

Teksti:
Taina Luova ja Yhteishyvä
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 16.4.2014
|
Muokattu: 31.8.2020
Kasvissyönnin eri muotoja yhdistää punaisen lihan poisjättäminen ruokavaliosta. Kasvisruoka on oikein koostettuna monipuolista ja terveyttä edistävää.

Kasvissyöjän ruokavalio voi olla eettinen, ekologinen, uskontoon tai terveyteen liittyvä valinta. Kasvisruokavaliosta on monta versiota, joita yhdistää punaisen lihan sekä sisäelin- ja veriruokien välttäminen. Osa kasvissyöjistä hyväksyy ruokavalioonsa maitoa, munaa tai kalaa.

Punaisella lihalla tarkoitetaan sian-, naudan- ja lampaanlihaa sekä niitä sisältäviä elintarvikkeita, kuten pekonia, kinkkua, metvursteja, salameja, grillimakkaroita, nakkeja, jauhelihapihvejä ja lihapullia.

Vegetarismin muotoja

  • Vegaani ei syö mitään eläinperäisiä tuotteita, ei edes hunajaa tai liivatetta sisältäviä elintarvikkeita. Vegaanin ruokavalio sisältää kasviksia, pähkinöitä, palkoviljaa ja viljatuotteita sekä kasviperäisiä rasvoja.
  • Fennovegaani syö vain Suomessa kasvavia kasvikunnan tuotteita. Fennoveganismia kutsutaan myös lähialueveganismiksi. Suomessa sen noudattajan on haastavaa saada ruoastaan kaikki tarvittavat ravintoaineet.
  • Lakto-vegetaristi syö myös maitovalmisteita eli esimerkiksi juustoa, jogurttia ja jäätelöä.
  • Lakto-ovo-vegetaristi hyväksyy ruokavalioonsa maitovalmisteiden lisäksi kananmunan.

Osa itseään kasvissyöjiksi nimittävistä käyttää satunnaisesti tai säännöllisesti myös eläinkunnan tuotteita.

  • Pollovegetaristi syö myös kanaa.
  • Pescovegetaristi syö myös kalaa ja äyriäisiä.
  • Flexivegetaristi syö pääasiassa kasvisruokaa, mutta ruokavalioon voi satunnaisesti kuulua myös punaista lihaa, makkaraa, riistan tai siipikarjan lihaa ja kalaa.
  • Makrobioottinen ruokavalio sisältää pääosin kasvikunnan tuotteita, mutta voi sisältää myös eläinkunnan tuotteita.

Uskontoon liittyvä kasvissyönti

Jotkin uskonnot rajoittavat eläinkunnan tuotteiden käyttöä. Adventistit, buddhalaiset ja hindut ovat tavallisesti laktovegetaristeja. Juutalaiset eivät syö sorkkaeläinten lihaa, verta, äyriäisiä, riista- ja petolintuja eivätkä maitoa ja lihaa samalla aterialla. Muslimit välttävät sikaa, verta, sisäelimiä ja alkoholia.

Kasvisruokavalio ja terveys

Kasvissyönnin aloittaminen ei tarkoita vain lihan poisjättämistä ruokavaliosta. Jotta ravintoaineiden saanti on riittävää, liha korvataan proteiinipitoisilla kasviksilla ja soijatuotteilla. Proteiinien, hiilihydraattien ja rasvojen lisäksi kasvissyöjän pitää huolehtia B12-vitamiinin, D-vitamiinin, raudan ja kalsiumin saannista.

Aikuinen saa monipuolisesta vegaanisesta ruokavaliosta riittävästi ravintoaineita. Puutetta voi tulla proteiinista, kalsiumista, B12-vitamiinista, D-vitamiinista ja raudasta. Ravintotietous, elintarviketuntemus, ruoanlaittotaito sekä halu syödä monipuolisesti turvaavat ravintoaineiden saannin.

Kasvikset suojaavat monilta sairauksilta, koska kasvikset sisältävät paljon terveydelle hyödyllisiä aineita, kuten ravintoaineita, kuituja, vitamiineja, antioksidantteja, flavonoideja sekä muita bioaktiivisia yhdisteitä.

Kasvisruokavalioita koskevat aivan samat suositukset kuin muitakin ruokavalioita. Ihmisen tulisi saada energiaa sopivasti kulutukseensa nähden, riittävästi ravintoaineita ja pääosin pehmeää rasvaa. Runsas rasvan, sokerin, valkoisten viljatuotteiden, kermojen ja juustojen käyttö ei ole suotavaa kasvissyöjällekään.

Joissakin kasvikunnan tuotteissa voi olla myrkyllisiä aineita. Siksi pavut pitää tavallisesti kypsentää ennen syömistä, ja sienet kannattaa opetella tunnistamaan sekä käsittelemään oikein.

Kasvissyöjien hampaat kuluvat tavallisesti sekasyöjää nopeammin, koska ruokavalio sisältää happamia ruoka-aineita, kuten mehuja, marjoja, hedelmiä sekä hapatettuja kasviksia. Kun niiden syömisen jälkeen pureskelee kovaa ruokaa tai harjaa hampaat, kiille kuluu.