Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Uudet perunat tekevät kesän – näin valitset ja keität parhaat varhaisperunat

Teksti:
Niina Mälkiä
Kuvat:
Getty Images, Sari Airola
Julkaistu: 19.5.2020
|
Muokattu: 19.5.2021
Pitkään odotetun varhaisperunakauden aloittaa Timo, joka ehtii pellolta pöytään usein ensimmäisenä. Valitse oikea varhaisperunalajike salaattiin, kesäkeittoon, sillin pariksi ja grilliin.

Hyrskypottuihin ja sillin seuraan Timo

Timon pyöreät, litteät mukulat ovat kesän odotetuimpia varhaisperunoita, koska ne tulevat kauppaan usein ensimmäisinä. Vaaleankeltaisen mallon suojana on erittäin ohut kuori, minkä takia Timoa kannattaa käsitellä hellävaroen. Keitä Timot kesän ensiherkuksi ja nauti sellaisinaan voinokareen, tillin ja sillin kanssa. Myös ranskankerman tai sitruunan ja voin kanssa ravistellut hyrskypotut onnistuvat Timosta.

Perunasalaattiin lempeä Solist

Kaunis soikea Solist on miedonmakuinen kesäperuna ja mainio valinta perunasalaattiin. Se on väriltään voimakkaan keltainen eikä tummu juuri lainkaan. Leikkaa Solisteista lohkoperunat grilliin tai uuniin, savusta niitä savustimessa tai paista pannulla rapeaksi. Pohjoismaissa ja Saksassa suositut Solistit sopivat myös keittoperunoiksi.

Kesäkeittoon ja grilliin maukas Annabelle

Pitkulainen, ohutkuorinen ja maultaan pehmeän kermainen Annabelle on herkkua keitettynä tai paahdettuna. Keitä Annabellet lisukeperunoiksi, paloittele kesäkeittoon, grillaa tai paista pannulla. Makeahkon perunan malto säilyttää kypsänäkin voimakkaan keltaisen värinsä ja pysyy hyvin koossa. Annabellen tuntomerkkejä ovat myös sileä pinta ja hieman kaareutuva suippo muoto.

Yleisperunaksi kiinteä Colomba

Kirkas ja sileäkuorinen Colomba sopii kaikkeen ruoanlaittoon, sillä se on rakenteeltaan kiinteä mutta silti sopivan irtonainen myös uuniruokiin ja muusiin. Kypsennettäessä vaalean perunan väri syvenee herkullisen keltaiseksi. Colomba on oiva valinta kodin yleisperunaksi. Kokeile siitä myös trendikkäitä litistettyjä perunoita: paina kypsät kylmät perunat lastalla litteiksi ja paahda grillissä tai parilalla.

Keitä varhaisperunat näin

  1. Harjaa perunat puhtaiksi.
  2. Lisää kiehuvaan veteen suolaa, ripaus sokeria, perunat ja tillinvarsia.
  3. Anna poreilla kannen alla 8–15 minuuttia.
  4. Kaada vesi pois ja haihduta kosteus perunoista siirtämällä kattila hetkeksi takaisin kuumalle levylle.

Kokeile kätevää pyyhekikkaa – näin kuorit puoli kiloa varhaisperunoita minuutissa

Pienistä ohutkuorisista varhaisperunoista saat kuoret pois ravistelemalla niitä karkean suolan kanssa keittiöpyyhkeen sisällä.

Lue lisää varhaisperunasta