Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kurkumaa kannattaa raastaa isossa kulhossa tai tiskialtaassa, jotta roiskeet eivät tavoittaisi pöytä- tai seinäpintaa ja kaappien ovia.

Värjäsikö kurkuma kädet ja keittiövälineet? Näin vältät ja poistat tahrat!

Teksti:
Niina Mälkiä
Kuvat:
iStock
Julkaistu: 11.3.2019
|
Muokattu: 31.8.2020
Vaikka kurkuman keltainen väri on kaunis, väärässä paikassa se harmittaa. Tuore kurkumajuuri sekä kurkumajauheella maustetut ruoat ja juomat värjäävät voimakkaasti keittiövälineet, kädet ja tekstiilit.

Suojaa sormet

Iho ja varsinkin kynnet värjäytyvät helposti keltaisiksi, kun käsittelet tuoretta kurkumaa. Kun leikkaat tai raastat kurkumajuurta, käytä kertakäyttö- tai talouskäsineitä tai öljyä kädet ja kynnet ensin kevyesti ruokaöljyllä. Ole kuitenkin varovainen, öljytyt sormet ovat liukkaat.

Kurkumaiset sormet värjäävät lähes kaiken mihin kosket, materiaalista riippuen esimerkiksi kaappien ovet ja laatikoiden vetimet. Ota siis valmiiksi esille kaikki välineet, joita tarvitset kurkumaa käsitellessäsi.

Värjäytyneet sormet ja kynnet puhdistuvat, kun hierot niihin ensin ruoka- tai kookosöljyä. Huuhtele ja kuivaa ja hiero käsiin sitten huolellisesti käsiastianpesuainetta. Huuhtele hyvin.

Kurkumankeltaiset sormet voivat olla hyvä syy tehdä käsien ihoa pehmentävä ihana sokerikuorinta. Sekoita yhtä paljon hienoa sokeria ja vettä ja hankaa seos käsiin. Huuhtele.

Keltaisiin kynsiin tepsivät hammastahnalla hierominen tai puristetussa sitruunamehussa liottaminen. Uita sormenpäitä sitruunassa noin 10 minuuttia.

Estä vaatteiden tahraantuminen

Ennen tuoreen kurkuman raastamista on hyvä pukea päälle esiliina tai vanha paita, jossa mahdolliset kurkumapilkut eivät harmita. Mehukkaasta juuresta voi pirskahdella pieniä pisaroita vaatteille.

Myös keittiöpyyhkeiksi kannattaa valita vanhimmat tai käyttää pyyhkeiden sijasta talouspaperia silloin, kun käsittelet kurkumaa.

Tekstiileistä kurkuma on hyvä poistaa pikaisesti järeimmällä mahdollisella keinolla, joka ei vahingoita materiaalia. Tarkista pesuohjeesta, voiko esimerkiksi valkaisevaa pesuainetta käyttää.

Hiero tekstiilissä olevaan tuoreeseen kurkumatahraan ensin pelkkää pyykinpesujauhetta. Anna pesuaineen imeytyä tekstiiliin kunnolla, huuhtele tahrakohta ja pese sitten koko vaate pesukoneessa.

Voit kokeilla tahranpoistoon myös vaatteen liottamista etikkavedessä tai ruokasoodavedessä. Auringossa kuivattaminen voi edesauttaa tahran vaalenemisessa.

Pidä keittiövälineet siisteinä

Käytä kurkumaruoille mieluiten teräsastioita ja teräksisiä työvälineitä. Niihin kurkuman väri ei tartu.

Muovikulhot, leikkuulaudat, lastat ja puuhaarukat värjäytyvät helposti ja ehkä jopa pysyvästi. Myös lasiin ja posliiniastioihin väri saattaa tarttua. Sävy haalistuu ajan mittaan pesuissa, mutta valkoisessa muovikulhossa voi olla jatkossa aina heleänkeltainen pohja.

Tarvittaessa voit suojata kulhon virittämällä sen sisälle tuorekelmua tai muovipussin tai sivelemällä astian sisäpintaan ruokaöljyä. Myös leikkuulaudat voi sivellä ruokaöljyllä tai suojata tuorekelmulla tai leivin- tai voipaperilla.

Puhdistamisessa nopeus on valttia. Pese astiat ja työvälineet heti käytön jälkeen. Jos tahrat ovat tiukassa, liota astioita ja työvälineitä ainakin puoli tuntia vedessä, johon on lisätty kloriittia. Katso ohjeet aineen käyttöön pakkauksesta. Huuhtele kloorivalkaisuaineella käsitellyt astiat huolellisesti ja pese ne sitten astianpesuaineella ja vedellä.

Voit liottaa astioita myös etikkavedessä (1 dl väkiviinaetikkaa/1 l vettä). Anna etikan vaikuttaa yön yli.

Myös ruokasoodasta ja vedestä tehty tahna voi vaalentaa tai poistaa kurkumatahran. Anna vaikuttaa joitakin minuutteja ja hankaa tahraa sienellä tai harjalla.

Astioiden ja välineiden pesu astianpesukoneessa on tehokas tapa viimeistellä tahranpoisto.

Vältä tahrat keittiön pinnoilla

Raasta kurkumaa isossa kulhossa tai tiskialtaassa, jotta roiskeet eivät tavoittaisi pöytä- tai seinäpintaa ja kaappien ovia.

Kun paistat, keität tai wokkaat kurkumaa sisältävää ruokaa, voit käyttää ruostumattomasta teräksestä valmistettua roiskesuojaa tai leivinpaperinpalaa pannun päällä ja estää siten tahrat liedellä ja seinäpinnalla.

Kokeile tahran poistamista ensin käsiastianpesuaineella. Jos se ei tepsi, myrkytön yleispuhdistuskivi (universal stone) on tehokas tahranpoistaja astioille ja keittiön pinnoille, jotka kestävät hankaamista.

Kokeile rohkeasti kurkumaa