Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Hittimauste kurkuma – näin hyödynnät tätä taikamaustetta ruoanlaitossa

Teksti:
Niina Mälkiä
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 22.2.2019
|
Muokattu: 11.6.2021
Joko sinunkin keittiöstäsi löytyy trendimausteeksi noussutta kurkumaa? Sen sanotaan lievittävän tulehdusoireita ja särkyä. Ruoanlaitossa tuoretta kurkumaa voi käyttää inkiväärin tapaan.

Superfood, ihmejuuri, taikamauste. Kullankeltaista kurkumaa hehkutetaan lehdissä ja blogeissa maailmalla sen terveysvaikutusten takia.

Trendikkäimmät lattet ja detox-juomat sävytetään tuoreella tai kuivatulla kurkumalla, ja kurkumashoteilla ja -smoothieilla torjutaan niin flunssaa kuin liikakilojakin.

Kuivattu, jauhettu kurkuma on tuttu tuote maustehyllystä, mutta myös tuoretta kurkumaa löytää ruokakaupan hedelmä- ja vihannesosastolta ainakin maaliskuussa, kun on kurkuman satokausi.

Maaliskuussa on tuoreen kurkuman satokausi.

Inkiväärikasveihin kuuluva kurkuma on kuivattuna ja jauhettuna tärkeä osa currymaustetta. Se antaa mausteseokselle sen syvän sinapinkeltaisen värin. Kurkumasta saatavaa kurkumiinia käytetään myös muissa elintarvikkeissa väriaineena. Tuoteselosteissa se esiintyy koodina E100. Värinsä takia jauhettua kurkumaa voi tavata myös ruokaväärennöksistä. Siksi sitä on kutsuttu myös Intian sahramiksi.

Luonnonlääke vai ei?

Kurkumaa on käytetty luonnonlääkkeenä vuosituhansia eteläisessä ja itäisessä Aasiassa. Länsimaissa sen terveysvaikutuksia on tutkittu joitakin vuosia. Tutkimustieto on lupaavaa, mutta vasta alustavaa.

Laboratorio-oloissa on selvitetty kurkuman vaikutusta tulehduksiin, kolesteroliin, ruoansuolatukseen ja vakaviin sairauksiin. Ennen kuin kurkuman voi varmasti nimetä ihmejuureksi tai taikamausteeksi, tarvitaan enemmän ihmisillä tehtyjä tutkimuksia.

Tutkimustulosten perusteella kurkuma voi lievittää tulehdusoireita ja särkyä. Koska kurkuma ei ärsytä vatsaa ja edistää ruoansulatusta, se voi olla myös hyvä lisä esimerkiksi päänsäryn itsehoidossa.

Seuraksi kannattaa ripauttaa mustapippuria.

Jotta kurkumasta saisi irti sen hyvät terveysvaikutukset, seuraksi kannattaa ripauttaa mustapippuria. Pippurin sisältämä piperiini nimittäin edistää kurkumiinin imeytymistä kehossa.

Koivun ja lepän siitepölylle allergisten kannattaa kokeilla kurkumaa varoen.

Makua ja väriä ruokaan

Tuoretta kurkumaa voi käyttää ruoanlaitossa inkiväärin tapaan. Siinä on samankaltainen lämmittävä ominaisuus, mutta se ei ole yhtä tulinen kuin inkivääri. Tuore kurkuma ei myöskään ole kitkerää, kuten kuivattu kurkuma voi olla.

Käytä kurkumaa inkiväärin tapaan.

Houkuttele kurkuman lempeät itämaiset maut esiin hauduttamalla raastetta tai ohuita viipaleita rypsiöljyssä noin 10 minuuttia.

Myös kuivatusta kurkumasta ja currymausteesta saat esille parhaat puolet, kun kuullotat mausteita ensin rasvassa. Se saa myös keltaisen värin hehkumaan voimakkaampana.

Suojaa sormet keltaiselta

Kuori tuore kurkuma lusikankärjellä ison kulhon sisällä tai tiskialtaassa. Kurkumasta pirskottuu mehua, joka värjää voimakkaasti.

Hyödynnä lusikkaa kuorinnassa.

Sormet on hyvä suojata kertakäyttö- tai talouskäsineillä ja leikkuulauta leivinpaperilla.

Jos sormet ja välineet värjäytyvät, niitä kannattaa hieroa ruokaöljyllä ennen pesemistä vedellä ja pesuaineella.

Lue myös: Värjäsikö kurkuma kädet ja keittiövälineet? Näin vältät ja poistat tahrat! >

Pakasta ja raasta

Tuoretta kurkumaa voi säilöä pakastamalla. Pese ja kuivaa kurkuma huolellisesti ennen pakastamista, niin voit raastaa sitä jäisenä suoraan ruokaan.

Säilytä jauhettu maustekurkuma tiiviissä purkissa valolta suojattuna, jotta sen maku pysyy vahvana mahdollisimman pitkään.

Käytä tuoretta kurkumaa raastettuna

 • smoothieen, mehuun ja shotteihin.
 • keittoihin.
 • hummukseen ja levitteisiin.
 • lettuihin ja pannareihin.

Käytä kuivattua kurkumaa jauheena

 • chai latteen, kaakaoon ja muihin kuumiin juomiin.
 • keitettyyn riisiin ja risottoon.
 • kastikkeisiin.

Mausta tuoreella tai kuivatulla kurkumalla

 • intialaisia ruokia.
 • broileri-, possu- ja kalaruokia.
 • kasvisruokia: kukkakaali, peruna, kesäkurpitsa ja pavut rakastavat kurkumaa.
 • kananmunaruokia.
 • uuta tuoreena tai ripauta jauheena maitopohjaisiin jälkiruokiin.

Katso reseptejä