Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Yrtin käyttötapaan ja säilytykseen vaikuttaa ennen kaikkea yksi asia – tiedätkö jo keskeisimmän eron yrttien välillä?

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Tuomas Kolehmainen
Julkaistu: 7.4.2021
|
Muokattu: 13.4.2021
Tärkeintä on tietää, kuuluuko yrtti koviin vai pehmeisiin yrtteihin. Se vaikuttaa nimittäin niin yrtin säilyvyyteen kuin käyttöön ruoanlaitossa. Katso, mistä kovat ja pehmeät yrtit tunnistaa ja miten niitä kannattaa käyttää!

Pehmeä vai kova yrtti? Näin käytät niitä ruoanlaitossa

Pehmeissä yrteissä pehmeää ovat niin lehdet kuin varret. Basilikan, tillin, korianterin ja muut pehmeät yrtit voikin käyttää ruoanlaitossa kokonaan, kunhan varren silppuaa tarpeeksi pieneksi tai soseuttaa. Pehmeät yrtit ovat parhaimmillaan tuoreina, minkä takia ne lisätään ruokiin useimmiten vasta aivan loppuvaiheessa. Silloin myös niiden kovia yrttejä miedompi maku pääsee parhaiten oikeuksiinsa.

Kovin yrttien lehdet ovat paksumpia ja kovempia. Varret voivat olla jopa puumaiset, kuten rosmariinilla. Siksi kovista yrteistä syödään vain lehdet. Kovat yrtit kestävät hyvin hauduttamista, joka myös pehmentää lehtiä. Kovat yrtit lisätään useimmiten ruokaan alkuvaiheessa. Kovia yrttejä voi käyttää haudutettavissa ruoissa myös kokonaisina oksina, kunhan varren jättää syömättä.

Mutta mitä yrttiä kannattaa käyttää mihinkin ruokaan? Katso parhaat makuparit basilikalle, persiljalle ja muille yrteille!

Voiko pehmeän yrtin korvata kovalla ja toisinpäin?

Yrttien korvaaminen kannattaa tehdä ruoka edellä. Jos yrtti on reseptissä keskeisessä roolissa, kuten korianteri guacamolessa, yrtin vaihtaminen toiseen muuttaa koko ruoan luonnetta. Jos taas yrtti on sivuroolissa, on korvaaminen helpompaa. Monet kovat yrtit, kuten meirami ja oregano, ovat vieläpä sukua toisilleen ja maistuvat samankaltaisilta.

Mieto yrtti kannattaa lähtökohtaisesti korvata toisella miedolla ja kova kovalla, mutta öljyihin, pestoihin ja muihin resepteihin, joissa yrtti soseutetaan tai pilkotaan aivan hienoksi, käy käytännössä mikä tahansa yrtti.

Löytyykö keittiöstä sekalainen nippu yrttejä? Katso 5 reseptiä, joihin uppoaa reilusti lähes mitä tahansa yrttiä!

Näin saat pehmeät ja kovat yrtit säilymään hyvinä – lue vinkit yrttien säilytykseen kotona!

Pehmeiden ja kovien yrttien säilöntä: näin säästät ylimääräiset yrtit myöhempää käyttöä varten

Lue lisää yrteistä ja niiden käytöstä