Pehmeissä yrteissä pehmeää ovat niin lehdet kuin varret. Basilikan, tillin, korianterin ja muut pehmeät yrtit voikin käyttää ruoanlaitossa kokonaan, kunhan varren silppuaa tarpeeksi pieneksi tai soseuttaa. Pehmeät yrtit ovat parhaimmillaan tuoreina, minkä takia ne lisätään ruokiin useimmiten vasta aivan loppuvaiheessa. Silloin myös niiden kovia yrttejä miedompi maku pääsee parhaiten oikeuksiinsa.
Kovin yrttien lehdet ovat paksumpia ja kovempia. Varret voivat olla jopa puumaiset, kuten rosmariinilla. Siksi kovista yrteistä syödään vain lehdet. Kovat yrtit kestävät hyvin hauduttamista, joka myös pehmentää lehtiä. Kovat yrtit lisätään useimmiten ruokaan alkuvaiheessa. Kovia yrttejä voi käyttää haudutettavissa ruoissa myös kokonaisina oksina, kunhan varren jättää syömättä.
Mutta mitä yrttiä kannattaa käyttää mihinkin ruokaan? Katso parhaat makuparit basilikalle, persiljalle ja muille yrteille!