Vastustamattoman hyvää, helppoa ja edullistakin! Leivo itse sämpylöitä Yhteishyvän suosituimmilla ohjeilla

Kukapa voisi vastustaa tuoreita sämpylöitä! Valitse Yhteishyvän suosituimmista sämpyläresepteistä houkuttelevin ja laita jauhot pöllyämään.

Milloin viimeksi leivoit sämpylöitä? Yksinkertaisimmillaan sämpylät valmistuvat vain muutamasta aineksesta, jotka todennäköisesti löytyvät jo kaapistasi. Edullisten ainesten lisäksi sämpylöiden leipominen voi olla yllättävän helppoa ja vaivatonta: parhaimmillaan taikinaa ei tarvitse edes vaivata. Miksi et siis alkaisi leivontapuuhiin vaikka heti! Kokosimme yhteen suosituimmat sämpyläohjeemme, joilla onnistut varmasti.

Teksti: Yhteishyvän toimitus
14.9.2025 | Päivitetty 14.9.2025

Helposti hyvää

Muutamasta aineksesta valmistuvien sämpylöiden pehmeyden salaisuus on löysä taikina ja pitkä kohotusaika. Kohonneen taikinan leipominen käy mutkattomasti: sämpylöitä ei pyöritellä, vaan kahdeksi tangoksi muotoiltu taikina leikataan paloiksi pellille. Tällä ohjeella teet sämpylöitä helposti isommallekin porukalle.

Lämpimäisiä hittilaitteella

Monen Yhteishyvän lukijan keittiössä sämpylät leivotaan nyt airfryerilla. Airfryer-sämpylöiden juju on raakapakastaminen. Kohonnut taikina muotoillaan sämpylöiksi, pakastetaan ja pussitetaan. Tuoreen leivän himon iskiessä sopiva määrä sämpylöitä on helppo ottaa pakastimesta ja paistaa airfryerissa.

Ihana aamun aloitus

Ei ihme, että yön yli -sämpylät ovat monen leipurin suosikkeja, sillä niiden taikina valmistuu sekoittamalla ilman vaivaamista. Tee taikina illalla, laita se kohoamaan jääkaappiin ja paista sämpylät vasta aamulla. Näin saat aamiaispöytään nopeasti uunituoretta leipää.

Hyödynnä syksyn sato

Tuo mehevyyttä ja makua sämpylöihin raastamalla taikinan joukkoon omenaa. Kuten perinteiset yön yli -sämpylät, nämäkin valmistuvat ilman vaivaamista. Kohonnut puuromainen taikina lusikoidaan keoiksi pellille, eli voit unohtaa sämpylöiden pyörittelyn.

Luksusta viikonloppuun

Kuohkeat ja pehmeät briossisämpylät ovat täydellinen valinta hampurilaisiin ja viikonlopun brunssipöytään. Sämpylöiden mehevän rakenteen ja herkullisen maun salaisuus on taikinaan lisätty voi ja kananmuna sekä taikinan pitkä vaivaus ja kohotus.

Nämäkin ohjeet ovat olleet erityisen suosittuja

Lisää herkullisia leivontareseptejä