Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

7 väärää uskomusta hampaidenhoidosta

Teksti:
Jenny Belitz-Henriksson
Asiantuntija:
Erikoishammaslääkäri Kaija Hiltunen, Oral Hammaslääkärit
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 23.4.2014
|
Muokattu: 31.8.2020
Selvitimme seitsemän tyypillistä hampaidenhoitoon liittyvää uskomusta ja ongelmaa.

Erikoishammaslääkäri Heikki Alapulli Oral Hammaslääkäreistä ja suuhygienisti Henrik von Schrowe Lahden kaupungin suun terveydenhuollosta kertovat, kuinka hampaita hoidetaan oikein.

1. Harjaan hampaani minuutissa. Uskon, että se on riittävä aika.

Hampaiden harjauksen suositusaika on kaksi minuuttia. Monen on vaikea hahmottaa tätä aikaa ilman kelloa. Ota kylpyhuoneeseen mukaan älypuhelin tai muu ajastin, sillä muuten harjaus saattaa jäädä vain minuuttiin tai jopa sen alle. Voit motivoida lapsia pesemään hampaita teemaan liittyvällä lorulla.

Kun puhdistat hampaat huolellisesti, kaksi minuuttia kuluu vaivatta. Ei riitä, että harjaat pelkät hampaiden purupinnat, vaan myös posken ja kielen puoleiset pinnat ja kulmahampaat tulee puhdistaa.

Hampaiden välit on syytä käydä läpi hammaslangalla kerran päivässä.

2. Koska harjaaminen sattuu, voin pestä hampaat vain kerran päivässä.

Jos harjaaminen tekee kipeää, kerro pulmasta hammashoidon ammattilaiselle. Syy sattumiseen ei aina ole hampaiden reikiintyminen, vaan ongelma voi johtua esimerkiksi hampaiden kaula-alueista, jotka ovat paljastuneet voimakasotteisen harjauksen seurauksena. Kokeile pehmeämpää hammasharjaa.

3. Teen vuorotyötä, jonka vuoksi hampaiden harjaus on iltaisin usein mahdotonta.

Kaksi harjauskertaa vuorokaudessa riittää useimmille pitämään hampaat puhtaina ja turvaamaan hampaiden päivittäisen fluorin saannin. Vuorokauden aikana kahdesti pestyt hampaat kestävät 5–7 happohyökkäystä.

Jos olet iltaisin töissä tai nukahdat päivän päätteeksi sohvalle ja siirryt siitä suoraan sänkyyn, pese hampaat jo ennen töihin lähtöä tai tovi iltapalan syömisen jälkeen.

4. En ehdi pestä hampaitani aamuisin.

Kiire on yleisin tekosyy, miksi suomalaisten hampaat jäävät ilman pesua. Useampi meistä ehtii kuitenkin aamuisin vessaan, joten hampaat voi pestä vessakäynnin yhteydessä.

Voit harjata hampaat myös aamiaisen jälkeen, mutta silloin on hyvä katkaista happohyökkäys täysksylitolipurukumilla ja odottaa vartista puoleen tuntiin ennen harjausta. Välittömästi ruokailun jälkeen suun pH-arvo on alhainen, jolloin harjaaminen kuluttaa turhaan hampaita.

5. Hengitykseni haisee aamulla. Harjaan kai hampaani huonosti.

Hampaat ovat yön jälkeen kohtuullisen puhtaat iltapesun jäljiltä. Haiseva hengitys voikin johtua esimerkiksi kuivasta suusta. Voit päästä tästä ikävästä vaivasta juomalla aiempaa runsaammin vettä. Epämiellyttävän tuoksuinen hengitys voi motivoida pesemään hampaat huolella aamuisin.

6. Voin korvata hammaspesun joskus purukumilla.

Edes täysksylitolipurukumi ei korvaa hammaspesua, koska purukumin pureskelu ei puhdista hampaita mekaanisesti läheskään yhtä tehokkaasti kuin huolellinen harjaaminen. Purukumi katkaisee happohyökkäyksen, mutta ei korvaa fluoritahnalla pesua.

7. Hoidan hampaitani hyvin, joten voin juoda energiajuomia päivittäin.

Vaikka hampaita hoitaisi perusteellisesti, niiden päivittäinen ja pitkään jatkuva altistaminen happamille juomille ja sokerille on haitallista. Ajattele jääpalaa, joka sulaa hiljalleen lämpimän veden alla. Samalla tavalla käy hampaalle pitkällä aikavälillä hapanten ja sokeristen juomien kanssa.

Niin kutsuttu eroosio kuluttaa hammasta ja vaurioittaa sen kiillettä. Erityisen haitallista on lipittää energiajuomaa pitkin päivää. Jokaisen kulauksen jälkeen suun valtaa happohyökkäys, joka kestää viisitoista minuuttia.

Aterioi säännöllisesti ja jätä turhat makupalat syömättä.