Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Jyrki Mäkelä hoivaa sähkölankaan törmännyttä sääksiä.

Missä ovat parhaat paikat lintubongaukseen? Asiantuntija vinkkaa reitit harvinaistenkin lajien jäljille

Teksti:
Nina Riihimaa
Kuvat:
Jyrki Mäkelä
Julkaistu: 22.3.2019
|
Muokattu: 31.8.2020
Lintuharrastaja Jyrki Mäkelä kertoo suosikkipaikkansa lintujen bongaamiseen. Ne ovat myös upeita päiväretkikohteita kotimaanmatkan ohessa.

Helsingin Vanhankaupunginlahti

Missä? Helsingin suurin luonnonsuojelualue Vantaanjoen suulla. Pornaistenniemen parkkipaikalla on pääopaste, josta lähtee luontopolkuja Vanhankaupunginlahdelle ja pitkospuut Lammassaareen. Paikalle pääsee myös julkisilla kulkuvälineillä. Täältä löytyy niin merenrantaa, ruovikkoa, laidunniittyä kuin metsääkin. Rantaniittyjä hoidetaan perinteisesti laiduntamalla ja niittämällä. Alueella on useita lintutorneja ja piilokoju kuvaamiseen.

Huippunäkymät? Vanhankaupunginlahdella on tavattu 300 lintulajia. Ympäri vuoden voi seurata esimerkiksi viiksitimalia, joka kotiutui Suomeen 1990-luvulla. Lammassaaren lintutornista Jyrki Mäkelä tarkkailee harmaahaikarayhdyskuntaa.

”Haikara seisoo ruovikossa kuin patsas paikoillaan. Vartin päästä se nappaa sammakon tai kalan ja lentää pesälleen ruokkimaan poikasiaan. On se uljas näky kahden metrin siipiväleineen”, Mäkelä toteaa.

Mitä erityistä? Vaikka Vanhankaupunginlahti on hyvin suosittu, mukaan mahtuu aina.

”Jos haluan rauhaa, lähden liikkeelle jo aikaisin aamulla.”

Bongaa majoitus- & ruokapaikat

Jos olet saapunut pääkaupunkiseudulle kauempaa ja etsit yösijaa, aivan hiljattain uudistettu Break Sokos Hotel Flamingo sopii nimensäkin puolesta lintubongarille. Vantaalla sijaitsevan hotellin 12. kerroksesta ei välttämättä lintuja kiikaroida, mutta lentokoneita voi katsella senkin edestä. Lue lisää Suomen suurimmasta hotellista >>

Ruokapaikaksi voi valita esimerkiksi Vanhankaupunginlahden läheisyydessä sijaitsevan uudistuneen Chico's Viikin. Tarjolla on muun muassa kasvisburgereita, vurgereita. Katso ravintolan ruokalista >>

Parikkalan Siikalahti

Missä? Siikalahden pysäköintialueelta vie luontopolku lintutorneille. Niistä voi ihailla 4,5 neliökilometrin kosteikkoaluetta ja sitä ympäröivää komeaa maalaismaisemaa pensaikkoineen.

Huippunäkymät? Siikalahti on yölaulajien paratiisi! Esimerkiksi viita- ja luhtakerttunen laulavat varmimmin Parikkalan seudulla. Ulkonäöllään ne eivät koreile, eikä niiden tunnistaminen toisistaan ole edes Mäkelän kaltaiselle tosiharrastajalle helppoa – mutta tärkeintä onkin kerttusten laulutaito. Yöllä voi kuunnella myös kehrääjiä, jotka istuvat puhelinlangoilla ja syöksyvät sieltä lepakon tavoin yöperhosten kimppuun.

”Vain tumma varjo näkyy, mutta sen suriseva ääni kuuluu kauas”, Mäkelä kertoo.

Mitä erityistä? Päivisin Siikalahden äänimaisemaa hallitsevat pesivät naurulokit sekä kymmenien lintulajien äänekäs sekakuoro.

Bongaa majoitus- & ruokapaikat

Original Sokos Hotel Seurahuone sijaitsee Savonlinnassa Saimaan rannalla. Lue lisää hotellista >>

Suosittu Ravintola Majakka keskittyy lähiseudun vesistön antimiin. Katso ravintolan ruokalista >>

Oulun Liminganlahti

Missä? Liminganlahden luontokeskuksesta johtaa pitkospuupolku Virkkulan lintutornille. Maa nousee täällä noin yhdeksän millimetriä vuodessa paljastaen uutta matalaa rantaa ja kosteikkoa lintujen pysähdys- ja pesimispaikoiksi.

”Liminganlahti ja läheinen Hailuoto ovat unelmapaikkoja kevään muuttojen seuraamiseen. Täällä voi huhti-toukokuussa nähdä yhtenä päivänä helposti sata lajia”, Mäkelä kertoo.

Huippulajit? Määrällisesti eniten on metsähanhia, jotka pysähtyvät tuhatpäisinä parvina ruokailemaan ennen kuin jatkavat Venäjän taigalle. Alueen erikoisuuksia ovat mustapyrstökuiri ja ruskosuohaukka. Kaulushaikaraa harva näkee, ellei osu paikalle juuri, kun se lehahtaa lentoon kaislikon piilopaikoistaan.

”Sen sijaan sen kumahteleva ääni kuuluu viidenkin kilometrin päähän. Aivan kuin se puhaltaisi pulloon.”

Mitä erityistä? Viime syksynä lintutorni heilui, kun bongarit kokoontuivat seuraamaan Suomessa erittäin harvinaista munkkikorppikotkaa. Se on maailman suurin korppikotkalaji.

Bongaa majoitus- & ruokapaikat

Jos etsit merellistä luontoa, mutta haluat silti keskeisen sijainnin, Radisson Blu Hotel Oulu vastaa molempiin tarpeisiin. Kurkista hotelliin >>

Ruokapaikaksi voi valita esimerkiksi rennon ranskalaistyylisen Frans & Camillen. Katso bistron ruokalista >>

Kuusamon Valtavaara

Missä? Rukan keskusaukiolta on Valtavaaralle vain parin kilometrin matka. Monille vaeltajille tuttu Karhunkierroksen polku kulkee Valtavaaran kautta. Huippu on Kuusamon korkein kohta, 492 metriä. Sieltä avautuu kirkkaalla säällä näkymä kymmenien kilometrien päähän: etelässä näkyy Etelä-Kuusamon metsäerämaata, lännessä Posion Riisitunturi, pohjoisessa Sallatunturi ja idässä Venäjän tunturit. Kuusamosta kotoisin olevalle Mäkelälle nämä ovat rakkaita maisemia.

”Nyt jo aikuiset lapseni kulkivat mukana luontoretkilläni. Kenestäkään heistä ei tullut lintuharrastajaa, mutta minulle riittää, että he ovat edelleen kiinnostuneita luonnosta. Pojanpojastani Eliaksesta aion kasvattaa aidon lintuharrastajan ja luonnontuntijan.”

Huippulajit? Kuusamo on Suomen ja Länsi-Euroopan paras paikka nähdä sinipyrstö. Parhaimpina päivinä sinipyrstöä seuraa satakunta bongaria ympäri maailmaa.

”Minulle Valtavaara on sinipyrstön takia rakkain paikka”, Jyrki Mäkelä toteaa.

Muualla harvinaisista metsälajeista Kuusamossa voi tavata muun muassa lapin- ja idänuunilinnun.

Mitä erityistä? Syksyisin nuotiopaikalla voi kohdata kuukkelin, joka tulee kerjäämään pullapalasta.

Pallas-Ounastunturi

Missä? Lähtö Pallastunturin luontokeskuksesta, josta johtaa polkuverkosto tunturiin. Talvella voi liikkua myös hiihtäen. Alueella on useita nuotiopaikkoja, laavuja ja päivämajoja evästauon pitämiseen. Tunturiketjun laelta avautuvat Länsi-Lapin metsä- ja suoerämaat. Täällä voi tarkkailla lintujen lisäksi muita eläimiä.

”Olen ollut pikkupojasta asti kiinnostunut luonnosta, minulla oli muun muassa elättivaris ja oravanpoikia huolehdittavana. Huippuelämys olisi naalin näkeminen. Toistaiseksi olen tavannut napaketun luonnossa vain Norjassa”, Mäkelä kertoo.

Huippulajit? Runsas joukko tunturilajeja, kuten keräkurmitsa, kapustarinta, kiiruna ja pulmunen.

”Tunturien kahlaaja keräkurmitsa on erittäin kesy. Sitä olen päässyt seuraamaan Pallaksella vain puolen metrin päästä.”

Alueen tunnuseläimen, pulmusen, voi tavata jo maaliskuusta alkaen, kun se palaa muuttomatkalta keskelle kevättalvea. Maakotkan kaartelu taivaalla on aina sykähdyttävä näky.

Mitä erityistä? Tästä vuodesta saattaa tulla hyvä myyrä- ja sopulivuosi. Silloin Pallaksella voi pesiä tunturikihu, joka yleensä pysähtyy alueelle vain pariksi viikoksi, kunnes jatkaa eteenpäin ruoan perässä.

Bongaa majoitus- & ruokapaikat

Majoitu Tunturi-Lapissa, Napapiirin pohjoispuolella sijaitsevassa iloisessa Break Sokos Hotel Levissä. Lue lisää hotellista >>

Pohjolan puhtaita makuja tarjoillaan Ravintola Kiisassa. Katso ravintolan ruokalista >>

Lintubongari Jyrki Mäkelä

  • Ikä 54 vuotta.
  • Kuusamolainen biologian ja maantiedon opettaja.
  • Monipuolinen luontoharrastaja: bongaa ja rengastaa lintuja, retkeilee, kalastaa ja valokuvaa. Mukana Kuusamon Lintukerhossa ja BirdLife Suomen hallituksessa.
  • Ohjaa retkikummina lintuharrastajia Kuusamon seudulla.

Osallistu lintubongaushaasteeseen

Osallistu BirdLife Suomen Tunnista 100 lintulajia -haasteeseen. Vuoden loppuun jatkuvassa haasteessa on avoin sarja, jossa saa liikkua bongausmatkat millä tahansa kulkuvälineellä, ja ekosarja, johon kirjataan vain ilman moottoroituja kulkupelejä saavutetut bongaukset. Ilmoittaudu mukaan bongaushaasteeseen >>

Kuvia ja kysymyksiä voi vaihtaa 100 lintulajia -Facebook-ryhmässä >>

Koe & näe kotimaassa

Lisää aiheesta