Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Lapsen talouskasvatus ja rahankäyttö

Teksti:
Tuisku Pirttimäki. Artikkeli päivitetty 24.8.2015.
Asiantuntija:
kulutustutkija Terhi-Anna Wilska
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 24.8.2015
|
Muokattu: 31.8.2020
Oma raha opettaa. Vastuu talouskasvatuksesta on vanhemmilla ja koululla.

Kuluttajaksi kasvaminen alkaa jo varhain, kun lapsi alkaa havainnoida ympäristöään. Alle kaksivuotias tunnistaa jo tuotemerkkejä ja esittää ensimmäiset ostopyyntönsä vanhemmilleen. Taloudenpidon oppimisessa suurin merkitys on perheellä: kodin arvoilla ja käytännöillä.

Viikkoraha vai kuukausiraha?

Tavallinen keino opettaa lapselle rahankäyttöä on viikkoraha, jonka hän saa kuluttaa haluamallaan tavalla tai pistää säästöön. Ennalta tiedossa oleva summa opettaa suunnittelemaan tuloja ja menoja etukäteen. Teini-ikäiselle parempi ratkaisu saattaa kuitenkin olla kuukausiraha, joka opettaa pitkäjänteisempään taloudenhallintaan.

Nuoren rahankäyttö

On tärkeää, että lapsi oppii raha-asioiden hallintaa ja ymmärtää rahan olevan luonnollinen osa ihmisen elämää. Lapsi kannattaa ottaa mukaan arkisiin kulutustilanteisiin, ruokakauppaan ja vaateostoksille, jotta hän oppii kulutuskäytäntöjä.

Kavereiden vaikutus nuorten kuluttamisessa on huipussaan 13­–15-vuotiaana. "Kavereillakin on" -perustelu on kuultu varmasti monessa perheessä jonkin tavaran ostamiselle.

Kannattaa ottaa selvää, onko kavereilla todella nuoren haluama tavara. Hänen on myös perusteltava, miksi jotain hankintaa tarvitaan.

Jos rahaa ei ole, ei lapsen vuoksi saa tinkiä liikaa perheen muusta kulutuksesta.

Nuori kasvaa itsenäiseksi kuluttajaksi oppimalla hallitsemaan omia tulojaan ja menojaan.

Haastava kulutusmaailma

Kuluttajaksi kasvaminen on haastavaa median hallitsemassa maailmassa, jossa internetillä on suuri merkitys. Nuoret surffailevat netissä, joka on markkinointiviestien lisäksi täynnä erilaisia kulutusmahdollisuuksia. Käyttääkseen rahaa ei tarvitse poistua oman kirjoituspöytänsä ääreltä.

Vanhempien on hyvä tutustua rohkeasti niihin nettimaailmoihin, joissa nuoret liikkuvat. Nuoret eivät ymmärrä kaikkia vaikutuskeinoja ja markkinamekanismeja.

Lähteet: Väestöliitto ja Suomen Kuluttajaliitto

Viisi vinkkiä vanhemmalle

  1. Nuorelle voi antaa kohtuullisen summan viikko- tai kuukausirahaa, jonka käytöstä hän itse päättää. Jos nuorella on oma käyttötili, jonne viikko- tai kuukausiraha ohjautuu, hänet voi velvoittaa maksamaan vaikka oman kännykkälaskunsa itse.
  2. Nuorta on hyvä kannustaa ansaitsemaan rahaa itse esimerkiksi lehtiä jakamalla, kesätöissä tai tekemällä ylimääräisiä kotitöitä.
  3. Nuoren kanssa kannattaa miettiä yhdessä säästösuunnitelma jotain isompaa hankintaa varten. Sopikaa, että nuori säästää sovitun osan hankinnasta omista rahoistaan.
  4. Nuoren kanssa tulisi keskustella rahasta ja kuluttamisesta.Yhdessä voi miettiä, mikä on järkevää kuluttamista ja miten tarpeet, halut ja toiveet eroavat toisistaan.
  5. Arkipäivän tilanteet tulee käytettyä hyväksi, kun nuorelle selitetään talouteen liittyviä ratkaisuja. Yhdessä voi tarkastella vaikka lomamatkan jälkeen tullutta luottokorttilaskua tai vertailla tuotteiden hintoja lähikaupassa.