Innokkaiden marjastajien ja metsämiesten saaliit vaativat paljon tilaa, kun taas toinen pakastaa vain jäätelöä ja jääpaloja.
Pakastimen valintaan vaikuttavat ainakin
- käyttötottumukset ja -tarpeet
- kodin tilat
- energiankulutus
- kodinkoneen tyyli.
Innokkaiden marjastajien ja metsämiesten saaliit vaativat paljon tilaa, kun taas toinen pakastaa vain jäätelöä ja jääpaloja.
Pakastimen valintaan vaikuttavat ainakin
Pakastinmallin valinta lähtee käytettävissä olevasta tilasta. Jos pakastin tulee keittiökaapistojen yhteyteen, sen on todennäköisesti oltava pystymallinen ja kapea kaappi. Jos taas pakastin voidaan sijoittaa itsenäisesti esimerkiksi lämpimään varastoon tai kodinhoitotilaan, on säiliöpakastin hyvä vaihtoehto.
Myös käyttötarkoitus kannattaa pakastinta valitessa huomioida. Päivittäisessä käytössä kaappipakastin hyllyineen on usein järjestelmällisempi ja helppokäyttöisempi vaihtoehto kuin säiliöpakastin, johon kauden marja- ja metsästyssato ladotaan tulevan vuoden aikana hyödynnettäväksi.
Kylmälaitteiden, kuten muidenkin kodinkoneiden energiankulutusta kuvataan energialuokituksen avulla. Kylmälaitteiden kohdalla luokituksella on kuitenkin erityisen paljon väliä, sillä ne käyvät joka päivä ympäri vuorokauden. Siten niiden kulutuksella on vaikutus sähkölaskuun.
Kylmälaitteiden energiankulutus on merkittävästi vähentynyt tuotekehityksen ansiosta: viidentoista vuoden aikana kulutus on pudonnut jopa neljännekseen, yli tuhannesta kWh:sta muutamaan sataan kilowattituntiin. Sähkölaskussa tämä merkitsee vuositasolla jopa 100 euron säästöä yhtä kylmälaitetta kohden.
A-luokan kylmälaitteiden lisäksi markkinoilla on myös A+ ja A++ -laitteita, jotka kuluttavat vielä 20–40 prosenttia vähemmän sähköä kuin A-luokan laitteet.
Jotta energiankulutus säilyisi energiamerkin mukaisena, on laitteella oltava riittävä ilmankiertotila. Joissakin malleissa ilmankiertotila sisältyy laitteen mittoihin esimerkiksi päällä olevan ritilän ansiosta, mutta ei aina. Kylmälaitteen yläpuolelle on jätettävä vähintään viisi senttiä vapaata tilaa.
Kylmälaitetta ei pidä sijoittaa lämpimän laitteen, kuten uunin tai astianpesukoneen viereen. Tutustu myös laitteen käyttöohjeeseen. Esimerkiksi säiliöpakastimen sijoittaminen vääränlaisiin olosuhteisiin, kuten parvekkeelle, aiheuttaa useimmiten takuun raukeamisen, laitevikoja ja energiankulutuksen kasvun.
Täyskorkea, standardimittainen kaappipakastin mahtuu 60 x 190 sentin aukkoon. Toiset valmistajat sisällyttävät pelivaran mittoihinsa ja toiset ilmoittavat laitteensa leveydeksi esimerkiksi 59,5 senttiä.
Täyskorkean pakastinkaapin tilavuus on noin 250 litraa. Väreinä ja materiaaleina ovat saatavilla alumiini, ruostumaton teräs, valkoinen ja musta sekä satunnaisesti eri värit, kuten punainen ja integroitavat vaihtoehdot. Sisätiloiltaan pakastimet ovat melko samankaltaisia.
Saatavilla on myös erikoiskorkeita sekä standardeja matalampia ja pienempiä malleja.
Säiliöpakastimet ovat väriltään valkoisia ja melko samannäköisiä. Niiden tilavuus vaihtelee noin 100 litrasta 500 litraan eli suurimmat vastaavat tilavuudeltaan jo kahta täyskorkeaa pakastinkaappia. Säiliöpakastin on tavallisimmin 60–70 senttiä syvä. Suurimmilla malleilla on leveyttä jopa yli puolitoista metriä.
Pakastin ja jääkaappi voidaan sovittaa yhteen usealla eri tavalla. Jääkaappi ja pakastin ovat usein tyyliltään yhteneväisiä ja samaa laitetta. Kun tilaa on paljon tai kyseessä on uudiskohde, valinnanmahdollisuudet kasvavat. Minkä verran tarvitaan jääkaappitilaa ja minkä verran pakastintilaa?
Kun jääkaappi sijoitetaan pienempään keittiöön, on ratkaisuna perinteisesti kaksiovinen jääkaappipakastin, jossa yläosassa on jääkaappi ja alaosassa pakastin. Tätä tyypillistä yhdistelmää saa myös erikoiskorkeana kaksimetrisenä mallina sekä erilaisilla jaoilla, joissa jääkaapille on annettu pakastinta enemmän tilaa.
Yhtä hyvin vierekkäin voi sijoittaa kaksi jääkaappi-pakastinta, jolloin yläkaapit ovat jääkaappeja ja alakaapit pakastimia, ja tulos näyttää nelioviselta kokonaisuudelta. Kokonaisuuden voi rakentaa jakosuhteeltaan omaan tarpeeseen sopivista jääkaappi-pakastimista.
Erillisyys voi olla myös ekologista. Jos jääkaappi-pakastimessa on erilliset kompressorit, voi osan laitteesta tarvittaessa sammuttaa. Silloin esimerkiksi kahden jääkaappipakastimen kokonaisuudesta jokaisen neljänneksen toiminnan pystyy säätämään erikseen.
Saatavilla on myös erikoiskorkeita ja standardeja matalampia malleja. Esimerkiksi jenkkikaapissa on tyypillisesti leveän jääkaapin päällä matala pakastin. Leveä ja tilava jenkkikaappi voi olla hyvin tyylikäs kylmäsäilytysratkaisu. Jenkkikaapin oman oven takana sijaitseva pakastin on tehokkaampi kuin pienen jääkaapin pakastelokero. Jenkkikaappeja suositaan myös mökeillä.
Tyypillinen suuremman keittiön ratkaisu on sijoittaa vierekkäin kaksi designiltaan samanlaista korkeaa kaappia, joista toinen on jääkaappi ja toinen pakastin.
Jääkaappi-pakastin, jossa on kaksi korkeaa ovea vierekkäin pakastimen ollessa hieman jääkaappia pienempi on suosittu vaihtoehto. Kaapin ovessa on usein jääpalakone, mikä tarkoittaa, että kaapille on vedettävä vesijohto. Side by side -kaappi on kahta täyskorkeaa kaappia pienempi kokonaisuus, sillä on leveyttä yleensä 90 senttiä ja korkeutta hieman vähemmän kuin normaalilla kaappipakastimella, mikä on muistettava huomioida suunnittelussa. Syvyyttä taas on hieman enemmän, sillä side by side -laitteissa ovien taso on kaappien ovilinjan etupuolella.
Jos pakastintilalle on vähemmän tarvetta, vierekkäin voi laittaa tyyliltään yhteneväisen jääkaapin ja jääkaappipakastimen, jolloin ovia on kolme. Kylmälaitteiden kätisyydet ovat tavallisesti vaihdettavissa, jotta kahvat saadaan keskelle vierekkäin.
Ominaisuus | Miten toimii |
---|---|
Automaattisulatus | Automaattisulatus on yleistyvä ominaisuus pakastimissa. Sen etuina ovat paitsi sulatuspuuhalta välttyminen myös energiankulutuksen tason ja tilavuuden säilyminen luvatun kaltaisena. Tavallinen sulatettava pakastin saattaa energiamerkin mukaan kuluttaa jopa vähemmän sähköä, mutta arvot koskevat vain tilaa, jolloin pakastimeen ei ole kertynyt jäätä. Huurteen ja jään kertyminen vähentää pakastimen tilavuutta ja kasvattaa sähkökulutusta – puolen sentin kerros jäätä vastuksen päällä jopa kaksinkertaistaa sen. Automaattisulatuksen tekniikka pitää pakastimen ilman kylmänä ja kuivana. Niinpä myös pakastettavien tuotteiden koostumus säilyy erityisen raikkaana. Esimerkiksi kulholliset irrallisia mansikoita ja jääpaloja ovat kahden viikon säilytyksen jälkeen edelleen irrallisia eivätkä yksi suuri könttä. Pakastin tulisi sulattaa vähintään kerran vuodessa. Ja automaattisulatteinenkin pakastin pitää toki ajoittain puhdistaa. |
Lämpötilan nousuaika | Lämpötilan nousuaika kertoo ajasta, jonka pakastin säilyy kylmänä esimerkiksi sähkökatkon sattuessa. Pitkä nousuaika kertoo hyvästä eristyksestä ja siten myös matalasta energiankulutuksesta. Lämpötilan nousuajat vaihtelevat noin 10 tunnista yli kahteen vuorokauteen. |
Näytöt | Selkeä lämpötilasäätö ja -näyttö helpottavat laitteen toiminnan seuraamista. |
Pakastusteho | Pakastusteho tarkoittaa elintarvikemäärää, jonka pakastin kykenee vuorokaudessa jäähdyttämään ilman, että pakastimen lämpötila nousee. Pakastusteho vaihtelee noin 5–30 kilon välillä. |
Pikapakastus ja pakastusautomatiikka | Suuremman määrän tuoreita tuotteita saa jäädytettyä nopeasti pikapakastuksen avulla. Automatiikka kytkee pakastustoiminnon pois päältä, kun tuotteet ovat jäätyneet, eikä energiaa kuluttava pakastus unohdu vahingossa päälle. |
Varoitusäänet | Varoitusäänet ja -valot hälyttävät esimerkiksi oven jäädessä auki tai lämpötilan noustessa liian korkeaksi. |
Pieneen keittiöön voi suositella pientä kaappipakastinta. Pienimmät, noin 50 litran pöytämallit muistuttavat minibaaria. Pakastimeen mahtuu hyvin yhden henkilön jääpalat, jäätelöt ja hätävararuoat.