Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Patojen valintaopas

Teksti:
Marita Suontausta
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 22.10.2018
|
Muokattu: 31.8.2020
Pataa käytetään pitkän haudutuksen vaativien ruokien valmistamiseen. Padan paksujen seinämien sisällä ruoka muhii herkulliseksi.

Valurautapata

  • kestävä
  • sitoo hyvin lämpöä, joten ruoka hautuu maukkaaksi
  • sopii ruskistamiseen
  • suuret lämpötilan muutokset voivat halkaista padan
  • ruostumisherkkyden takia ei sovi ruoan säilyttämiseen
  • ei voi käyttää mikroaaltouunissa.

Valurautapadan kanssa kannattaa käyttää mieluiten metallisia tai puisia työvälineitä. Muovisetkin käyvät, jos ne kestävät hyvin korkeita lämpötiloja.

Peseminen tehdään kuumalla vedellä, ja pataa liotetaan vain tarvittaessa. Huolellinen kuivaus on tarpeen. Pataa säilytetään kansi raollaan, ettei pata ruostu.

Pataa pitää rasvata silloin tällöin kunnolla esimerkiksi rypsiöljyllä. Jos valurautapadan joutuu pesemään astianpesuaineella, se rasvataan huolella sisäpuolelta pesun jälkeen.

Valurautapataa ei missään tapauksessa saa laittaa astianpesukoneeseen!

Keraaminen pata

  • kestävä ja kaunis
  • sopii uuniin ja mikroon, osa malleista myös liedelle.

Kannattaa lukea käyttöohje ennen kuin keraamisen padan ottaa käyttöön, jotta selviää soveltuuko pata myös liedelle. Keraamiset padat eivät kestä nopeita ja suuria lämpötilan vaihteluita, mutta ne voi huoletta laittaa astianpesukoneeseen. Pataa ei saa kuumentaa tyhjänä.

Työvälineinä voi käyttää metallisia, puisia tai muovisia välineitä, kunhan ne eivät ole kovin teräviä.

Keraamisen padan sisäpintaa voi aika ajoin pyyhkäistä ruokaöljyllä kostutetulla talouspaperipalasella.

Emaloitu valurautapata

Emalipinta suojaa ruostumiselta ja vahvistaa astian pintaa, mutta ei kestä korkeita lämpötiloja ja naarmuuntuu melko helposti.

  • Miedoilla lämpötiloilla saa parhaan tuloksen ja astian emalipinta säilyy hyvänä. Pataa ei kannata käyttää ruskistamiseen tai tyhjänä.
  • Pataa voi käyttää liedellä tai uunissa, mutta ei mikroaaltouunissa.

Emaloidun padan kanssa käytetään puisia tai muovisia työvälineitä. Puhdistuksessa ei suositella hankaavia aineita tai pesusieniä.

Kestää pesun astianpesukoneessa, mutta pata kannattaa pestä käsin. Konepesu haalistaa ajan myötä emalia ja varsinkin reunojen ohuempi emalointi saattaa rapautua.

Emaloidun astian sisäpinta kannattaa pyyhkäistä aika ajoin kevyesti ruokaöljyllä. Se hoitaa emalipintaa.

Lasipata

Kestävästä niin sanotusta pyrex-lasista valmistettuja patoja on monenkokoisia. Osassa padoista on hiottu pohja, joka käy myös liedelle. Yleensä lasipatojen kansi- ja pataosaa voi käyttää erikseen uunivuokana.

  • Ei voi käyttää ruskistamiseen. Polttaa ruoan liedellä helposti pohjaan.
  • Ruoka kypsennetään mieluiten uunissa tai mikrossa. Jos pata sopii liedelle, käytetään matalaa lämpöä.
  • Lasipadassa voi säilyttää ja jopa pakastaa tarvittaessa ruoan. Kannattaa silti varoa voimakkaita ja äkkinäisiä lämpötilanvaihdoksia. Vuokaa ei saisi nostaa suoraan jääkaapista kuumaan uuniin tai liedelle tai laittaa lämmintä pataa pakastimeen tai kylmälle pöydälle.

Lasisen padan voi mainiosti pestä astianpesukoneessa. Jos ruoka on tarttunut vuoan pohjaan tai reunoille, vuokaa liuotetaan astianpesuaineliuoksella ennen pesua.

Lasi on melko kestävää, mutta naarmuuntuu silti. Puiset tai muoviset työvälineet ovat suositeltavampia kuin metalliset.

Savipata

Lasittamattomasta savesta valmistetussa padassa ruoka kypsyy mehukkaaksi.

  • Savipadassa voi kypsentää ruokaa ainoastaan uunissa. Pata ei sovi liedelle eikä mikroaaltouuniin.
  • Savipata ei kestä suuria lämmönvaihteluita, siksi padan on hyvä lämmetä samaa tahtia kuin uunin. Saven huokosiin imeytynyt vesi luovuttaa kosteutta kypsennyksen aikana ruokaan.

Savipataa ja sen kantta liotetaan tunnista kahteen kylmässä vedessä ennen ruoan kypsennystä. Pata nostetaan vedestä, ruoan raaka-aineet ladotaan vuokaan ja maustetaan. Kansi laitetaan vuoan päälle, vuoka nostetaan kylmään uuniin ja uuni säädetään haluttuun lämpötilaan.

Lasittamatonta savipataa ei saa pestä astianpesuaineella eikä sitä saa laittaa astianpesukoneeseen. Savipadan pitää saada kuivua hyvin ennen kuin se laitetaan kaappiin. Pataa säilytetään ilmavasti, pataosa ja kansiosa mieluiten sisäkkäin ja esimerkiksi pala talouspaperia välissä.

Lasittamattoman savipadan työvälineinä käytetään mieluiten puisia tai muovisia. Metalli saattaa naarmuttaa sitä.

Lasitettu savipata muistuttaa keraamista pataa. Lasitetuissa padoissa on usein lasittamaton kansi ja se liotetaan tai huuhdellaan kylmässä vedessä ennen uuniin laittoa.

Lasitetussa savipadassa ei voi kypsentää ruokaa liedellä. Se sopii periaattessa mikroon, mutta soveltuvuus on hyvä varmistaa vielä käyttöohjeesta.

Lasitettu savi kestää metallisia työvälineitä ja astianpesuaineen, jotkut jopa astianpesukoneessa pesun. Siitä on maininta käyttöohjeessa.

Tagine-pata on uusi tuttavuus savipadoissa. Tagine on marokkolaista ja pohjoisafrikkalaista alkuperää oleva kartion mallisella kannella varustettu savipata. Tagine tarkoittaa myös kyseisessä padassa kypsennettyä ruokaa.

Monikäyttöisissä padoissa voi hauduttaa ruokaa liedellä tai uunissa. Pata soveltuu yleensä myös tarjoiluastiaksi, joten sen voi nostaa liedeltä pöytään.

  • Hanki pata, jos pidät mehevistä pataruoista ja jaksat hauduttaa ruokaa.
  • Liedellä padan korvaa kattila ja uunissa uunivuoka.