Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Porakone – ostajan opas

Teksti:
Lasse Talvitie. Päivittänyt Enna Koivunen 13.10. iskuporakoneen ja poravasaran osalta.
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 13.10.2015
|
Muokattu: 31.8.2020
Porakone kuuluu jokaisen kodin työkaluvalikoimiin. Poria ja niiden käyttötarpeita on kuitenkin monenlaisia, joten konetta joutuu vaihtelemaan tilanteen mukaan.

Porakoneiden valikoima on valtava, ja hinta- ja laatuhaitarit ovat laajoja. Kotikäyttäjän ei kannata maksaa ammattitason koneesta, mutta halpamalli voi osoittautua pettymykseksi. Tunnettu valmistaja, luotettava ostopaikka, pitkä takuu ja huoltopalveluiden saatavuus ovat laadun tae.

Hyvän porakoneen ominaisuudet

  • Hyvässä porakoneessa on kaksi vaihdetta, jotta nopeuden voi säätää sopivaksi erilaisiin töihin. Portaaton nopeudensäätö ja pyörimissuunnan vaihto ovat välttämättömiä ominaisuuksia ruuvaamisessa.
  • Momenttisäätimellä säädellään väännön voimakkuutta. Näin saadaan ruuvi uppoamaan oikeaan syvyyteen eikä ruuvinkanta vahingoitu. Poraamiselle on oma momenttisäätö.
  • Koneiden koko, paino ja muotoilu vaihtelevat, minkä vuoksi koneen sopivuutta omaan käteen kannattaa kokeilla ennen ostopäätöstä.  Myös koneen käyntiäänen voimakkuudessa ja tärinässä on eroja.
  • Joihinkin poriin saa liitettyä pölynkeräyslaitteen, tai poran voi liittää pölynimuriin.
  • Laadukkaissa porakoneissa on ylikuormittumiselta ja -kuumenemiselta sekä akun syväpurkautumiselta suojaava elektroninen järjestelmä.
  • Halpamallien koteloissa, moottoreissa ja voimansiirrossa saatetaan käyttää materiaaleja, jotka eivät kestä kovaa ja jatkuvaa käyttöä.

Akuissa on eroja

Akun jännite (V) kertoo koneen tehon. Akun jännite vaihtelee pienkoneiden 3,6 voltista raskaimpien koneiden 36 volttiin.  Tavallisin jännite on 12–18V.

Akun kapasiteetti (Ah) kertoo työskentelyajan. 3.0 Ah:n akussa riittää puhtia kolme kertaa pitempään  kuin 1 Ah:n akussa.

Akkulatureiden latausajoissa on eroja. Pikalaturit lataavat akun jopa puolessa tunnissa, hitaammilta siihen kuluu useita tunteja.

Useimmissa porakoneissa on litium-ioni-akku. Se on vanhempia akkutyyppejä tehokkaampi, kevyempi, pienempi ja huolettomampi ladata ja käyttää.

Koneen runkoon sijoitettu työkohteen valaiseva LED-valo helpottaa työskentelyä.

Erilaiset porakoneet

Ruuvinväännin

Ruuvinväännin on tarkoitettu ruuvien kiinnittämiseen ja avaamiseen, mutta sillä voi yleensä myös porata pieniä reikiä. Se sopii esimerkiksi esireikien tekoon ruuveja varten. Esireiät ovat usein tarpeen, jotta puukappale ei halkea.

Ruuvinvääntimiä on sekä sauva- että kahvamallisia sekä malleja, jotka voi taittaa eri asentoihin. Ne ovat useimmiten akkukäyttöisiä ja niiden tehoissa on isoja eroja.

Akkuruuvinvääntimet maksavat noin 20–70 euroa.

Pienoisporakone

Pienoisporakoneet ovat sauvamallisia ja niiden suoraan akseliin saa liitettyä monenlaisia teriä. Niillä voi mm. porata pieniä reikiä, hioa, kaivertaa, jyrsiä, teroittaa ja kiillottaa.

Pienoisporakoneita on sekä akku- että verkkokäyttöisinä. Ne maksavat noin 50–100 euroa.

Akkuporakone

Akkuporakone on jokaisen kotinikkarin ja remontoijan perustyökalu. Sillä voi sekä ruuvata että porata.

Akkuporakoneiden tehoissa on eroja. Pienitehoisimmat koneet soveltuvat parhaiten ruuvaamiseen, tehokkaimmat myös raskaaseen poraamiseen.

Poran vääntömomentti kerrotaan Nm-arvolla. Pienten koneiden momentti on noin 30 Nm ja tehokkaimpien porien noin 80 Nm.

Akkuporakoneet ovat käytännössä korvanneet verkkovirtaa käyttävät tavalliset porakoneet.

Perustason akkuporakoneet maksavat noin 40–170 euroa.

Iskuporakone

Iskuporakoneen terä hakkaa porattavaa materiaalia nopeaan tahtiin, mikä tehostaa poraamista. Iskuporakone sopii hyvin metallille, puulle ja tiilelle. Normaalit poranterät sopivat iskuporakoneeseen.

Iskutoiminto kytketään pois, kun porataan puuta tai metallia.

Akkuiskuporakone maksaa 150–250 euroa, verkkovirtakäyttöiset noin 60–150 euroa.

Poravasara

Poravasara on tarpeen, kun on porattava isoja reikiä kiveen, betoniin tai tiileen. Uusien kerrostalojen seinät ovat kovaa betonia, johon esimerkiksi iskuporakoneen tehot eivät riitä, vaan tarvitaan poravasara.

Monissa poravasaroissa pyörimisliikkeen voi kytkeä pois, jolloin sitä voi käyttää piikkaamiseen. Talttamaisella terällä voidaan piikata esimerkiksi uria sähköputkia varten betoniin tai irrottaa vanhaa laatoitusta. Poravasarassa on myös iskutoiminto.

Poravasaroissa on hyvin usein SDS+-teräkiinnitys, jolloin vanhatporanterät eivät sovi. Terät myydään SDS+-kiinnitysnimellä.

Poravasarat  ovat useimmiten verkkovirtakäyttöisiä. Ne maksavat noin 100–250 euroa.

PoratyyppiKäyttötarkoitus
Ruuvinväänninesireikien poraus, ruuvaaminen
Pienoisporakonemonipuoliseen askartelukäyttöön
Akkuporakoneruuvaaminen
Iskuporakonemetallin, puun ja tiilen poraamiseen
Poravasarakiven, betonin ja tiilen poraamiseen, piikkaamiseen

Akku- vai sähköporakone?

Suurin osa myydyistä porakoneista on akkukäyttöisiä. Myös tehokkaita iskuporakoneita ja poravasaroita on saatavina johdottomina. Akkukoneella on hyviä ja huonoja puolia verkkovirtakoneeseen verrattuna.

+ Sähköjohto ei haittaa työntekoa.

+ Akkukone on käytettävissä sielläkin, missä ei ole verkkovirtaa saatavilla, kuten pihan perällä tai kesämökillä.

- Akkukone on verkkovirtakonetta kalliimpi.

- Akkukone on  verkkovirta konetta painavampi.

- Akun lataus loppuu aikanaan,verkkovirtaa riittää aina tarpeeksi.