Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Eri koodein merkittyjen fileiden hinnat vaihtelevat ja ne sopivat erilaisiin ruokiin.

A- vai D-leikkuu? Lohifileen hinta ja käyttötarkoitus riippuu leikkaustavasta

Teksti:
Kati Pohja
Kuvat:
Anna Huovinen
Julkaistu: 13.6.2019
|
Muokattu: 31.8.2020
Lohifileet merkitään leikkaustavan mukaan viidellä eri koodilla A, B, C, D ja E. Mitä nämä tarkoittavat ja mihin ruokiin eri tavoin leikatut fileet sopivat?

Kun lohikala fileoidaan, siitä irrotetaan kaksi fileetä poistamalla pää ja selkäruodot. Tämän jälkeen fileet siistitään evistä, näkyvästä rasvasta ja ruodoista haluttuun asteeseen.

Vähiten siistitty ns. perusfilee on koodattu A:ksi. Eniten käsitelty E on täysin ruodoton, rasvaton, evätön ja nahaton.

Eri koodein merkittyjen fileiden hinnat vaihtelevat ja ne sopivat erilaisiin ruokiin.

Filee, jossa on mukana ruotoja, rasvaa ja eviä on painavampi ja kilohinnaltaan edullisempi kuin samasta fileestä tehty ruodoton, rasvaton ja evätön versio. Suosituimpia ovat ruodottomat C ja D fileet.

A-leikkuu

Vähiten käsitelty perusfilee, josta on poistettu kidusluu, kylki- ja selkäruodot. Fileessä on jäljellä osa evistä, melko paljon vatsarasvaa sekä kaikki pystyruodot. Hinnaltaan edullisin filee, mutta myös hävikkiä syntyy eniten.

Mihin sopii? Mukana olevan rasvan vuoksi erinomainen valinta savustamiseen, loimuttamiseen ja grillaamiseen, mutta sopii ruotoja pelkäämättömälle myös paistettavaksi ja uunissa kypsennettäväksi.

B-leikkuu

Fileestä on poistettu edellisten lisäksi vatsaevä ja sen mukana osa vatsarasvaa.

Sopii kaikkeen perusruoanlaittoon niille, joita pystyruodot eivät haittaa.

C-leikkuu

Edellisten lisäksi kaikki näkyvä vatsarasva on poistettu, vain pieni kaistale rasvakalvoa on vatsassa enää jäljellä. Lisäksi fileestä on koneellisesti poistettu pystyruodot, joten filee on 98–100 prosenttisesti ruodoton.

Mihin sopii? Ruodottomuuden ansiosta sopii kaikkeen ruoanlaittoon lapsiperheille ja muille, jotka haluavat fileen ruodottomana.

D-leikkuu

C-fileeseen verrattuna D-fileestä on poistettu loppukin vatsan rasvakalvo sekä toisinaan myös pieni pala pyrstöstä.

Mihin sopii? Kaikkeen ruoanlaittoon. Oikea valinta graavilohen ja kylmäsavulohen valmistamiseen.

E-leikkuu

Eniten käsitelty ja arvokkain lohifilee. Edellisten lisäksi fileestä on poistettu myös nahka.

Mihin sopii? Itseoikeutettu valinta esim. sushiin. Sopii kuutioituna keittoihin, pannulla paistettavaksi ja kaikkeen muuhunkin ruoanlaittoon paitsi graavaukseen, sillä graavifileessä pitää viipaloinnin onnistumiseksi olla nahka mukana.

Lohifilee monella tapaa

Näin käsittelet kalaa