Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

"Ahven on utelias veijari, joka helposti lähtee seuraamaan perämoottorin hyrinää ja nuuskii katiskan jokaisen nurkan. Siksi sitä onkin niin helppo kalastaa."

”Ahvenfileissä on jotakin niin syvällisen suomalaista” - Hanna Jensen pohtii suhdettamme ahveneen

Teksti:
Hanna Jensen
Kuvat:
istock, Lehtikuva
Julkaistu: 29.7.2019
|
Muokattu: 31.8.2020
”Ahven on yhtä aikaa turvaruoka ja gurmeeruoka, palkinto jynssätystä saunanlattiasta tai juhlistus kesäpäivälle”, kirjoittaa Hanna Jensen.

Ei ole liioiteltua sanoa, että Kesälahden Pyhäjärvellä tottuneesti ahventa fileoiva suomalainen Matti on kuin italialainen nonna, joka pyörittää fusilli-pastarullia 40 vuoden kokemuksella. Yhtä hämmästyttävät taidot mateilla ja nonnilla.

Matti saattaa perata ahvenen suomustamalla eli raapii ensin suomut pois, tyhjentää sitten mahan ja kidukset ja jättää nahan kaloihin. Hän tietää, että iäkkäämmät ihmiset pitävät ahvenesta nahkoineen kun taas nuoremmat tykkäävät syödä kansalliskalamme fileoituna ilman ruotoja ja nahkaa. Seisopa hetki Matin vieressä, niin hän selittää, miksi ahvenfilee on kallista: sen fileoiminen on työlästä.

Hetken päästä Matti vuoraa ahavoituneen paistinpannun voilla, asettelee pienet fileet vierekkäin tirisemään ja ennen kuin vieras ehtii sanoa mitään, julistaa: “Parempaa ei ole.”

Ahven on kotipaikkauskollinen, omien sukulaistensa nurkissa viihtyvä kala.

Ahvenfileissä on jotakin niin syvällisen suomalaista, että ei yllätä, että myös ahven on kotipaikkauskollinen, omien sukulaistensa nurkissa viihtyvä kala. Se on myös utelias veijari, joka helposti lähtee seuraamaan perämoottorin hyrinää ja nuuskii katiskan jokaisen nurkan. Siksi sitä onkin niin helppo kalastaa.

Keittoon tai pottikalaksi

Ruokakalana ahven on monikäyttöinen. Perinteisesti siitä on tehty kalakeittoa ja kalakukkoa sekä syöty paistettuna ja savustettuna.

Pienikokoiset ahvenet ovat herkullisia myös pottikalana eli silloin, kun ne haudutetaan yön yli uunissa kylkisiivujen ja ruistaikinan kannen alla.

Kokeilepa suolata ahvenfilee, dippaa se vehnäjauhossa ja keitä öljyssä.

Ahvenhan on yhtä aikaa turvaruoka ja gurmeeruoka, palkinto jynssätystä saunanlattiasta tai juhlistus kesäpäivälle.

Myyjä saattaa katsoa tiskin takana kellosta, milloin kala on pyydetty...

Kun saat joskus saman päivän aikana pyydystettyä ahventa, huomaat, kuinka se käpristyy pannulla niin, että sitä on melkein vaikea paistaa. Pikkupaikkakunnalla myyjä saattaakin katsoa tiskin takana kellosta, milloin kala on pyydetty...

Lomamatkalla voi sitten repäistä. Kun rantaravintolassa ruokalistalla houkuttelee sea bass, meriahven, onhan sitä tilattava. Se tulee lautasella kokonaisena, rapeanahkaisena mutta sisältä ihanan mehukkaana ja on melkein yhtä herkullinen kuin suomalainen ahven. Mutta ei ihan. Koska sitä ei ole kalastanut Matti.

Hanna Jensen on toimittaja, kirjoittaja ja tietokirjailija.

Herkuttele ahvenella

Hanna Jensenin kolumneja