Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Erilaiset mehut vertailussa

Teksti:
Elina Jyväs. Artikkelia on päivitetty 3.7.2015.
Kuvat:
SOK
Lähde:
Evira
Julkaistu: 17.9.2018
|
Muokattu: 31.8.2020
Kauppojen hyllyillä on runsaasti erilaisia mehuja. Niiden nimet, kuten täysmehu, nektari tai mehujuoma, saattavat hämmentää.

Mehulaadut eroavat toisistaan maultaan ja hinnaltaan valmistusmenetelmiensä ja koostumustensa vuoksi. Lainsäädännössä ne on määritelty tarkasti.

Valmistustavat vaikuttavat myös mehujen säilyvyyteen. Kylmäsäilytyksessä hedelmien oma maku ja vitamiinipitoisuus säilyvät pitkään raikkaana. Tiiliskivenmuotoiset mehupakkaukset säilyvät huoneenlämmössä aseptisen pakkauksen ansiosta, myös ilman lisäaineita.

Täysmehu

Täysmehut ovat sataprosenttisesti hedelmistä, marjoista tai kasviksista valmistettuja. Ne valmistetaan mekaanisilla menetelmillä, ja niihin ei lisätä vettä eikä muita valmistusaineita. Täysmehuja ei enää saa makeuttaa sokerilla, mutta Suomessa tämä ei ole ollut yleensä tapanakaan. Mehuihin voidaan lisätä myös hedelmälihaa ja vitamiineja. Lisäaineiden käyttö on rajoitettua.

Tiivisteestä valmistettu täysmehu

Tiivisteestä valmistetut täysmehut on valmistettu mehutiivisteestä palauttamalla sama määrä vettä kuin tiivistettäessä on poistettu. Samalla voidaan palauttaa tiivistämisprosessissa talteenotettuja hedelmäsoluja, hedelmälihaa tai aromeja takaisin mehuun. Näin valmistetulla mehulla on oltava vähintään vastaavat ominaisuudet kuin keskivertotäysmehulla.

Täysmehutiiviste

Täysmehutiivisteellä tarkoitetaan valmistetta, joka on tehty täysmehusta poistamalla siitä vettä vähintään puolet täysmehun tilavuudesta.

Tuorepuristettu täysmehu

Tuorepuristettu täysmehu on puristettu lähellä sadonkorjuuajankohtaa. Vastapuristettu täysmehu on puristettu lähellä kulutusajankohtaa.

Tuoremehuksi saa kutsua puristamalla tai linkoamalla valmistettua täysmehua, jota ei ole lämpökäsitelty.

Nektari

Nektarit ovat sellaisenaan nautittavaksi tarkoitettuja juomia, joiden hedelmäpitoisuus vaihtelee 25–50 prosentin välillä raaka-aineiden happamuudesta riippuen. Nektareihin voidaan lisätä vettä, sokeria tai hunajaa (20 prosenttia tuotteen kokonaispainosta) ja happoja, mutta ei säilöntäaineita. Sokerit voidaan korvata osittain tai kokonaan makeutusaineilla.

Mehu

Mehu sisältää täysmehua ja vettä sekä sokereita tai makeutusaineita ja siihen voidaan lisätä maku- ja säilöntäaineita. Mehuihin on merkitty sen täysmehupitoisuus ja tarvittaessa laimennusohje. Mehun täysmehupitoisuutta koskeva vaatimus on poistunut lainsäädännöstä, mutta pitoisuus täytyy edelleen ilmoittaa pakkausmerkinnöissä.

Mehujuoma

Mehujuoma voi olla valmiste, joka ei koostumukseltaan ole täysmehua, nektaria tai mehua. Mehujuoman koostumusta ei ole lainsäädännössä määritelty. Mehujuomat sisältävät mehua, vettä, sokeria sekä säilöntä- ja väriaineita. Täysmehupitoisuutta ja sokerien määrää ei ole rajoitettu. Maku tulee lisätystä hedelmästä tai hedelmästä ja aromista.

Juomat

Juomissa mehupitoisuus voi olla hyvin pieni, ja maunantajana on käytetty lisättyä aromia, jolloin mehupitoisuus ei ole enää olennainen seikka. Jos juoman maku on peräisin vain aromista, esimerkiksi vadelma-aromista, tuotteen nimenä on käytettävä nimitystä vadelmanmakuinen juoma.

Lisää aiheesta