Huh huh, mikä lista! 40 kätevää tapaa vähentää ruokahävikkiä
Syyskuun viimeisellä viikolla vietetään hävikkiviikkoa. Näillä Yhteishyvän ruokatoimituksen vinkeillä torjut tehokkaasti ruokahävikkiä. Mukana on taatusti vinkkejä, joita et ole kuullut!


Keskivertokuluttaja heittää Suomessa syömäkelpoista ruokaa roskiin noin 28 kiloa vuosittain. Kotitalouksien osuus onkin ruokaketjun hävikistä suurin. Eniten hävikkiä syntyy kotitalouksissa vihanneksista, juureksista ja perunoista, toiseksi eniten hedelmistä sekä kolmanneksi eniten kahvista. Yhteishyvän ruokatoimitus kokosi hävikkiviikon kunniaksi parhaat vinkkinsä ruokahävikin torjuntaan.
Pelasta hieman nahistuneet kasvikset
Yleisin hävikkipiilo sijaitsee jääkaapin vihanneslokerossa. Kurkkaa sinne siis tarpeeksi usein, ja hyödynnä kasvikset viimeistään silloin, kun pientä nahistumista on havaittavissa. Hieman nahistuneet juurekset käyvät vielä hyvin vaikka sosekeittoon, kasvispihvien raaka-aineiksi tai pellillä paahdettavaksi.
Jos salaatti ja kurkku uhkaavat nahistua, tee vihersmoothie. Soseuta ne tehosekoittimessa, lisää omenaa, mausta raikkaaksi inkiväärillä ja sitruunanmehulla.
Hedelmistä, esimerkiksi omenoista tai persikoista, valmistuu hillosokerin kanssa vartissa simppeli hillo, jonka voi nauttia lettujen, juustojen tai jogurtin kanssa. Hävikkihillo säilyy jääkaapissa rasiassa tai purkissa vähintään viikon. Ja muista, että ruskeiksi päässeistä banaaneista syntyvät parhaimmat banaaniletut ja banaanileipä.
Ikisuosikki peruna muuntuu moneksi
Peruna on tähderuokien kuningas, jota voi hyödyntää ällistyttävän monella tavalla. Keitetyistä perunoista saa mahtavat paistinperunat tai niitä voi käyttää pyttipannuun tai vaikkapa munakkaan täytteeseen. Kokeile myös viipaloida kypsää perunaa ruisleivälle ja nosta vielä päälle kalapala sekä pieni lusikallinen majoneesia. Mahtava iltapala!
Jos perunamuusia jää runsaasti, mausta se uudeksi seuraavana päivänä esimerkiksi sinapilla tai yrteillä. Pienempi määrää riittää perunarieskojen, sämpylöiden ja piirakoiden taikinaan. Lihamureketaikinassa muusia voi käyttää korppujauhojen asemesta.
Purkkien jämät hyötykäyttöön
Mitä tehdä jääkaappiin kertyville purkeille, joiden pohjalla on muutama lusikallinen nutellaa, hilloa tai jotain muuta herkkua? Niistä syntyy vaikka mitä!
Nutella-purkin lopusta valmistuu herkullinen kaakao: lisää tyhjään purkkiin kuumennettua maitoa ja sekoita, kunnes tahna on liuennut maitoon. Rahka- ja jogurttipurkkien jämät voit kumota sämpylätaikinaan tai käyttää välipalajuomaan. Kaada jogurttipurkkiin tilkka mehua tai vettä ja ravistele, lisää neste smoothieen. Ja tässä on hyvä vinkki siihen, miten saat ketsuppipullon tyhjäksi: lisää pulloon tilkka vettä, ravista ja kaada tomaattipohjaisen kastikkeen joukkoon.
Hillonjämistä saa esimerkiksi oivan vinegretin salaattiin. Mittaa lähes tyhjään hillopurkkiin vinegretin ainekset ja ravista, niin maukas, hieman makeaan taittuva salaatinkastike on valmista. Mainio kirpeämpi kastike syntyy suolakurkkupurkkiin jääneestä liemestä.
Suolakurkkuvinegretti
1,5 dl suolakurkkujen lientä
1 tl dijonsinappia
½ dl öljyä
1 valkosipulinkynsi
1 tl kuivattua tilliä tai ¼ ruukku tuoretta tilliä
Sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Täyteläisemmän kastikkeen saat, kun lisäät joukkoon maustamatonta jogurttia tai majoneesia.
Ja pestopurkin loppu taitaa löytyä melkein jokaisesta jääkaapista – tässä vinkki avatun peston säilyvyyden parantamiseen: Tasoita peston pinta ja kaada päälle oliiviöljyä niin, että peston pinta peittyy. ”Öljysinetti” suojaa pestoa homehtumiselta ja avattu purkki säilyy pidempään. Sekoita öljy peston joukkoon seuraavalla kerralla ennen käyttöä.
Jäikö juustonkannikka jääkaappiin?
Jos juusto näyttää pian päätyvän biojätteeseen, on korkea aika toimia. Olisiko tänään lämpimien voileipien vuoro? Lämppäreihin saa upotettua juustoa lähes mielin määrin.
Jos jämäjuustoa on paljon, kimpale kannattaa raastaa, ja raasteen voi pakastaa. Käytä raaste leivonnassa suolaisten taikinoiden, esimerkiksi sämpylä- tai piirakkataikinan joukkoon. Lisää juustoraastetta pastakastikkeeseen, tai kokeile sitä myös kasvissosekeittoon, pannukakkuun tai munakkaaseen.
Pienemmän määrän juustoa voit pilkkoa paloiksi. Napostele sellaisenaan tai lisää palat jauhelihakastikkeeseen ja hauduta, kunnes juusto sulaa.
Pääsikö leipä kuivahtamaan?
Hieman kuivan leivänlopun voi hyödyntää moneen. Tee vaikka krutonkeja. Pilko leipä kuutioiksi pellille leivinpaperin päälle, pirskota päälle öljyä, suolaa ja yrttimaustetta. Kuivata 125-asteisessa uunissa ja käytä salaatteihin ja keiton pinnalle. Leipäkuutiot säilyvät huoneenlämmössä.
Voit myös jauhaa leivän ja käyttää korppujauhon tapaan. Tai ota oppia Italiasta: Tee kielenvievää leipäsalaattia panzanellaa, jossa leipäpalat yhdistyvät vinegretillä maustettuun salaattipohjaan. Kannattaa kokeilla myös pangrattatoa eli köyhän miehen parmesaaniksikin kutsuttua murustettua, paistettua leipää, jolla voi viimeistellä vaikka pastan.
Näitäkin voit pakastaa
Hävikkiin menee helposti raaka-aineita, joita tarvitaan vain vähän kerrallaan. Muista siis, että lähes kaiken voi pakastaa. Esimerkiksi inkivääriä: kuori kokonainen inkivääri (lusikalla!) ja heitä kokonaisena pakastimeen. Raasta jäisestä inkivääristä aina juuri sen verran kuin tarvitset ja laita loppu takaisin pakastimeen.
Jos ostat chiliä monipakkauksessa, et välttämättä käytä kaikkia yhdellä kertaa. Huuhtele ja halkaise chilit, poista siemenet halutessasi ja pakasta. Jäinen chili on helppo pilkkoa ruokaan. Myös yrtit, hieman nahistuneet tai kuivahtaneetkin, sopivat mainiosti pakastettavaksi. Hienonna yrtit jääpalamuotteihin ja kaada öljyä päälle. Niitä on helppo ottaa pakastimesta kuutio kerrallaan tuomaan makua kastikkeisiin tai pastoihin.
Pakastimeen käyvät myös tuttuakin tutummat ainekset banaani ja kahvi. Kuori, viipaloi ja pakasta ruskeapilkkuiset banaanit pakastimeen. Käytä smoothieen tai napostele makeanhimoon. Ylijäänyt kahvi kannattaa pakastaa jääpalamuoteissa. Käytä jääpaloja esimerkiksi kylmissä kahvijuomissa ja leivonnassa.











