Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Keitä, paista, paahda tai grillaa: näin parsan valmistus onnistuu eri tavoilla

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Arto Vuohelainen
Julkaistu: 15.4.2021
|
Muokattu: 15.4.2021
Parsa on kevään rakastettu sesonkiherkku, joka maistuu monella tapaa valmistettuna: uunissa paahdettuna, napakaksi keitettynä, pannulla paistettuna ja nopeasti grillattuna. Mutta mitä parsan valmistuksessa kannattaa ottaa huomioon? Lue vinkit, joilla saat parsan onnistumaan joka kerta!

Parsan säilytyksen ja valmistuksen ABC

Sekä parsan säilytyksessä että valmistuksessa kannattaa ottaa huomioon, että parsa on herkkä kasvis. Siksi sitä ei kannata säilyttää kotona pitkiä aikoja, vaan kokata mahdollisimman pian. Parhaiten parsa säilyy jääkaapissa omassa pakkauksessaan ja kosteaan keittiöpyyhkeeseen käärittynä. Parsan herkkää luonnetta kannattaa kunnioittaa myös valmistuksessa: lyhyt kypsennysaika ja kevyt maustaminen tuovat parsan parhaat puolet esiin.

Parsan voi valmistaa monella tavalla, mutta esivalmistelut ovat aina samat:

  1. Huuhtele ja kuivaa parsat.
  2. Leikkaa tai napsauta puiseva tyvi pois.
  3. Jos parsan kuori vaikuttaa paksulta, kuori se kevyesti pois.
  4. Valmista haluamallasi tavalla: uunissa, keittämällä, pannulla tai grillissä.

Parsa uunissa

Uunissa paahtaminen on helppo ja herkullinen tapa valmistaa parsaa. Kuumenna uuni 225 asteeseen ja mausta parsat kevyesti öljyllä, suolalla ja pippurilla. Paahda noin 10–12 minuuttia.

Parsan keittäminen

Parsan keittäminen onnistuu parhaiten korkeassa ja kapeassa parsakattilassa, mutta tavallisellakin kattilalla pärjää hyvin. Herkät nuput kannattaa jättää vedenpinnan yläpuolelle, jotta ne eivät kypsy yli. Keitä parsat napakan kypsiksi ja valuta. Parsan keittoaika on parista viiteen minuuttiin parsan paksuudesta riippuen.

Grillattu parsa

Grillattu parsa kuuluu ehdottomasti grillikauden avajaisiin ja valmistuskin on hurjan helppoa. Sipaise parsojen pinnalle hieman öljyä, grillaa 2 - 3 minuuttia ja nauti.

Parsa pannulla

Pannulla paistaminen on ehkä helpoin tapa valmistaa parsaa: kuumenna öljy pannulla ja paista parsoja muutaman minuutin ajan molemmilta puolilta. Jos haluat varmistaa, että nuput pysyvät napakoina, paista ensin varsia joko kokonaisina tai pilkottuina ja lisää nuput pannulle viimeisen parin minuutin ajaksi.

Lisää herkullisia vinkkejä parsakaudesta nauttimiseen

Lisää aiheesta