Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Parhaat parsareseptit x 10: kätevät uuniparsat, täyteläinen risotto ja muut kevään parsaherkut

Koostaja:
Yhteishyvä
Kuvat:
Reetta Pasanen
Julkaistu: 11.4.2017
|
Muokattu: 29.3.2021
Parsakausi on alkanut! Paahda parsat uunissa, tee kuohkea keitto tai pyöräytä vihreät herkkupalat piirakaksi. Katso parhaat parsareseptit ja vinkit valmistukseen.

Parsa käynnistää kevään

Maalis-huhtikuussa käynnistyvä parsakausi on selvä kevään merkki. Moni avaakin parsakauden pääsiäisenä ja herkuttelee parsalla läpi huhti- ja toukokuun. Sesonki huipentuu alkukesään, kun kotimaisen parsan sato kypsyy.

Kevään aikana parsasta ehtii nauttimaan monessa muodossa, sillä parsan valmistus onnistuu niin keittämällä, paahtamalla, grillaamalla kuin paistamalla. Tässä 10 suosikkitapaamme parsan syömiseen!

1. Parsareseptin klassikko: keitetty parsa ja hollandaise-kastike

Kevään ensimmäiset parsat maistuvat ihan sellaisenaan napakaksi keitettyinä, voisulan, sitruunamehun ja suolan kanssa. Viitseliäämpi kokki vatkaa parsojen päälle vielä paksun hollandaise-kastikkeen.

Näin kuorit ja keität parsan

2. Kätevä kikka: paahda parsat uunissa!

Uunissa paahdetut parsat ovat pikaruokaa parhaimmillaan. Jos haluat uuniparsoista kokonaisen aterian, paahda samalla pellillä vaikka fetaa ja kirsikkatomaatteja ja tarjoa rapeakuorisen leivän kanssa.

Näin valmistat paahdetut parsat

3. Kuohkea parsakeitto saa pinnalleen sitruunaranskankermaa

Uunissa paahdetuista parsoista syntyy myös hurmaava keitto. Soseuta parsat kermaiseksi keitoksi, mausta persiljalla ja rakuunalla ja tarjoile sitruunalla maustetun ranskankermanokareen kanssa. Ihanan helppo ja herkullinen alkuruoka!

4. Parsaa ja pekonia = parasta!

Vai käärisitkö uuniparsat sittenkin pekoniin? Rapeat parsapaketit maistuvat sellaisenaan alkuruokana tai aamiaisella uppomunan ja leivän kanssa.

5. Parsarisotto on täynnä kevään makua

Täyteläinen risotto on monen suosikkitapa parsalla herkutteluun. Kevään mukaan nimetyssä risotto primaverassa maistuvat myös herne ja rucola. Sitruuna, parmesaani ja valkoviini kietovat maut yhteen.

6. Parsapiirakka sopii kevään juhliin ja rentoihin illanistujaisiin

Mehevä parsapiirakka on ihana tarjottava kevään juhliin. Parsat voi asetella piirakan päälle monella tavalla: näyttävästi riviin, kauniisti kehrän muotoon tai kätevästi pieninä paloina.

7. Parsan parhaat kaverit piirakassa: pekoni, rucola ja lohi

Parsapiirakkaan voi yhdistää muitakin makuja, kuten rapeaa pekonia tai pippurista rucolaa. Hyvä pari parsalle on myös kylmäsavulohi, kuten tässä hennosti limeltä maistuvassa piirakassa

8. Parsa-perunasalaatti maistuu brunssilla ja piknikillä

Parsa tekee vappupiknikin tai -brunssin perunasalatista astetta keväisemmän ja juhlavamman. Parsan ja perunoiden kavereiksi pääsevät tässä salaatissa myös makeat herneet, raikas ruohosipuli ja ruokaisuutta tuovat kananmunat ja kotijuusto.

9. Tiesitkö? Parsan voi syödä myös raakana

Kypsentämätön parsa on ihanan rouskuva lisä raikkaaseen vihersalaattiin. Suikaloi parsat ja kurkku ohuiksi siivuiksi kuorimaveitsellä ja asettele salaatin päälle. Raikas parsasalaatti saa lisämakua myös mintusta.

10. Grillattu parsa on valmista parissa minuutissa

Kun ilmat lämpenevät, on aika kaivaa grillit esiin. Ja mikäpä sopisi kevään ensimmäisiin grilliruokiin paremmin kuin parsa! Öljyllä sivellyt parsat kypsyvät grillissä hetkessä ja maistuvat ihanilta helpon sinihomejuustodipin kanssa.

Lisää keväisiä ideoita ruoanlaittoon