Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Runsas bagelbrunssi ennustaa maukasta uutta vuotta

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Ninna Lindström
Julkaistu: 19.12.2023
|
Muokattu: 20.12.2023
Luksuksen tuntua uudenvuoden brunssille saa itse tehdyillä bageleilla ja runsailla täytteillä. Kata pöytään erilaisia tahnoja ja kasviksia tuttuja ja uusia makupareja varten.

Etenkin New Yorkilaisena aamiaisena tai lounaana tunnettu bagel on herkku, joka vaatii jonkin verran vaivannäköä. Kasa lämpimiä ja erilaisin siemenin kuorrutettuja rinkeleitä kuitenkin palkitsee leipojan.

Bagelit leivotaan hiivataikinaan. Taikinaan tulee hieman normaalia enemmän jauhoja, mikä saa aikaan bageleiden tiiviin ja hieman sitkeän rakenteen. Runsas määrä jauhoja helpottaa myös vaivaamista, joka kannattaa tehdä huolella.

Bageleiden valmistuksessa on yksi erityinen vaihe: bagelit keitetään pikaisesti ennen uunissa paistamista.

Keittäminen saa aikaan bageleille ominaisen sitkeän pinnan. Keitinveteen lisätty siirappi antaa bageleille pientä makeutta ja saa niiden pinnan ruskistumaan kauniisti uunissa.

Noin puoli minuuttia per puoli kiehuvassa vedessä riittää. Tämän jälkeen siemenet ripotellaan bagelien pinnalle ja ne paistetaan uunissa.

Täytteet

Bagelpuolikkaiden päälle levitettävä tuorejuusto on täytteistä klassisin. Useimmiten tuorejuusto on maustamatonta, mutta mikään ei estä kokeilemasta erilaisia tuorejuustomakuja vaihtelevien täytteiden kanssa. Luksusta bageleihin saa myös ruskistetulla voivaahdolla.

Bageleiden täytteeksi käyvät erilaiset kala- ja äyriäistahnat. Klassinen yhdistelmä on tietysti maustamaton tuorejuusto, kylmäsavulohisiivut sekä tuore kurkku. Kapristen etikkainen ja suolainen puraisu sopii hyvin muutoin mietoon makumaailmaan. Lohen lisäksi tonnikala ja kotimaiset kalasäilykkeet toimivat nekin hyvin täytteissä.

Kokeile seuraavia tahnoja bageleiden täytteenä:

Bagelit ovat rakenteeltaan tiiviitä ja hieman sitkeitä. Täytteiden kannattaa olla siis myös tavallista tanakampia. Ohjeiden ranskankermaa tai smetana kannattaa korvata osittain tuorejuustolla, jolloin täyte ei valu yhtä herkästi bagelin puolikkaiden välistä lautaselle.

Kasvikset tuovat raikkautta ja rapeutta kokonaisuuteen. Laita ne tarjolle ohueksi viipaloituna. Kasvikset voivat olla tuoreita tai pikapikkelöityjä. Pikkelöitäväksi sopivat niin kurkut, retiisit kuin punasipuli.

Varaa bagelbrunssille ainakin seuraavia kasviksia:

  • kurkkua
  • retiisejä
  • punasipulia
  • ituja
  • avokadoa

Muita täyteideoita

Bageleiden välissä kannattaa kokeilla myös aamupalaklassikkoa: paistettua pekonia ja kananmunia. Bagelin puolikkaat kannattaa sivellä ohuelti majoneesilla, jonka voi halutessaan maustaa dijonsinapilla.

Paahtopaisti, piparjuurituorejuusto, punasipuli ja salaatti muodostavat raikkaan ja täyttävän yhdistelmän. Vegeversiossa paahtopaistin tilalle voi höylätä kylmäsavustettua tofua.

Pekoni, salaatti ja tomaatti muodostavat klassisen BLT-täytteen, joka sopii bagelin väliin erinomaisesti.

Punajuurihummus, avokado, paistetut sienet ja idut saavat aikaan värikkään ja kevyemmän bagelin.

Pesto, tomaatti, mozzarella ja basilika ovat aina toimiva yhdistelmä, myös bagelin välissä.