Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Tässä ovat kevään makeimmat leivonnaiset - 10 karkin makuista leivonnaista, joita kannattaa kokeilla

Teksti:
Katja Bäcksbacka
Kuvat:
Mikko Hannula
Julkaistu: 10.2.2023
|
Muokattu: 13.2.2023
Mitä syntyy, kun yhdistää kaksi viime aikojen herkullista trendiä eli leivonnaiset ja karkit? Tietysti kevään makeimmat leivonnaiset: kakut, mokkapalat ja kääretortut, joiden makumaailma on tuttu kaupan karkkihyllyltä.

Karkit maistuvat suomalaisille yhä paremmin. Esimerkiksi S-ryhmä myi makeisia vuonna 2022 kilomääräisesti mitattuna lähes seitsemän prosenttia edellisvuotta enemmän. Ennätyspaljon syötiin irtokarkkeja, joiden myynti kasvoi S-ryhmän kaupoissa peräti 28,5 prosenttia.

Kasvava karkkihimo yhdistyy kotikeittiössä näppärästi toiseen buumiin eli korona-ajan vahvistamaan leivontainnostukseen. Tuloksena ovat ystävänpäivän ja talvilomakauden parhaat tarjoilut.

Leivo ystävälle kakku, johon käytät hänen lempimakeisiaan. Lakritsista pitävälle sopii esimerkiksi puumakakku, jonka mustaa lakritsikuorrutetta koristavat valkoiset tassunjäljet. Tiikerikakun hurjemmassa versiossa maistuu lakun lisäksi lime.

Tai ilahduta perhettä kokoamalla Kinder-suklaan makuja lainaava juustokakku jokaiselle omaan lasiin.

Kivaa tekemistä talvilomalle

Karkkileivonnaisten suosio on taattu myös lasten talvilomalla. Lasten kanssa leipominen on mukavaa ajanvietettä ja yhteistä puuhaa. Jauhopussi kannattaa kaivaa esiin etenkin silloin, kun sää ei suosi lomalaisen ulkoilua.

Esimerkiksi mokkapalat tai ilman uunia muutamasta aineksesta valmistuva sitruuna-lakritsikakku onnistuvat nuoremmilta kokeilta myös itsenäisesti, jos kokemusta leipomisesta on jonkin verran.

Pastellisävyiset ranskanpastillit kruunaavat vegaaniset mokkapalat. Pastillit rouskuvat hauskasti pinnalla ja antavat pikanttia piparmintun makua taikinaan. Muhkea pellillinen maidottomia ja munattomia mokkapaloja sopii moneen ruokavalioon ja on myös takuuvarma myyjäisten hitti.

Mokkapalojen raikkaammassa versiossa maistuvat sitruuna ja lakritsi. Pirteän sitruunaisessa pohjassa on lakritsisattumia, ja päälle levitetään sitruunarahkakuorrute.

Pätkis ja Daim maistuvat suussa sulavissa kakuissa

Rakastettu karkkimaku valloittaa myös pätkiskakussa. Kakku täytetään moussella, jota minttusuklaapalat maustavat. Suklaapaloja asetellaan myös kakun pinnalle.

Jos suklaan ja mantelikrokantin yhdistelmä viehättää minttusuklaata enemmän, tee Daim-kakku. Helppo suklaa-juustokakku syntyy, kun käytät pohjassa suklaakeksejä ja rouhit Daim-suklaakrokanttia täytteeseen ja kakun päälle. Kakun tekemiseen menee vain puoli tuntia, mutta varaa hyytymiseen vähintään neljä tuntia.

Herkullinen juustokakku syntyy myös jäädyttämällä. Sekoita täytteeseen maitosuklaata sulatettuna sekä rouheena ja nosta kakku pakastimeen tekeytymään noin neljäksi tunniksi.

Karkit rullalle

Kääretorttuun on helppoa yhdistää lempimakeisen maut. Vihreä kuula -unelmatortun suosiota ei tarvitse ihmetellä, sillä nuo vihreät hedelmämarmeladit ovat jo vuosia innoittaneet niin reseptinikkareita kuin muitakin herkkusuita. Päärynänmakuinen kääretorttu valmistuu nopeasti ja on helppo tehdä.

Jos pidät suklaan ja salmiakin liitosta, kokeile sitä kääretorttuun. Pyöräytä suklainen torttupohja tuorejuusto-salmiakkitäytteen kanssa rullalle ja viimeistele salmiakkisuklaakuorrutteella.

Katso kaikki leivontaohjeet