Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Geogialaisen juustopiiraan eli hatsapurin päälle muna rikotaan paistamisen loppuvaiheessa.

Tuttu kananmuna on trendiherkku! Joko olet testannut pilvimunat, hatsapurit ja munamurupastan?

Teksti:
Niina Mälkiä
Kuvat:
Laura Riihelä
Julkaistu: 18.3.2020
|
Muokattu: 10.3.2021
Keittiön kestohitti ihastuttaa uusilla hauskoilla muodoillaan. Pilvimunien ja munapottujen jälkeen perhe yllätetään viljattomilla munanauhanuudeleilla.

Monikäyttöinen kananmuna on aina ollut kotikokkien suosikki, mutta kananmunasta on tullut hitti myös ravintoloissa. Perinteinen pehmeä munakokkeli tai täydellinen omeletti maistuvat muulloinkin kuin aamiaisella – esimerkiksi burgerin välissä tai burritossa.

Makuja maailmalta

Monet munaruokasuosikit tulevat maailmalta. Japanilainen ramenkeitto viimeistellään keitetyllä kananmunalla. Pohjoisafrikkalaisessa shaksukassa munat rikotaan kuumaan tomaattikastikkeeseen, jossa voi olla myös makkaraa, papuja tai fetajuustoa. Samaan tapaan munat voi rikkoa viittä vaille valmiille nachopellille tai pannulle esimerkiksi broccolinien ja lohen seuraan.

Karjapaimenen kananmunat eli huevos rancheros on Amerikan mantereen helppo ruokatuliainen, jossa paistetut munat syödään tortillan, avokadon ja tomaattisalsan kanssa. Geogialaisen juustopiiraan eli hatsapurin päälle muna rikotaan paistamisen loppuvaiheessa. Samalla tavalla voi tuunata simppelin pizzankin.

Hauskoja kokkauskikkoja

Monipuolinen kananmuna on innostanut ideoimaan myös uusia hauskoja valmistuskikkoja. Maailman helpoimmat uppomunat haudutetaan kätevästi tuorekelmunyytissä. Trendikkäitä pilvimunia teet kerralla helposti isollekin porukalle. Erottele valkuaiset kulhoon ja pidä keltuaiset ehjinä pienissä kupeissa tai munankuorissa. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lusikoi vaahto pilvenhattaroiksi leivinpaperille pellille, tee pilven keskelle pieni kuoppa. Kypsennä munapilviä 200-asteisessa uunissa noin viisi minuuttia ja lisää sitten keltuaiset kuoppiin auringoiksi. Paista vielä muutama minuutti uunissa. Mausta lopuksi suolalla.

Uutta kokattavaa

Kananmunaa kätevämpää raaka-aineitta on vaikea keksiä. Kun kotona on aina varalla muutama muna, ruokaan kuin ruokaan on helppo lisätä makua, rakennetta ja proteiineja. Tee vaikka trendikkäitä munapottuja: koverra tähteeksi jäänyt uuniperuna kulhomaiseksi ja sekoita sille perunasta, kananmunasta ja mausteista mehevä täyte. Lusikoi täyte perunaan ja kuorruta uunissa. Tai pyöräytä munakokkelista ja kuivahtaneesta leivästä munamurua pastan joukkoon.

Tämän hetken kuumin kananmunahitti on nauhapastalta näyttävät munanuudelit, joissa ei ole hitustakaan jauhoja. Ohuesta munakkaasta leikatut ”nuudelit” lisätään kastikkeeseen tai kasvisten joukkoon kuten keitetty pasta. Gluteeniton proteiinipommi on täyttä ravintoa – ja tuo tuttuunkin ruokaan ihanasti lisää makua.

Lisää vinkkejä supermunasta: