Ruoansulatuskanava on monimutkainen systeemi. Koko ruoansulatuskanavaa peittää limakalvo, jonka tarkoituksena on suojata sen takana olevia kerroksia ja elimiä.
Ruokamassa kulkee suolistossa eteenpäin muun muassa lihassupistusten ja refleksien voimin, ja hermoradat kuljettavat viestejä suoliston ja aivojen välillä. Suolen toimintaan ja oireiluun vaikuttavat myös erityisesti paksusuolessa majailevat bakteerit. Vatsa reagoi elintapoihimme ja ruokavalintoihimme, toisilla herkemmin kuin toisilla.
Vatsan toimintaan vaikuttavia ruoka-aineita
Vatsaa löysentävät eli suolen toimintaa edistävät:
luumu, pellavansiemenet, kuitupitoinen ravinto, laktoosi, ksylitoli, sorbitoli, alkoholi, kahvi sekä itselle esimerkiksi allergian tai yliherkkyyden vuoksi sopimattomat ruoat.
Vatsaa kovettavat:
liian vähäinen nesteen ja kuidun saanti, banaani, mustikka ja vahva tee.
Ilmavaivoja voivat aiheuttaa:
sipuli, kaali, herneet, pavut, linssit, omena, paprika, lanttu, nauris, tuore kurkku, maissi, sienet, tuore ruisleipä, vehnä, leseet, ksylitoli, sorbitoli, fruktoosi, purukumin jauhaminen, pastillien imeskely, hiilihapotetut kivennäisvedet ja virvoitusjuomat, vatkatut ruoat, kuten vispipuuro ja jäätelö, sekä maito ja muut laktoosia sisältävät tuotteet.
Kypsennettyinä kasvikset voivat sopia paremmin kuin raakana.
Kuitu nopeuttaa ulostemassan kulkua suolessa. Kuitua saa leseistä, runsaskuituisista leivistä (kuitua yli 6 %), muroista ja mysleistä, puuroista, täysjyväriisistä ja -pastasta, kasviksista, hedelmistä ja marjoista, pavuista, herneistä, pähkinöistä ja siemenistä.
Kuitua kannattaa lisätä ruokavalioon vähitellen. Muutoin vatsa voi vihoitella.