Yrttien käyttö | Yhteishyvä
Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.
Yrttien käyttö

Yrttien käyttö

Teksti:
Sanna Autio ja Anna Saarikoski-Tähtelä. Artikkeli päivitetty 27.1.2016.
Kuvat:
SOK
Lähde:
Järvikylä.fi, Tätivihreä.fi
Julkaistu: 27.1.2016
Muokattu: 15.5.2019
Tuoreilla yrteillä saa ruokiin näppärästi lisää makua. Eri maissa on omat tapansa yrteillä maustamiseen.

Mietoja yrttejä voi käyttää runsaammin ja sekoitella rohkeasti keskenään. Ne ovat usein parhaimmillaan tuoreena, silputtuna salaatissa tai lisättynä ruoan pinnalle juuri ennen tarjoilua.

  • Mietoja yrttejä ovat esimerkiksi sitruunamelissa, ruohosipuli, kirveli ja persilja.

Voimakkaat yrtit sopivat hyvin haudutettaviin patoihin, keittoihin tai marinointiliemiin. Yleensä kahta voimakasta yrttiä ei kannata käyttää yhdessä.

  • Voimakkaita yrttejä ovat esimerkiksi salvia, rosmariini, minttu ja liperi eli lipstikka.

Suolan määrää voi vähentää, kun yrtit antavat ruokaan makua.

Yrtit kannattaa silputa juuri ennen käyttöä. Mitä pienemmäksi yrtin silppuaa, sitä enemmän se antaa makua, jota voi vielä voimistaa lorauttamalla sekaan öljyä tai viinietikkaa.

Tuoreet yrtit lisätään ruokaan yleensä kypsennyksen jälkeen, mutta kuivatut yrtit antavat makunsa usein vasta lyhyen hauduttamisen jälkeen.

Ruokalusikallinen tuoreita yrttejä vastaa keskimäärin teelusikallista kuivattuja yrttejä.

Yrtit ruoanvalmistuksessa

  • Kastikkeissa, keitoissa ja padoissa: Lisää yrtit lämpimiin ruokiin vasta valmistuksen loppuvaiheessa, jotta aromit eivät haihdu. Keittojen ja pataruokien maut kuitenkin vahvistuvat, jos yrttejä haudutetaan jo alkuvaiheessa. Yrtit antavat uusia makuja myös valmiisiin kastikkeisiin. Monikäyttöinen yrttivoi mehevöittää pihvit, lämpimät leivät ja patongin. Helppo yrtti-kermaviilikastike sopii kalapuikkojen ja kasvisten kanssa.
  • Salaateissa ja salaatinkastikkeissa: Mietoja mausteyrttejä voi silputa runsaasti salaatin joukkoon, voimakkaanmakuisia kannattaa kokeilla varovaisesti. Tuoreet yrtit kannattaa lisätä hyvissä ajoin salaatinkastikkeina käytettäviin öljyihin, jotta maku ehtii imeytyä ja tasaantua.
  • Teessä ja muissa juomissa: Tuoreet yrtit maustavat mukavasti kuumat ja kylmät juomat. Teetä kannattaa hauduttaa vähintään kymmenen minuuttia. Boolimaljoissa yrtit koristavat ja antavat aromeja esimerkiksi jääpalojen sisään jäädytettyinä.
  • Jälkiruoat, kakut, leivät ja koristelu: Makeat ruoat ja leivonnaiset saavat uutta makua raikkaista yrteistä. Kokeile esimerkiksi minttua suklaakakkuihin ja jälkiruokiin, sitruunamelissaa hedelmäsalaattiin, kanelibasilikaa omenaruokiin ja hienonnettua yrttisilppua ruokaleipä- ja sämpylätaikinaan.

Yrttien käyttövinkkejä maailmalta

Välimeri

Italialaisen ruoan tyypillinen maustaja on salvia. Oregano ja basilika ovat tuttuja niin italialaisen kuin kreikkalaisenkin ruoan maustajia. Välimeren ympäristössä käytetään runsaasti myös rosmariinia, timjamia sekä hieman makeahkoa fenkolia.

Ranska

Ranskalaiset käyttävät yrttejä usein sidottuina kimppuina, joita kutsutaan nimellä bouquet garni. Yrttikimppu lisätään haudutettavaan ruokaan ja poistetaan ennen tarjoilua. Eri alueilla on tyypilliset kimppunsa. Esimerkiksi Provencen alueen tyypillinen bouquet garni -kimppu sisältää rosmariinia, timjamia, oreganoa ja meiramia. Myös laventelia käytetään Ranskassa mausteyrttinä, ja makea, anismainen rakuuna kuuluu ehdottomasti ranskalaiseen ruokaan. Venäläisen rakuunan maku on hieman voimakkaampi.

Kiina ja Intia

Kiinalaisessa ruohosipulissa eli kiinansipulissa on lievä valkosipulimainen aromi. Kiinalaista ruohosipulia syödään eniten Kiinassa, Japanissa ja Pohjois-Intiassa.

Sitruunaruoho on nimensä mukaisesti sitruunan makuinen heinäkasvi. Sitä voidaan käyttää paloina keittojen ja patojen mausteena, jolloin se poistetaan ennen tarjoilua. Hienoksi pilkottuna se sopii myös marinadeihin tai kastikkeisiin. Sitruunaruohoa käytetään erityisesti thaimaalaisten liha- ja kalaruokien mausteena.

Japani

Mitsuba ja mizuna ovat japanilaisia erikoisuuksia. Mitsubaa käytetään persiljan tavoin tuoremausteena. Sen maku on havupuumainen. Mizuna on sinappimainen lehtivihannes. Sitä voi käyttää leivän päällä, keitoissa ja padoissa.

Vietnam, Thaimaa ja Meksiko

Korianteri on voimakas yrtti, joka muistuttaa ulkonäöltään kotimaista persiljaa. Siitä voidaan käyttää mausteena sekä hedelmiä (siemenet), tuoreita versoja että juuria. Korianterin lehtiä käytetään erityisesti vietnamilaisessa, thaimaalaisessa ja meksikolaisessa ruoassa. Korianterin hedelmät taas ovat tyypillisiä kiinalaisen, intialaisen ja japanilaisen keittiön mausteita.