Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (halkaisija 20 cm) pohjalle. Voitele ja korppujauhota vuoan reuna.
Tee pohja. Sulata ja jäähdytä voi. Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi, 5–10 minuuttia. Siivilöi jauhot vaahtoon muutamassa osassa ja kääntele tasaiseksi varovasti nostellen. Kääntele joukkoon voisula. Kaada taikina vuokaan ja paista 175-asteisen uunin alatasolla noin 30 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla. Kumoa jäähtyneenä.
Esivalmistele mousse. Mittaa paksupohjaiseen kattilaan maito. Halkaise vaniljatanko ja raaputa siemenet kattilaan. Lisää myös vaniljatanko. Kuumenna höyryäväksi, nosta liedeltä ja poista vaniljatanko. Vatkaa kulhossa keltuaiset ja sokeri tasaiseksi. Lisää maissitärkkelys. Sekoita seokseen lämmin vaniljamaito muutamassa osassa. Kaada seos kattilaan ja kuumenna keskilämmöllä kierrevatkaimella sekoittaen, kunnes seos pulpahtaa ja paksuuntuu kreemiksi. Nosta liedeltä ja sekoita voi kreemiin muutamassa osassa. Lusikoi kreemi kulhoon ja peitä tuorekelmulla, jotta pintaan ei muodostu kalvoa. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi.
Tee siirappi. Purista sitruunoiden mehu (1 dl). Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja keitä 5 minuuttia. Jäähdytä.
Halkaise pohja. Pingota irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja asettele reunoille leivinpaperisuikaleet. Huuhtele, kuivaa ja perkaa puolet mansikoista (1 rs). Puolita ne pituussuunnassa.
Jatka moussen valmistamista. Laita liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään. Vaahdota kerma ja jätä sivuun odottamaan. Kiehauta maito (2 rkl). Purista liivatelehdet kuiviksi ja sekoita yksitellen maitoon. Kaada liivateseos ohuena nauhana kreemiin ja vatkaa tasaiseksi. Kääntele kermavaahto kreemiin.
Kokoa kakku. Aseta kakkupohjan päällimmäinen levy irtopohjavuoan pohjalle leikkauspinta ylöspäin ja kostuta siirapilla. Aseta levyn ulkoreunalle mansikanpuolikkaita vieri viereen leikkauspinta kohti reunaa. Levitä mousse levylle ja painele siihen loput mansikanpuolikkaat. Nosta päälle toinen levy leikkauspinta alaspäin ja kostuta. Nosta kakku jääkaappiin vähintään 4 tunniksi, mieluiten yön yli.
Irrota kakku vuoasta ja nosta tarjoiluvadille. Siivilöi pinnalle tomusokeria juuri ennen tarjoamista. Huuhtele, kuivaa ja perkaa loput mansikat. Puolita ne pituussuunnassa. Koristele kakku mansikoilla ja syötävillä kukilla.
Vinkki: Halutessasi leivo kakkupohja, esivalmistele mousse ja keitä siirappi jo täyttämistä edeltävänä päivänä.
Vinkki: Muna-sokerivaahdosta saa erityisen kuohkean ja kestävän, kun vatkaamisen aloittaa ranskalaiseen tapaan kuumassa vesihauteessa. Lisää ison kattilan pohjalle vettä. Kiehauta vesi ja nosta kattila liedeltä. Aseta lämmönkestävä leivontakulho kattilan päälle niin, ettei vesi kosketa kulhon pohjaa. Vatkaa munia ja sokeria muutama minuutti, kunnes seos hieman lämpenee ja sokeri liukenee. Varo lämmittämistä liikaa, etteivät munat ala kypsyä. Nosta kulho vesihauteesta ja jatka vatkaamista, kunnes vaahto on vaaleaa ja kuohkeaa.
Hyvästi hävikki: Hyödynnä ylijääneet kananmunan valkuaiset esimerkiksi marenkiin.
Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.
Annos
100g
336
1407
15,9 g
8,4 g
37,1 g
27,8 g
1,8 g
8,1 g
0,2 g
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle, tarkista tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.
Ravintolaskelmassa ei huomioitu:
tomusokeria,
syötäviä kukkia,
voita,
korppujauhoja.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli