Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Maaret Hirvosella ei ole jälkikasvua, joten hän päätti testamentata omaisuutensa hyväntekeväisyyteen.

Kuka huolehtii asioistasi, kun terveytesi heikkenee? Hoida lakiasiat kuntoon etukäteen

Teksti:
Pauli Jokinen
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 3.1.2017
|
Muokattu: 31.8.2020
Elämän käänteisiin voi varautua ennalta. HOK-Elannon Lakipalvelu on luonut asiakirjapaketin, josta voi valita omaan elämäntilanteeseen sopivan. Kolme palvelua käyttänyttä kertoo tarinansa ja lakimies Juhani Laine HOK-Elannon Lakipalvelusta kommentoi.

"Päätin testamentata omaisuuteni hyväntekeväisyyteen"

Maaret Hirvonen, 67, teki testamentin.

"Asun mieheni kanssa Vantaalla ja työskentelen englanninopettajana. Olen jo osittain eläkkeellä, joten testamentin tekeminen tuli ajankohtaiseksi pari vuotta sitten. Meillä ei ole jälkikasvua, ja päätin testamentissa lahjoittaa omaisuuttani ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalille ja brittiläiselle hyväntekeväisyysjärjestö Oxfamille.

Halusin testamentillani hieman parantaa maailmaa. Oikeudenmukaisuus on aina ollut tärkeä osa luonnettani. Ihmisoikeudet ovat lähellä sydäntäni, ja olen vuosia ollut kuukausilahjoittaja. Testamentin tekeminen ihmisoikeusjärjestölle ei ollut hetken mielijohde, vaan olin harkinnut sitä pitkään.

Olisihan näitä hyviä testamentin kohteita ollut muitakin, kuten Plan, Punainen Risti tai Unicef. Mieheni on englantilainen, ja hän halusi, että testamentissa lahjoitetaan yhteisestä omaisuudestamme osa myös brittijärjestö Oxfamille. Mieheni on avustanut järjestöä säännöllisesti.

Sukulaiset saavat jakaa irtaimen omaisuutemme, kuten taulut, sitten kun aika meistä jättää."

Lakimies Juhani Laine kommentoi:

On varsin tavanomaista, että omaisuus testamentataan hyväntekeväisyyteen, jos ei ole perillisiä. Muissa tilanteissa testamentilla usein suunnitellaan verotusta.

Varoja voidaan ohjata jälkeläisille siten, että samalla minimoidaan perintöverotus. Testamentilla voi myös suojata puolison asemaa.

Lakimääräiset perilliset voivat nostaa testamenttia vastaan moitekanteen, jos testamenttia rasittaa jokin moiteperuste. Selvimpiä moiteperusteita ovat muotovirheet, esimerkiksi todistajien puuttuminen tai esteellisyys. Testamentti on laadittava huolella, jotta siihen ei jää muotovirheitä.

Jos ei tee testamenttia, omaisuus periytyy lakimääräisen perimysjärjestyksen mukaan.

"Olimme mieheni kanssa yhtä mieltä siitä, että avioehto tehdään"

Minna, 40 teki avioehdon.

"Äitini aina muistutti, että avioehto kannattaa tehdä, sillä koskaan ei tiedä, mitä elämässä tapahtuu. Otin neuvosta vaarin. Olin 32-vuotias kun menin naimisiin, en siis ollut kovin nuori likka enää. Olin silloin maksanut omaa asuntoani jo kymmenen vuotta, mutta miehelläni ei ollut mitään omaisuutta. Olimme yhtä mieltä siitä, että avioehto tehdään.

Listasimme ranskalaisilla viivoilla asiat, joita halusimme avioehtoon, ja laadimme sopimuksen pankin lakimiehen kanssa.

Meillä on todella erilaiset tavat käsitellä rahaa. Minä ostan käsilaukkuja ja arvokoruja. Mieheni tykkää matkustella. Harrastamme molemmat sijoittamista. Minusta olisi väärin, että erotapauksessa hyötyisimme toistemme omaisuudesta.

Avioehtosopimus helpottaa hirveästi elämää, kun keskinäisiä raha-asioita ei tarvitse miettiä. Riitelemme monesta muusta asiasta, mutta raha-asioista ei tarvitse taistella.

Olemme sopineet avioehdossa, että erotapauksessa saan pitää kaiken, mikä on omissa nimissäni ja minkä olen avioliittoon tuonut.

Kaikki eivät avioehtoa halua tehdä, kenties se koetaan epäluottamukseksi toista kohtaan. Etenkin parin viinilasin jälkeen se saattaa herättää hyvin tulisia mielipiteitä. Avioehdosta kannattaakin keskustella hyvissä ajoin eikä vasta hääpäivän jälkeen."

Lakimies Juhani Laine kommentoi:

Avioehtosopimuksella poistetaan puolison avio-oikeus kokonaan tai joltakin osin.

Avioehdolla voidaan turvata se, että esimerkiksi suvussa kulkenut perintöomaisuus ei siirry puolisolle avioeron tai kuoleman sattuessa.

Jos pariskunta tekee sopimuksen ja jättää sen pöytälaatikkoon, sopimus ei ole vielä voimassa. Avioehto pitää rekisteröidä maistraatissa. Avioehtosopimuksen voi tehdä ja jättää rekisteröitäväksi jo ennen avioliittoon vihkimistä.

"Halusin tehdä valtakirjan hyvissä ajoin"

Kaija, 73 teki edunvalvontavaltakirjan.

"Asun Pohjois-Helsingissä ja olen 14 vuotta ollut eläkkeellä Helsingin kaupungin palkanlaskijan tehtävistä. Erosin miehestäni vuonna 1997, joten pitkään olen jo asunut yksin. 70 vuoden ylittyminen on ihmiselämässä jo iso rajapyykki, loppusuoralla tässä mennään.

Pari vuotta sitten ryhdyin miettimään edunvalvontavaltakirjan laatimista. Haluan molemmat tyttäreni edunvalvojiksi, jos joskus olen kyvytön hoitamaan asioitani.

Valtakirjan halusin tehdä hyvissä ajoin, sillä vielä ainakin oletan olevani järjissäni.

Harkitsin valtakirjan tekemistä pitkään ja etsin paikkoja, joissa sen voi laatia. Pankki olisi antanut tyttärilleni heti valtuudet hoitaa tilejäni, mutta ei heidän vielä tarvitse tietää pankkiasioistani. Kykenen hoitamaan ne itsekin. Oikeudet luovutan heille vasta sitten, kun en enää pysty pitämään huolta raha-asioistani.

Lopulta löysin Omatahto-palvelun, jonka kautta varasin ajan HOK-Elannon Lakipalveluiden Malmin-konttoriin. Siellä tapasin lakimiehen, jonka kanssa laadimme edunvalvontavaltakirjan.

Kerroin tyttärilleni valtakirjasta. Olemme oikein hyvissä väleissä. Sitten kun en enää pysty huolehtimaan asioistani, niin lääkäritodistuksen ja edunvalvontavaltakirjan kanssa maistraatti määrää heidät valvomaan etujani."

Lakimies Juhani Laine kommentoi:

Edunvalvontavaltakirja tehdään etukäteen siltä varalta, että valtakirjan tekijä esimerkiksi sairauden takia menettää toimintakykynsä. Se kannattaa tehdä hyvissä ajoin.

Edunvalvontavaltakirjalla valtuutetaan etukäteen haluttu henkilö hoitamaan taloudellisia ja tarvittaessa henkilöön liittyviä asioita sen jälkeen, kun oma toimintakyky on menetetty.

Mikä Omatahto?

  • Omatahto.fi on HOK-Elannon Lakipalveluiden luoma palvelu. Omatahto-palvelun kautta voit laatia asiantuntijan avustuksella avioehtosopimuksen, testamentin, edunvalvontavaltakirjan, lahjakirjan tai kauppakirjan.
  • Edunvalvontavaltakirja on valtuutus sen varalta, että valtuuttaja ei esimerkiksi sairauden takia pysty enää huolehtimaan asioistaan. Testamentissa määrätään testamentin tekijän omaisuudesta kuoleman jälkeen. Avioehtosopimuksella puolisot poistavat tai rajaavat toistensa avio-oikeutta toisen puolison omaisuuteen. Lahjakirjalla luovutetaan omaisuutta vastikkeetta, kauppakirjalla taas rahavastiketta vastaan.
  • Omatahto.fi-sivuston kautta voit varata ajan tapaamiseen lakitoimistossa, jossa asiakirjat laaditaan. HOK-Elannon Lakipalvelu on keskittynyt erityisesti perhe- ja jäämistöoikeuteen.
  • Lue lisää: www.omatahto.fi