Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Mistä tietää, kuinka lähellä ukkonen on?

Teksti:
Rebeca Romero
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 18.6.2015
|
Muokattu: 31.8.2020
Vilkkain ukkoskausi osuu Suomessa kesä–heinäkuuhun. Kun ukkonen lähestyy, sen etäisyyden voi arvioida helposti yksinkertaisella laskutoimituksella.

Ukkonen on jokaiselle suomalaiselle tuttu sääilmiö. Suomessa ukkoskausi alkaa yleensä toukokuussa ja päättyy syyskuussa. Eniten ukkosia esiintyy kesäkuun puolivälistä heinäkuun loppuun. Talviset ukkoset ovat harvinaisia mutta eivät mahdottomia.

Lähestyvän ukkosmyräkän etäisyyttä voidaan arvioida laskemalla salaman lyönnin ja jyrinän välinen aika sekunteina ja jakamalla saatu luku kolmella. Tuloksena on ukkosen etäisyys kilometreissä.

Mihin tämä laskutoimitus sitten perustuu? Valo etenee 300 000 kilometriä sekunnissa, joten välähdys nähdään käytännössä heti. Myös jyrinä alkaa samalla hetkellä, mutta äänen nopeus on vain miljoonasosa valon nopeudesta, noin 330 metriä sekunnissa, eli ääneltä kuluu kilometrin matkaan kolme sekuntia. Jos siis salaman ja jyrinän väliä on kolmekymmentä sekuntia, ukkonen on noin 10 kilometrin päässä.

Ukkosen jyrinän voi kuulla 10–20 kilometrin etäisyydeltä. Mitä kauempana ukkospilvet ovat, sitä todennäköisimmin ääniaallot taipuvat maasta poispäin.

Ukonilman lähestyessä kannattaa avonaiset ovet ja ikkunat sulkea, jottei avoimeen aukkoon muodostuisi niin sanottua salamakanavaa, jota pitkin salama pääsisi sisälle. Ikkunat on hyvä sulkea myös sateen vuoksi.

Määritä ukkosen etäisyys näin: laske, kuinka monta sekuntia kuluu salaman välähdyksestä jyrinään ja jaa saatu sekuntimäärä kolmella.

Lisää aiheesta