Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Vanhat vaatteet talteen vai kiertoon?

Teksti:
Anu Vallinkoski
Asiantuntija:
Aira Kuvaja, Kotitalousopettajien liitto ja ympäristöasiantuntija Mia Tarvainen Helsingin seudun ympäristöpalvelut
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 22.10.2018
|
Muokattu: 31.8.2020
Käyttämättömät vaatteet eivät kuulu kaapin tukkeeksi. Luovu turhista ja säilytä rakkaimmat asut oikein.

Pakkaa ja varastoi

Mitä?

Useimmat materiaalit kestävät hyvin säilytystä. Villa ja puuvilla säilyvät jopa parisataa vuotta. Eniten vuodet kuluttavat käsiteltyä luonnonsilkkiä, josta useimmat silkkiasut on tehty. Myös kuminauhat hapertuvat vuosien aikana.

Miten?

Vaatteiden pitää olla puhtaita, sillä lika tuhoaa kangasta ja vetää puoleensa tuholaisia. Myös mahdolliset hajut voimistuvat ja pinttyvät säilytyksen aikana.

Aroista materiaaleista, kuten silkistä ja pellavasta, tehdyt vaatteet kannattaa viikkaamisen sijaan kääriä rullille. Taitoksista voi jäädä pitkässä säilytyksessä pysyviä jälkiä.

Missä?

Säilytystilan pitää olla kuiva ja ilmanvaihdon hyvä. Lämpötilalla ei ole väliä. Asuja ei kannata sulloa muovipusseihin tai pahvilaatikoihin, sillä ne eivät suojaa tuholaisilta ja kosteudelta. Paras säilytin on tiivis muovilaatikko, joka pidättelee jyrsijöitä, koita ja turkiskuoriaisia.

Jos vaatteisiin on pesiytynyt tuhohyönteisiä, ne voi hävittää panemalla tekstiilit yön ajaksi pakastimeen.

S-ryhmän kauppojen yhteydessä oleviin UFF:n keräyspisteisiin vietiin 1 500 tonnia vaatteita vuonna 2013.

Kierrätä ja tuunaa

Mitä?

Jos vaate on käynyt pieneksi tai jäänyt käyttämättä, se kannattaa laittaa kiertoon tai tuunata mieleisekseen.

Miten?

Rikkinäinen vaate sopii tuunaukseen. Siitä voi irrottaa napit, pitsit ja koristeet myöhempää käyttöä varten. Siivousrättejä tarvitaan aina, ja matonkuteillekin löytyy ottajia. Puhtaita lakanoita voi tarjota kudekankaiksi vaikka kansalaisopistoille.

Missä?

Jos kirpputori tai netin kauppapaikat eivät innosta, voi käyttökelpoiset vaatteet antaa hyväntekeväisyyteen. Vaatteille on useita keräyspisteitä. Ystävien kanssa voi järjestää illanistujaiset, joissa vaatteet vaihtavat omistajaa.

Vanhat vaatteet -kyselyn tuloksia

Yhteishyvä.fi:n lukijoilta kysyttiin, mitä vaatteita he ovat säilyttäneet ja miksi sekä pyydettiin kertomaan säilyttämiinsä vaatteisiin liittyviä muistojaan. Kysely toteutettiin marras–joulukuussa 2013. Vastaajia oli yhteensä 2 119 lukijaa.

Miksi säilytät vanhoja vaatteita?

  • tunnearvon tai muistojen takia 30 %
  • toivon, että niille on käyttöä myöhemmin 26 %
  • en ole raaskinut heittää pois 21 %
  • en ole ajatellut asiaa 9 %
  • muu syy 9 %
  • säästän jälkipolville tai sukulaisille 5 %
  • velvollisuudesta 1 %.

Eniten säilytettävät vaatteet ja asusteet

  • juhlavaatteet
  • laukut
  • kengät.

Lukijoiden muistoja säilytetyistä vaatteista tai asusteista

"Kenkäfriikkinä en raaski heittää vanhoja kenkiä pois. Saatan viidenkin vuoden jälkeen ihastua uudelleen varaston hyllyltä löytämääni pariin."

"Säästän vauvanvaatteita ja muita vaatteita, joihin liittyy muistoja."

"Oma kastemekkoni 1980-luvulta. Mekko on ensimmäinen juhlavaate, joka on ollut minun päälläni. Kastemekko on yksinkertainen, valkoinen, ilman nauhoja tai muita koristuksia. Kastemekkoon liittyy lapsuusmuisto, sillä sain sen omaan leikkiini ja puin mekkon ison nallen päälle."

"Tallessa ovat äidin vanhat mekot, jotka ovat laadun takia kestäneet tyttärelle."

"Säilytän vaatteet, joita voi tuunata. Se on sekä hauskaa että ekologista."

"Persoonalliset vaatteet tulevat aina uudelleen muotiin."

"Hääpuku, jonka äitini minulle ompeli 1 300 kilometrin päästä pelkkien puhelimessa annettujen mittojen mukaan. Se sopi päälle täydellisesti! Ja oli muutenkin juuri toiveitteni mukainen."

"Vanhin vaatteeni on rippihame 1970-luvulta. Tunsin itseni siinä tyylikkääksi. En malta hävittää sitä, vaikka se ei mahdu päälleni."

"Säästän pukua siltä varalta, jos joskus laihtuisin siihen sopivaksi."

"Sain edesmenneeltä tädiltäni (s.1914) hänen uimapukunsa, jonka hän on saanut noin 17-vuotiaana. Se on tallessa. Hauska punaraidallinen, ehkä villakangasta."

"Rakastuin siinä asussa. Ei siitä voi luopua."