Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Pue vauva mukavasti ja toimivasti - mitä vaatteita vauva tarvitsee?

Teksti:
Anna-Maria Wasenius ja Yhteishyvän toimitus.
Kuvat:
123RF
Julkaistu: 10.8.2018
|
Muokattu: 4.11.2022
Kietaisubodyja, potkuhousuja, haalareita, neuleita, bodymekkoja ja ensikenkiä – vauvanvaatteissa riittää valinnanvaraa. Vauva viihtyy parhaiten mukavissa ja käytännöllisissä vaatteissa. Paras vauvanvaate on kestävä, helposti puettava ja pestävä. Tämän oppaan avulla pääset alkuun vauvanvaatteiden hankinnassa.

Huomioi vauvanvaatteiden valinnassa ensisijaisesti mukavuus, käytännöllisyys ja turvallisuus. Päänteiden, kiinnityksien ja resoreiden tulee tuntua mukavalta vauvan herkkää ihoa vasten, eikä vaate saa hiertää tai painaa. Helppo puettavuus auttaa etenkin vanhempaa – vetoketju on vaivattomampi kiinnittää kuin pitkä nappirivi ja joustava kaula-aukko auttaa pukemisessa.

Vauva kasvaa etenkin aluksi nopealla tahdilla, joten ensimmäisiä kokoja (50 ja 56) riittää muutamat kappaleet. Vaatevarastoa kannattaakin täydentää enemmän vasta vauvan synnyttyä, sillä yhdelle vastasyntyneelle sopii heti koko 56, kun toiselle koko 50 on vielä iso.

Vaihtovaatteita on hyvä olla sen verran, että puhdasta ja kuivaa päällepantavaa riittää. Osa vauvoista pulauttelee paljon, ja toiset eivät juurikaan ja joskus vaippa vuotaa. Vaatteita sotkeentuu usein enemmän, kun vauva alkaa harjoittelemaan syömistä itse. Vaatteiden tulee kestää pesu vähintään 60-asteessa, sillä osa mikrobeista ja tahroista ei lähde pois vielä 40-asteen pesussa.

Kestävästä materiaalista valmistetut vaatteet säilyvät vauvalta toiselle.

Vauvan kanssa oppii nopeasti, minkälainen pääntie on helpoin pukea, missä sijaitsevat kätevimmät nepparit ja miten ohuessa tai lämpimässä vaatteessa vauva viihtyy. Kestovaippa saattaa viedä vaatia enemmän tilaa kuin ohut kertakäyttövaippa.

Kestävästä luonnonmateriaalista valmistetut vaatteet pysyvät hyvinä kulutuksesta huolimatta ja säilyvät vauvalta toiselle. Käännettävät resorit hihoissa ja lahkeensuissa pidentävät vaatteiden käyttöikää.

Tavallinen vai kietaisubody, lämpöpussi vai haalari?

Pitkä- tai lyhythinainen body on vauvan perusvaate, joka kiinnitetään neppareilla haaravälistä ja se tulee vauvan ihoa vasten alimmaiseksi vaatekerrokseksi. Body pysyy hyvin paikoillaan, eikä nouse ja rullaudu paidan tavoin, kun vauvaa käsitellään ja vauva liikkuu. Osassa bodyja on kasvuvaraa tuova lisänepparirivi.

Joidenkin bodyjen hihansuissa on käännettävä resorit, jotka voi kääntää vauvan käsien päälle lämmittämään ja estämään vauvaa raapimasta itseään. Kietaisubody on helppo pukea erityisesti vastasyntyneelle, koska sitä ei tarvitse vetää pään yli.

Potkuhousuissa on olkaimet, jotka kiinnitetään hartioiden päälle neppareilla. Puolipotkuhousuissa ei ole yläosaa. Potkuhousut ovat yleensä terälliset, eli niissä on lahkeiden jatkeena myös jalkaterän peittävä sukkaosa. Tavalliset sukat irtoavat helposti pienten jalkojen potkutellessa tai vauvan tarratessa sukkiin. Aina vauvan ja potkuhousujen mittasuhteet eivät osu kohdalleen, jolloin terälliset housut eivät istu mukavasti. Leveä ja joustava vyötärökaistale toimii parhaiten kaikissa vauvojen housuissa.

Kietaisubody on helppo pukea erityisesti vastasyntyneelle, koska sitä ei tarvitse vetää pään yli.

Collegehaalari, potkupuku ja unihaalari ovat väljiä ja mukavia perusvaatteita. Haalarissa kahteen suuntaan aukeava, lahkeeseen asti ulottuva vetoketju on käytännöllisin. Sen avulla haalarista voi riisua vain alaosan esimerkiksi yöllä vaipanvaihtoa varten. Collegehaalari toimii myös ulkohaalarina riittävän lämpimällä säällä.

Vauva tarvitsee erilaisia päähineitä olosuhteista riippuen. Vastasyntyneellä vauvalla pidetään sisälläkin ohutta pipoa ensimmäisten päivien aikana. Pakkasella ja tuulisella säällä paksu villainen tai topattu pipo suojaa vauvan päätä ja korvia, kun vaunujen lämpöpussin suojassa voi riittää hieman ohuempikin myssy.

Loppukevääseen, viileisiin kesäpäiviin ja alkusyksyyn sopii trikoinen vuorellinen tai vuoreton pipo. Ohut merinovillainen kypärämyssy ei hiosta ja sopii erilaisten päähineiden alle lisälämmöksi ja suojaamaan myös kaulaa ja niskaa. Kesällä lierillinen hellehattu suojaa auringolta.

Sukat pitävät pienet jalat lämpimänä. Sukkien on hyvä olla riittävän joustavat, jotta ne eivät valu liian herkästi jalasta, mutta eivät myöskään purista. Liukuestesukat estävät seisomista ja liikkumista harjoittelevaa vauvaa liukastumasta. Liukuestesukkia ei kuitenkaan saa käyttää kävelevän vauvan kengissä, sillä jalan tulee liikkua vapaasti kengän sisällä.

Alle 2-viikkoisen vauvan kynsiä ei vielä saa leikata ja silloin puuvillaiset tumput voivat estää vauvaa tahattomasti raapimasta itseään. Muutoin vauva tarvitsee lapaset tai rukkaset sään ja lämpötilan mukaan.

Pieni vauva ulkoilee talvella pitkälti vain vaunuissa, jolloin vaunuissa kätevin on lämpöpussi ja vauvalla muutoin kevyemmin yllä. Vauva voi olla vaunuissa myös pehmeässä toppa- tai vanuhaalarissa tarpeen mukaan. Ohut villahaalari on lämpöä lisäävä, hiostamaton välikerros.

Teknisempi ulkoiluhaalari tarvitaan, kun lapsi siirtyy rattaisiin ja liikkuu itse ulkona. Silloin sään, tuulen ja kosteuden suojaa tarvitaan enemmän.

Ensiaskeleitaan ottavalle vauvalle riittää jalkineiksi sään mukaiset töppöset tai ensikengät. Vaunuissa vauvalle riittää hyvin tossut, villasukat tai sukat lämpötilan mukaan.

Näillä pääset alkuun:

  • 5-7 bodya, kesällä myös lyhythihaisia
  • 5-7 housut tai potkuhousut
  • muutama yöpuku ja olohaalari
  • neuletakki tai collegepusero
  • muutamat sukat ja villasukat
  • solmittava puuvillamyssy tai ohut kypärämyssy
  • talvella lämpimämpi päähine
  • kevyt vanuhaalari
  • villahaalari
  • ulkohaalari tai lämpöpussi
  • lämpimät tumput ja töppöset
  • kesällä hellehattu.

Kiinnitä huomiota materiaaleihin

Hengittävä ja kestävä luonnonmateriaali toimii hyvin vauvanvaatteissa. Kerrospukemisessa ihoa vasten tulevissa ja välikerroksissa on hyvä suosia materiaaleja, jotka lämmittävät eivätkä hiosta, kuten villa tai merinovilla. Kosteilla ja kylmillä keleillä on tärkeää, että uloin vaatekerros kerros on tekninen ja kosteuden pitävä.

Puuvilla on vauvanvaatteiden käytetyin materiaali. Puuvillakankaan ja -neuloksen laatu riippuu muun muassa langan valmistukseen käytetyn puuvillakuidun pituudesta ja langan kierteestä. Lyhytkuituisesta puuvillasta jää vaatteen pintaan kuidun päitä, jotka tuntuvat sormiin karheutena. Ajan ja pesujen myötä materiaalit kuluvat ja kuitujen päät saattavat hankauksessa kiertyä nypyiksi, jolloin huonolaatuinen vaate saa nöyhtäisen pinnan. Paras tapa arvioida esimerkiksi puuvillatrikoon laatua on hypistellä vaatetta sormin. Laadukkaassa puuvillassa karheutta ei tunnu, vaan vaate tuntuu enemmänkin liukkaalta. Luomupuuvillan koko tuotantoketju on vastuullinen ja ympäristöystävällinen.

Laadukkaassa puuvillassa karheutta ei tunnu, vaan vaate tuntuu enemmänkin liukkaalta.

Elastaani tuo vauvan vaatteelle joustoa ja auttaa sitä pysymään kuosissaan. Joustava vaate istuu miellyttävämmin vauvan ylle ja vaate saa hieman lisää käyttöikää, koska se mukautuu vauvan kasvaessa. Elastaani on synteettinen kuitu, jota lisätään esimerkiksi puuvillaan tavallisesti muutaman prosentin verran.

Bambu on vaatemateriaalina tekokuitu ja viralliselta nimeltään viskoosi. Bambusta valmistetaan viskoosia kemiallisten prosessien avulla. Viskoosi on erityisen pehmeä kuitu, joka tuntuu ihoa vasten mukavalta ja viileältä, mutta rypistyy helposti.

Tarkista vaatteen napit ja nepparit!

Vauvan vaatteiden turvallisuutta säännellään tarkasti. Vauvojen ja pienten lasten pääntien alueella ei saa olla mitään toiminnallisia nauhoja, jotka roikkuvat. Määräys koskee myös ulkoiluvaatteiden huppuja. Kaikki lasten vaatteissa olevat nyörit on suunniteltava siten, että niiden mahdolliset lenkit, ovat vaatteen sisäpuolella.

Kaikkien metallisten osien, kuten vetoketjujen ja neppareiden, tulee olla nikkelittömiä. Painonappien pitää olla tukikankaan avulla kunnolla kiinnitettyjä ja nappien huolella ommeltuja. Vaatteesta ei saa irrota mitään, mikä voisi joutua vauvan suuhun. Pieni kulmaläppä vetoketjun päässä kaulan alla suojaa lapsen ihoa.

Vaatetta valittaessa kannattaa katsoa, miten napit ja nepparit on kiinnitetty. Vaikka laatua valvovat sekä valmistajat että esimerkiksi SOK:n omat tuotelaatupäälliköt, tarkkuus on paikallaan myös ostotilanteessa.

EU:n kemikaaliasetus antaa rajat kaikelle kemikaalien käytölle vaatteissa. Vauvan vaatteissa määräykset ovat tiukimmat etenkin formaldehydiin liittyen. Vauvan vaatteet suositellaan aina pestäväksi ennen ensimmäistä käyttöä.

Jutussa haastatellut asiantuntijat: mallisuunnittelija Tuula Lahtivesi ja tuotelaatupäällikkö Satu Fält-Itkonen, SOK hankinta.

Lisää aiheesta