Gruusialainen kaalilaatikko
Noin 2 tuntia (josta 45 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Uunissa suussa sulavaksi muhiva gruusialainen kaalilaatikko maustetaan yrteillä, tomaatilla ja suolakurkulla. Smetana ja juusto pyöristävät maut täyteläisiksi. Laatikko maistuu myös niille, jotka eivät ole perinteisen kaalilaatikon ystäviä. Tarjoa puolukkasurvoksen kanssa.
| 1 1/2 kg | keräkaalia |
| 2 dl | vettä |
| 1 kpl | iso sipuli |
| 3 kpl | valkosipulinkynttä |
| 400 g | (1 pkt) naudanjauhelihaa (17 %) |
| 150 g | suolakurkkua |
| 140 g | (2 pkt) tomaattipyreetä |
| 120 g | (1 prk) smetanaa |
| 1 rkl | välimeren yrttiseosta |
| 1 rkl | paprikajauhetta |
| 1/2 tl | mustapippuria rouhittuna |
| 1 tl | suolaa |
| PINNALLE | |
|---|---|
| 150 g | (1 ps) emmentalraastetta |
- 1.
Poista kaalista kova kantaosa ja leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi. Pane suikaleet kattilaan ja lisää vesi. Kuumenna kiehuvaksi ja hauduta kannen alla 15 minuuttia välillä sekoittaen.
- 2.
Kuori ja hienonna sipuli sekä valkosipulinkynnet. Ruskista jauheliha paistinpannulla. Lisää sipulit paistamisen loppupuolella ja paista vielä hetki.
- 3.
Kuutioi suolakurkut. Sekoita kaalin joukkoon suolakurkut, jauhelihaseos, tomaattipyree, smetana ja mausteet.
- 4.
Kaada seos uunivuokaan (vetoisuus noin 3,5 litraa) ja ripottele pinnalle juustoraaste.
- 5.
Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin tunti. Peitä vuoka foliolla, jos pinta tummuu liikaa. Anna laatikon vetäytyä peitettynä noin 15 minuuttia.
Gruusialainen kaalilaatikko
arvosana4/5
Noin 2 tuntia (josta 45 min aktiivista)
Uunissa suussa sulavaksi muhiva gruusialainen kaalilaatikko maustetaan yrteillä, tomaatilla ja suolakurkulla. Smetana ja juusto pyöristävät maut täyteläisiksi. Laatikko maistuu myös niille, jotka eivät ole perinteisen kaalilaatikon ystäviä. Tarjoa puolukkasurvoksen kanssa.
Ainekset (6 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 1 1/2 kg | keräkaalia |
| 2 dl | vettä |
| 1 kpl | iso sipuli |
| 3 kpl | valkosipulinkynttä |
| 400 g | (1 pkt) naudanjauhelihaa (17 %) |
| 150 g | suolakurkkua |
| 140 g | (2 pkt) tomaattipyreetä |
| 120 g | (1 prk) smetanaa |
| 1 rkl | välimeren yrttiseosta |
| 1 rkl | paprikajauhetta |
| 1/2 tl | mustapippuria rouhittuna |
| 1 tl | suolaa |
PINNALLE | |
| 150 g | (1 ps) emmentalraastetta |
Valmistus (Uuni 200°C)
- 1
Poista kaalista kova kantaosa ja leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi. Pane suikaleet kattilaan ja lisää vesi. Kuumenna kiehuvaksi ja hauduta kannen alla 15 minuuttia välillä sekoittaen.
Määrä Ainesosa 1 1/2 kg keräkaalia 2 dl vettä - 2
Kuori ja hienonna sipuli sekä valkosipulinkynnet. Ruskista jauheliha paistinpannulla. Lisää sipulit paistamisen loppupuolella ja paista vielä hetki.
Määrä Ainesosa 1 kpl iso sipuli 3 kpl valkosipulinkynttä 400 g (1 pkt) naudanjauhelihaa (17 %) - 3
Kuutioi suolakurkut. Sekoita kaalin joukkoon suolakurkut, jauhelihaseos, tomaattipyree, smetana ja mausteet.
Määrä Ainesosa 1 rkl paprikajauhetta 1 rkl välimeren yrttiseosta 120 g (1 prk) smetanaa 140 g (2 pkt) tomaattipyreetä 150 g suolakurkkua 1 tl suolaa 1/2 tl mustapippuria rouhittuna - 4
Kaada seos uunivuokaan (vetoisuus noin 3,5 litraa) ja ripottele pinnalle juustoraaste.
Määrä Ainesosa 150 g (1 ps) emmentalraastetta - 5
Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin tunti. Peitä vuoka foliolla, jos pinta tummuu liikaa. Anna laatikon vetäytyä peitettynä noin 15 minuuttia.
Vinkki: Kaalilaatikkoa kannattaa valmistaa kerralla reilu annos, sillä ruoka on parhaimmillaan seuraavana päivänä makujen tasaannuttua.
Ravintosisältö
424
Energiaa kcal
1775
Energiaa kj
28,2 g
Rasvaa
15,2 g
Tyydyttynyttä rasvaa
14,5 g
Hiilihydraatteja
14,0 g
Sokereita
6,7 g
Kuituja
25,0 g
Proteiinia
2,1 g
Suolaa
424
Energiaa kcal
1775
Energiaa kj
28,2 g
Rasvaa
15,2 g
Tyydyttynyttä rasvaa
14,5 g
Hiilihydraatteja
14,0 g
Sokereita
6,7 g
Kuituja
25,0 g
Proteiinia
2,1 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























