Karitsavartaat ja kurkkujogurtti
60 min

Nappaa talteen!
Karitsanpaistista valmistetut vartaat kypsyvät meheviksi grillissä tai uunissa. Tarjoa rieskan ja grillattujen kasvisten kanssa ja viimeistele tsatsikin tyylisellä raikkaalla jogurttikastikkeella.
| 1 1/5 kg | karitsanpaistia (maustettu) |
| Mausteöljy | |
|---|---|
| 3 kpl | valkosipulinkynttä |
| 1 | ruukku lehtipersiljaa |
| 1 dl | oliiviöljyä |
| 1 rkl | sitruunamehua |
| 1 tl | rouhittua mustapippuria |
| ripaus suolaa | |
| Kurkku-jogurttikastike | |
| 1 kpl | valkosipulinkynsi |
| 1 kpl | kurkku |
| 1/2 | ruukkua ruohosipulia |
| 300 g | (1 prk) turkkilaista jogurttia |
| 1 tl | juoksevaa hunajaa |
| 1/2 tl | suolaa |
| 1/2 tl | rouhittua mustapippuria |
| Lisäksi | |
| 8 kpl | (1 ps) pieniä ohrarieskoja |
| 100 g | (1 ps) kerä salaattia |
| 6 | varrastikkua |
| 1 kpl | kesäkurpitsa |
| 2 kpl | paprikaa |
| 1 rkl | rypsiöljyä |
| 1/2 tl | suolaa |
- 1.
Valmista kastike. Kuori ja hienonna valkosipuli. Kuori ja halkaise kurkku. Poista siemenet lusikalla ja viipaloi kurkku. Hienonna ruohosipuli. Sekoita kurkut, ruohosipuli ja valkosipuli jogurttiin. Mausta hunajalla, suolalla ja pippurilla. Laita jääkaappiin maustumaan.
- 2.
Leikkaa liha 3 cm:n kuutioiksi ja jaa varrastikkuihin. Huuhtele ja paloittele kesäkurpitsa ja paprikat. Sekoita kasviksiin öljy ja suola. Paista vartaita 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia tai grillissä noin 8 minuuttia välillä käännellen. Grillaa samalla kasviksia noin 5 minuuttia, kunnes ne pehmenevät hieman. Laita vartaat ja kasvikset tarjoiluastiaan ja peitä foliolla.
- 3.
Tee mausteöljy. Kuori ja hienonna valkosipulit. Hienonna persilja. Lämmitä öljy varovasti kattilassa. Lisää valkosipulit, persilja ja mausteet. Kaada lämmin mausteöljy vartaiden päälle.
- 4.
Tarjoa vartaat rieskojen, kurkkujogurtin, grillattujen kasvisten ja salaatin kanssa.
Karitsavartaat ja kurkkujogurtti
Karitsanpaistista valmistetut vartaat kypsyvät meheviksi grillissä tai uunissa. Tarjoa rieskan ja grillattujen kasvisten kanssa ja viimeistele tsatsikin tyylisellä raikkaalla jogurttikastikkeella.
Ainekset (6 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 1 1/5 kg | karitsanpaistia (maustettu) |
Mausteöljy | |
| 3 kpl | valkosipulinkynttä |
| 1 | ruukku lehtipersiljaa |
| 1 dl | oliiviöljyä |
| 1 rkl | sitruunamehua |
| 1 tl | rouhittua mustapippuria |
| ripaus suolaa | |
Kurkku-jogurttikastike | |
| 1 kpl | valkosipulinkynsi |
| 1 kpl | kurkku |
| 1/2 | ruukkua ruohosipulia |
| 300 g | (1 prk) turkkilaista jogurttia |
| 1 tl | juoksevaa hunajaa |
| 1/2 tl | suolaa |
| 1/2 tl | rouhittua mustapippuria |
Lisäksi | |
| 8 kpl | (1 ps) pieniä ohrarieskoja |
| 100 g | (1 ps) kerä salaattia |
| 6 | varrastikkua |
| 1 kpl | kesäkurpitsa |
| 2 kpl | paprikaa |
| 1 rkl | rypsiöljyä |
| 1/2 tl | suolaa |
Valmistus (Uuni 200°C)
- 1
Valmista kastike. Kuori ja hienonna valkosipuli. Kuori ja halkaise kurkku. Poista siemenet lusikalla ja viipaloi kurkku. Hienonna ruohosipuli. Sekoita kurkut, ruohosipuli ja valkosipuli jogurttiin. Mausta hunajalla, suolalla ja pippurilla. Laita jääkaappiin maustumaan.
Määrä Ainesosa 1 kpl valkosipulinkynsi 1 kpl kurkku 1/2 ruukkua ruohosipulia 1 tl juoksevaa hunajaa 1/2 tl suolaa 1/2 tl rouhittua mustapippuria 300 g (1 prk) turkkilaista jogurttia - 2
Leikkaa liha 3 cm:n kuutioiksi ja jaa varrastikkuihin. Huuhtele ja paloittele kesäkurpitsa ja paprikat. Sekoita kasviksiin öljy ja suola. Paista vartaita 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia tai grillissä noin 8 minuuttia välillä käännellen. Grillaa samalla kasviksia noin 5 minuuttia, kunnes ne pehmenevät hieman. Laita vartaat ja kasvikset tarjoiluastiaan ja peitä foliolla.
Määrä Ainesosa 1 1/5 kg karitsanpaistia (maustettu) 6 varrastikkua 1 kpl kesäkurpitsa 2 kpl paprikaa 1 rkl rypsiöljyä 1/2 tl suolaa - 3
Tee mausteöljy. Kuori ja hienonna valkosipulit. Hienonna persilja. Lämmitä öljy varovasti kattilassa. Lisää valkosipulit, persilja ja mausteet. Kaada lämmin mausteöljy vartaiden päälle.
Määrä Ainesosa 3 kpl valkosipulinkynttä 1 ruukku lehtipersiljaa 1 dl oliiviöljyä 1 rkl sitruunamehua 1 tl rouhittua mustapippuria ripaus suolaa - 4
Tarjoa vartaat rieskojen, kurkkujogurtin, grillattujen kasvisten ja salaatin kanssa.
Määrä Ainesosa 100 g (1 ps) kerä salaattia 8 kpl (1 ps) pieniä ohrarieskoja grillattuja kasviksia (esim. kesäkurpitsaa ja paprikaa)
Ravintosisältö
833
Energiaa kcal
3489
Energiaa kj
48,8 g
Rasvaa
14,2 g
Tyydyttynyttä rasvaa
48,3 g
Hiilihydraatteja
6,7 g
Sokereita
4,8 g
Kuituja
48,0 g
Proteiinia
2,0 g
Suolaa
833
Energiaa kcal
3489
Energiaa kj
48,8 g
Rasvaa
14,2 g
Tyydyttynyttä rasvaa
48,3 g
Hiilihydraatteja
6,7 g
Sokereita
4,8 g
Kuituja
48,0 g
Proteiinia
2,0 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: ruukku lehtipersiljaa, ruukkua ruohosipulia.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























