Kurpitsaohratto
60 min

Nappaa talteen!
Ohrasta ja kurpitsasta syntyy kotimainen vastine risotolle. Maukas, kaurafraichella, paahdetuilla kurpitsansiemenillä ja timjamilla viimeistelty kurpitsaohratto sopii sekä pääruoaksi että lisukkeeksi.
| 1 kg | myskikurpitsaa |
| 1 kpl | sipuli |
| 2 kpl | valkosipulinkynttä |
| 2 rkl | rypsiöljyä |
| 1/2 kpl | (ruukkua) timjamia |
| 2 dl | esikypsytettyjä ohrasuurimoita |
| 8 dl | vettä |
| 1 kpl | kasvisliemikuutio |
| 1/2 tl | mustapippuria rouhittuna |
| 1/4 tl | suolaa |
| (4 rkl kaurafraichea) | |
| Lisäksi | |
|---|---|
| 2 tl | rypsiöljyä |
| 1/4 tl | suolaa |
- 1.
Halkaise myskikurpitsat pitkittäin. Kaavi lusikalla siemenet pois ja siirrä ne sivuun odottamaan. Laita kurpitsanpuolikkaat leivinpaperille uunipellille leikkauspinnat alaspäin. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia, tai kunnes hedelmäliha on haarukalla kokeiltaessa pehmeää.
- 2.
Huuhtele kurpitsan siemenet ja hankaa niitä keittiöpyyhkeeseen, kunnes siemenrihmat irtoavat. Pese ja kuivaa siemenet. Laita siemenet uunivuokaan ja lisää öljy ja suola. Paahda 200-asteisessa uunissa 10–15 minuuttia.
- 3.
Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuullota niitä ja timjaminoksia kattilassa öljyssä, kunnes sipuli on pehmeää. Lisää ohra ja kuullota vielä noin minuutti. Lisää vesi ja liemikuutio. Keitä hiljalleen keskilämmöllä, välillä sekoittaen, noin 30 minuuttia tai kunnes ohra on kypsää. Lisää tarvittaessa vettä.
- 4.
Kun myskikurpitsat ovat kypsiä, poista kuoret. Laita kurpitsat kulhoon ja soseuta.
- 5.
Poista timjaminrangat ohratosta. Lisää myskikurpitsasose ohrattoon ja kuumenna. Mausta lopuksi mustapippurilla ja tarvittaessa ripauksella suolaa.
- 6.
Jaa kurpitsaohratto lautasille ja lisää pinnalle paahdettuja kurpitsansiemeniä sekä halutessasi kaurafraichea ja timjaminlehtiä.
Ohrasta ja kurpitsasta syntyy kotimainen vastine risotolle. Maukas, kaurafraichella, paahdetuilla kurpitsansiemenillä ja timjamilla viimeistelty kurpitsaohratto sopii sekä pääruoaksi että lisukkeeksi.
Ainekset (4 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 1 kg | myskikurpitsaa |
| 1 kpl | sipuli |
| 2 kpl | valkosipulinkynttä |
| 2 rkl | rypsiöljyä |
| 1/2 kpl | (ruukkua) timjamia |
| 2 dl | esikypsytettyjä ohrasuurimoita |
| 8 dl | vettä |
| 1 kpl | kasvisliemikuutio |
| 1/2 tl | mustapippuria rouhittuna |
| 1/4 tl | suolaa |
| (4 rkl kaurafraichea) | |
Lisäksi | |
| 2 tl | rypsiöljyä |
| 1/4 tl | suolaa |
Valmistus (Uuni 200°C)
- 1
Halkaise myskikurpitsat pitkittäin. Kaavi lusikalla siemenet pois ja siirrä ne sivuun odottamaan. Laita kurpitsanpuolikkaat leivinpaperille uunipellille leikkauspinnat alaspäin. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia, tai kunnes hedelmäliha on haarukalla kokeiltaessa pehmeää.
Määrä Ainesosa 1 kg myskikurpitsaa - 2
Huuhtele kurpitsan siemenet ja hankaa niitä keittiöpyyhkeeseen, kunnes siemenrihmat irtoavat. Pese ja kuivaa siemenet. Laita siemenet uunivuokaan ja lisää öljy ja suola. Paahda 200-asteisessa uunissa 10–15 minuuttia.
Määrä Ainesosa 2 tl rypsiöljyä 1/4 tl suolaa - 3
Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuullota niitä ja timjaminoksia kattilassa öljyssä, kunnes sipuli on pehmeää. Lisää ohra ja kuullota vielä noin minuutti. Lisää vesi ja liemikuutio. Keitä hiljalleen keskilämmöllä, välillä sekoittaen, noin 30 minuuttia tai kunnes ohra on kypsää. Lisää tarvittaessa vettä.
Määrä Ainesosa 1 kpl sipuli 2 kpl valkosipulinkynttä 2 rkl rypsiöljyä 1/2 kpl (ruukkua) timjamia 2 dl esikypsytettyjä ohrasuurimoita 8 dl vettä 1 kpl kasvisliemikuutio - 4
Kun myskikurpitsat ovat kypsiä, poista kuoret. Laita kurpitsat kulhoon ja soseuta.
- 5
Poista timjaminrangat ohratosta. Lisää myskikurpitsasose ohrattoon ja kuumenna. Mausta lopuksi mustapippurilla ja tarvittaessa ripauksella suolaa.
Määrä Ainesosa 1/2 tl mustapippuria rouhittuna 1/4 tl suolaa - 6
Jaa kurpitsaohratto lautasille ja lisää pinnalle paahdettuja kurpitsansiemeniä sekä halutessasi kaurafraichea ja timjaminlehtiä.
Määrä Ainesosa (4 rkl kaurafraichea)
Ravintosisältö
274
Energiaa kcal
1144
Energiaa kj
10,8 g
Rasvaa
1,3 g
Tyydyttynyttä rasvaa
33,3 g
Hiilihydraatteja
5,5 g
Sokereita
8,5 g
Kuituja
6,3 g
Proteiinia
2,1 g
Suolaa
274
Energiaa kcal
1144
Energiaa kj
10,8 g
Rasvaa
1,3 g
Tyydyttynyttä rasvaa
33,3 g
Hiilihydraatteja
5,5 g
Sokereita
8,5 g
Kuituja
6,3 g
Proteiinia
2,1 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: (4 rkl kaurafraichea).
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























