Ylikypsä possupata ja parmesaanipolenta | Pataruoat | Yhteishyvä
Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.
Ylikypsä possupata ja parmesaanipolenta

Ylikypsä possupata ja parmesaanipolenta

timer-iconUseita tunteja  (josta 45 min aktiivista)
Fork and knife
6 Annosta
Fork and knife
6 Annosta
Istrian keittiön tuoksuja tulviva possupata on herkullinen viikonloppuruoka. Istrian alue sijaitsee Adrianmeren pohjukassa. Osso bucon kaltainen pataruoka viimeistellään raikkaalla gremolatakastikkeella ja tarjotaan täyteläisen parmesaanipolentan kanssa.

Ainekset

1 kg
possun kassleria
2 rkl
vehnäjauhoja
2 rkl
oliiviöljyä
4 kpl
salottisipulia
3 kpl
valkosipulinkynttä
3 kpl
porkkanaa
2 kpl
varsisellerin vartta
2 rkl
oliiviöljyä
1/2 kpl
ruukkua timjamia
1/2 kpl
ruukkua oreganoa
800 g
(2 prk) kokonaisia kuorittuja tomaatteja tomaattimehussa
4 dl
(à 1 l) paahdettua lihalientä (Sooci)
3 dl
valkoviiniä (5,5 %)
3 kpl
laakerinlehteä
3/4 tl
mustapippuria rouhittuna
1/2 tl
suolaa

gremolata

1 kpl
valkosipulinkynsi
1 kpl
sitruuna
1 kpl
ruukku lehtipersiljaa
3/4 dl
oliiviöljyä
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria

polenta

1 l
vettä
1 tl
suolaa
2 1/2 dl
polenta-maissiryynejä
60 g
(1 dl) parmesaaniraastetta

Valmistus

1

Kuutioi liha ja kääntele kuutiot jauhoissa. Kuumenna 2 rkl öljyä pannulla ja ruskista lihat muutamassa erässä kevyesti. Siirrä lihat 3 litran vetoiseen uunipataan tai -vuokaan.

1 kg
possun kassleria
2 rkl
vehnäjauhoja
2 rkl
oliiviöljyä
2

Kuori ja hienonna sipulit. Pese, kuori ja paloittele porkkanat. Huuhtele ja paloittele varsisellerit. Lisää 2 rkl öljyä pannulle, kuullota kasvikset ja lisää pataan.

3 kpl
porkkanaa
2 kpl
varsisellerin vartta
3 kpl
valkosipulinkynttä
4 kpl
salottisipulia
2 rkl
oliiviöljyä
3

Poista timjamista paksut varret. Hienonna timjami ja oregano. Sekoita tomaatit liemineen, lihaliemi ja viini sekä yrtit ja mausteet pannulla. Kaada pataan ja sekoita.

1/2 tl
suolaa
3/4 tl
mustapippuria rouhittuna
3 kpl
laakerinlehteä
3 dl
valkoviiniä (5,5 %)
4 dl
(à 1 l) paahdettua lihalientä (Sooci)
800 g
(2 prk) kokonaisia kuorittuja tomaatteja tomaattimehussa
1/2 kpl
ruukkua oreganoa
1/2 kpl
ruukkua timjamia
4

Kypsennä pataa ilman kantta 150-asteisessa uunissa 2 ½–3 tuntia, kunnes liha on mureaa ja liemi saostunut. Sammuta uuni ja anna padan tekeytyä jälkilämmössä lisukkeiden valmistuksen ajan.

5

Valmista gremolata. Kuori valkosipulinkynsi. Pese sitruuna. Raasta 2 tl sitruunankuorta ja purista 2 rkl mehua. Soseuta kaikki gremolatan ainekset kapeassa kulhossa sauvasekoittimella. Siirrä jääkaappiin maustumaan.

ripaus mustapippuria
ripaus suolaa
3/4 dl
oliiviöljyä
1 kpl
ruukku lehtipersiljaa
1 kpl
sitruuna
1 kpl
valkosipulinkynsi
6

Kypsennä polenta. Kiehauta vesi kattilassa ja lisää suola. Vatkaa maissiryynit ripotellen nesteeseen ja keitä hiljalleen välillä sekoittaen noin 6 minuuttia. Sekoita juustoraaste joukkoon.

1 tl
suolaa
1 l
vettä
2 1/2 dl
polenta-maissiryynejä
60 g
(1 dl) parmesaaniraastetta
7

Viimeistele pata yrteillä ja tarjoa polentan ja gremolatan kanssa.

Vinkki: Ruokajuomaksi sopii hedelmäisen hapokas valkoviini.

Vinkki: Keitä ylijääneestä lihaliemestä ja viinistä maukas keitto tai risotto.

Resepti:
Hanne, S-kokeilukeittiö
Kuvat:
Ninna Lindström
Julkaistu: 22.8.2020
Muokattu: 31.8.2020

Ravintosisältö

Ravintosisältö

Huom! Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle kannattaa aina tarkistaa tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.

Yksi annos

Koko resepti

3230

772

49,5 g

14,7 g

32,0 g

10,8 g

6,7 g

37,8 g

2,9 g

Ravintolaskelmassa ei huomioitu:

0,5 kpl ruukkua timjamia,

0,5 kpl ruukkua oreganoa,

3 kpl laakerinlehteä,

1 kpl ruukku lehtipersiljaa,

ripaus suolaa,

ripaus mustapippuria.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli