Ylikypsä possupata ja parmesaanipolenta
Ylikypsä possupata ja parmesaanipolenta
Yhteistyössä

Ylikypsä possupata ja parmesaanipolenta

Arvostele resepti
6 Annosta

Useita tunteja (josta 45 min aktiivista)

Yhteistyössä: Food Market Herkku

Istrian keittiön tuoksuja tulviva possupata on herkullinen viikonloppuruoka. Istrian alue sijaitsee Adrianmeren pohjukassa. Osso bucon kaltainen pataruoka viimeistellään raikkaalla gremolatakastikkeella ja tarjotaan täyteläisen parmesaanipolentan kanssa.

Ainekset (6 annosta)

MääräAinesosa
1 kgpossun kassleria
2 rklvehnäjauhoja
2 rkloliiviöljyä
4 kplsalottisipulia
3 kplvalkosipulinkynttä
3 kplporkkanaa
2 kplvarsisellerin vartta
2 rkloliiviöljyä
1/2 kplruukku timjamia
1/2 kplruukku oreganoa
800 g(2 prk) kokonaisia kuorittuja tomaatteja tomaattimehussa
4 dl(à 1 l) paahdettua lihalientä (sooci)
3 dlvalkoviiniä (5,5 %)
3 kpllaakerinlehteä
3/4 tlmustapippuria rouhittuna
1/2 tlsuolaa

GREMOLATA

1 kplvalkosipulinkynsi
1 kplsitruuna
1 kplruukku lehtipersiljaa
3/4 dloliiviöljyä
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria

POLENTA

1 lvettä
1 tlsuolaa
2 1/2 dlpolenta-maissiryynejä
40 g(1 dl) parmesaaniraastetta

Valmistus (Uuni 150°C)

  1. 1

    Kuutioi liha ja kääntele kuutiot jauhoissa. Kuumenna 2 rkl öljyä pannulla ja ruskista lihat muutamassa erässä kevyesti. Siirrä lihat 3 litran vetoiseen uunipataan tai -vuokaan.

    MääräAinesosa
    1 kgpossun kassleria
    2 rklvehnäjauhoja
  2. 2

    Kuori ja hienonna sipulit. Pese, kuori ja paloittele porkkanat. Huuhtele ja paloittele varsisellerit. Lisää 2 rkl öljyä pannulle, kuullota kasvikset ja lisää pataan.

    MääräAinesosa
    4 kplsalottisipulia
    3 kplvalkosipulinkynttä
    3 kplporkkanaa
    2 kplvarsisellerin vartta
    2 rkloliiviöljyä
  3. 3

    Poista timjamista paksut varret. Hienonna timjami ja oregano. Sekoita tomaatit liemineen, lihaliemi ja viini sekä yrtit ja mausteet pannulla. Kaada pataan ja sekoita.

    MääräAinesosa
    1/2 kplruukku timjamia
    1/2 kplruukku oreganoa
    800 g(2 prk) kokonaisia kuorittuja tomaatteja tomaattimehussa
    4 dl(à 1 l) paahdettua lihalientä (sooci)
    3 dlvalkoviiniä (5,5 %)
    3 kpllaakerinlehteä
    3/4 tlmustapippuria rouhittuna
    1/2 tlsuolaa
  4. 4

    Kypsennä pataa ilman kantta 150-asteisessa uunissa 2 ½–3 tuntia, kunnes liha on mureaa ja liemi saostunut. Sammuta uuni ja anna padan tekeytyä jälkilämmössä lisukkeiden valmistuksen ajan.

  5. 5

    Valmista gremolata. Kuori valkosipulinkynsi. Pese sitruuna. Raasta 2 tl sitruunankuorta ja purista 2 rkl mehua. Soseuta kaikki gremolatan ainekset kapeassa kulhossa sauvasekoittimella. Siirrä jääkaappiin maustumaan.

    MääräAinesosa
    1 kplvalkosipulinkynsi
    1 kplsitruuna
    1 kplruukku lehtipersiljaa
    3/4 dloliiviöljyä
    ripaus suolaa
    ripaus mustapippuria
  6. 6

    Kypsennä polenta. Kiehauta vesi kattilassa ja lisää suola. Vatkaa maissiryynit ripotellen nesteeseen ja keitä hiljalleen välillä sekoittaen noin 6 minuuttia. Sekoita juustoraaste joukkoon.

    MääräAinesosa
    1 lvettä
    1 tlsuolaa
    2 1/2 dlpolenta-maissiryynejä
    40 g(1 dl) parmesaaniraastetta
  7. 7

    Viimeistele pata yrteillä ja tarjoa polentan ja gremolatan kanssa.

Vinkki: Ruokajuomaksi sopii hedelmäisen hapokas valkoviini.

Vinkki: Keitä ylijääneestä lihaliemestä ja viinistä maukas keitto tai risotto.

Ravintosisältö

Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.

Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 3 kpl laakerinlehteä, ripaus suolaa, ripaus mustapippuria.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli

Resepti:
Hanne, S-kokeilukeittiö
Kuvat:
Ninna Lindström
22.8.2020
|
Päivitetty: 26.9.2025

Samankaltaisia reseptejä