10 maukasta arkiruokaa, joiden pääraaka-aine löytyy tölkistä

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Reetta Pasanen
Julkaistu: 22.1.2024
|
Muokattu: 30.1.2025
Tomaattimurska, pavut, linssit ja tonnikala – tutut säilykkeet ovat lähtökohta helposti ja nopeasti valmistuvaan arkiruokaan, joka maistuu koko perheelle.

Säilykkeet ovat kuivakaapin ykköstuotteita, sillä niistä saat kokattua nopeasti maistuvan arkiruoan. Pidä kaapissa aina muutama erilainen tomaattisäilyke, sillä tomaattimurska, -sose ja paseerattu tomaatti ovat hyvä alku monelle ruoalle. Lisäksi kaappiin kannattaa varata käyttövalmiita linssejä, papuja ja herneitä, jotka tuovat ruokaan täyttävyyttä. Makea säilykemaissi sopii puolestaan mainiosti patoihin ja keittopohjiin. Kalasäilykkeet ovat myös kuivakaapin luottotuotteita. Purkillisesta järvikalasäilykettä teet kätevästi nopean arkipastan.

Tomaattiset keitot

Kikhernesosekeitto valmistuu kolmen säilykkeen voimalla. Tomaattimurskasta makua saavaan keittoon lisätään maissia ja kikherneitä, jotka paahdetaan ensin mausteiden kanssa uunissa. Sosekeitto viimeistellään vielä kokonaisilla paahdetuilla kikherneillä ja lorauksella kasvipohjaista kermaa.

Paahdettu kikhernesosekeitto
Paahdettu kikhernesosekeitto

Paahdettu kikhernesosekeitto

Talviaikaan maukas tomaattikeitto tehdään kokonaisista säilyketomaateista. Lisää keittoon makua antamaan myös paprikaa, purjoa ja valkosipulia. Viimeistele täyteläinen keitto tuoreella basilikalla ja tarjoa rapeakuorisen leivän kanssa.

tomaattikeitto
tomaattikeitto

Tomaattikeitto

Purkkiaineksista valmistuvat padat ja curryt

Linssit tuovat lehtikaalipataan reilusti proteiinia ja paseerattu tomaatti umamista makua. Kurkuma, cayannepippuri, korianteri ja juustokumina vievät padan makumaailman Lähi-idän ja Intian suuntaan.

Säilykekikherneistä teet helposti mukavan mausteisen curryn, jossa yllättävät suomalaisille tutut joulumausteet kaneli ja kardemumma. Tarjoa curry paksun jogurtin, riisin ja naanleivän kanssa.

Terveellinen lehtikaali-linssipata
Terveellinen lehtikaali-linssipata

Terveellinen lehtikaali-linssipata

kikhernecurry
kikhernecurry

Kikhernecurry

Tölkkipavuista, tomaattipyreestä ja chilimaustetusta tomaattimurskasta haudutat maistuvan chili sin carnen. Tässä ohjeessa kastikkeen joukkoon lisätään myös kuitupitoisia kauranjyviä. Chili sin carne maistuu kaurafraichen kanssa ja sopii myös tortillojen täytteeksi.

Chili sin carne kauralla
Chili sin carne kauralla

Chili sin carne kauralla

Arkiruokaa säilykekalasta

Purkkikalat ovat kätevä tapa lisätä kalaa lautaselle, sillä niistä valmistuvat nopeasti niin kiusaukset, pihvit kuin pastat.

Kokeile leppäsavukalaa kiusaukseen ja lisää paprikalla ja sipulilla maustettua kotimaista villikalaa tomaattisen pastan joukkoon. Muutamasta purkista tonnikalaa teet maukkaat pyörykät, jotka mehevöitetään cheddarjuustolla. Tarjoa pannulla paistetut pyörykät perunamuusin ja sitruunalohkojen kanssa.

Onko säilykelohi jo sinulle tuttu tuote? Kokeile sitä sitruunalla ja chilillä maustettuun pastaan, joka valmistuu muutamasta aineksesta vain vartissa.

Helppo savukalakiusaus

Helppo savukalakiusaus

arrow-right
Tomaattinen kalapasta

Tomaattinen kalapasta

arrow-right
Tonnikalapyörykät

Tonnikalapyörykät

arrow-right
Helppo lohipasta

Helppo lohipasta

arrow-right

Rento arkiruokaherkku pavuista

Tee vaikkapa perjantain iloksi hieman terveellisempi versio nachopellistä. Valmista helppo täyte tacomaustetuista kidney- ja mustapavuista ja korvaa maissilastut perunasiivuilla, jotka paistuvat uunissa rapeareunaisiksi. Viimeistele pelti raikkaalla tuoretomaattisalsalla ja juustokastikeella.

Perunanachot
Perunanachot

Perunanachot

Lisää ideoita arkiruokaan

Lisää aiheesta