Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Ei pelkkä koriste – raikkaanmakuinen lehtipersilja on keittiön yleisyrtti, joka korostaa niin lihan, kalan kuin kasvisten makua

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Tuomas Kolehmainen
Julkaistu: 25.2.2021
|
Muokattu: 22.3.2021
Lehtipersilja on suomalaisessa keittiössä voileipäkakkujen päältä tuttua kähäräpersiljaa uudempi tulokas. Monipuolinen yrtti sopii ruoanlaittoon varsiaan myöten. Joissain resepteissä sillä voi korvata myös korianterin.

Välimeren alueelta kotoisin oleva raikas ja lempeän pippurinen lehtipersilja on suosittu yrtti esimerkiksi Italian, Ranskan ja Lähi-idän keittiöissä. Niin kalan, lihan kuin kasvisten pariin sopiva lehtipersilja maustaa mainiosti myös suomalaiset suosikkiruoat, kuten lihapullat ja lohen.

Pehmeälehtisen ja -vartisen lehtipersiljan voi käyttää ruoanlaittoon kokonaan. Pehmeiden lehtiensä ansiosta se sopii ruoanlaittoon kähäräpersiljaa paremmin. Lisäksi lehtipersiljan maku on kähäräpersiljaa voimakkaampi ja syvempi. Vaikka kähäräpersiljaa käytetään miedon makunsa pääasiassa ruokien koristeluun, voi lehti- ja kähäräpersiljan tarvittaessa korvata toisillaan.

Useimpien yrttien maku muuttuu voimakkaammaksi kuivattuna, mutta lehtipersiljan kohdalla käy päinvastoin. Siksi ruoanlaitossa kannattaa aina käyttää tuoretta yrttiä. Jos sitä jää yli, kuivaamisen sijaan persilja kannattaa esimerkiksi pakastaa tai surauttaa yrttiöljyyn.

Lehtipersilja korostaa ruokien makua ja kelpaa korianterin tilalle

Lehtipersilja on ruoanlaiton yleisyrtti, joka sopii niin lihan, kalan kuin kasvisten seuraan. Parhaimmillaan sen maku pääsee esille tuoreena. Lisää siis lehtipersilja lämpimiin ruokiin vasta kypsentämisen loppuvaiheessa, jotta sen aromit ehtivät vapautua, mutta väri pysyy kauniina. Lehtipersiljasta voi surauttaa myös herkullisen kastikkeen: peston, salsa verden tai chimichurrin. Ruoan päälle ripoteltu persiljasilppu piristää annoksen kuin annoksen.

Lehtipersiljaa kannattaa kokeilla ruoanlaitossa myös, jos et ole korianterin ystävä. Ulkonäöltään samanlaista lehtipersiljaa voi nimittäin käyttää mielipiteitä jakavan korianterin tilalla joissain resepteissä, kuten tacoissa.

Testaa ainakin tämä! Lehtipersiljasta maustaa tutut lihapullat

Tässä reseptissä puolet lehtipersiljapuskasta pääsee maustamaan lihapullataikinaa ja puolet varataan annosten koristeluun. Kermaisessa tomaattikastikeessa haudutetut lihapullat maistuvat ihanan meheviltä.

Oi ihanat yrtit! Katso lisää vinkkejä ja reseptejä yrttien käyttöön