Aspartaami (E951) on keinotekoinen makeutusaine, jota harvinaista PKU-tautia eli fenyyliketonuriaa sairastavien pitää välttää. Heidän aineenvaihduntansa ei pysty käsittelemään aspartaamin sisältämää fenyylialaniinia, joka on tavallinen proteiineissa esiintyvä aminohappo. Tästä syystä aspartaamia sisältävissä tuotteissa pitää olla merkintä ”sisältää fenyylialaniinin lähteen.”
Atsovärien E102, E104, E110, E122, E124 ja E129 pakkausmerkinnöissä on mainittava, että aineet voivat vaikuttaa haitallisesti lasten aktiivisuustasoon ja heikentää tarkkaavaisuutta.
Rikkidioksidi ja sulfiitit (E220-E228) ovat säilöntäaineita. Ne ovat hankalia lisäaineita monille astmaatikoille, sillä ne voivat pahentaa astman oireita.
Lesitiini (E 322) on emulgointiaine, joka saattaa aiheuttaa allergiareaktioita kananmuna- ja soija-allergisille. Tuotteen pakkausmerkinnöissä pitää kertoa, onko lesitiini peräisin soijasta vai kananmunasta.
Lysotsyymi (E1105) voi aiheuttaa allergiareaktioita kananmuna-allergikoille. Lysotsyymi on yleisesti ravinnossa esiintyvä entsyymi, jota voidaan valmistaa kananmunanvalkuaisesta. Sitä saa käyttää lisäaineena muun muassa kypsytetyissä juustoissa.
Natriumglutamaatti (E620, E621) on aromivahvenne, jonka on epäilty aiheuttavan muun muassa ylivilkkautta, migreeniä ja astmaoireita. Tieteellisissä tutkimuksissa tällaista yhteyttä ei ole kuitenkaan voitu osoittaa. Ruokaviraston arvioinnin mukaan natriumglutamaatin ADI-arvo voi ylittyä sitä sisältävien tuoteryhmien suurkuluttajilla.
Kokkiniili, karmiini ja karmiinihappo (E120) ovat punaisia väriaineita, jotka voivat aiheuttaa allergisia reaktioita.
Bentsoaatit (E210-213), sorbaatit (E200-203) ja parabeenit (E214-219) voivat aiheuttaa kosketusihottumaa, mutta ravinnon mukana nautittuna aineiden ei ole raportoitu aiheuttavan yliherkkyysoireita.
Lähteet: Ruokavirasto, Efsa ja Duodecim Terveyskirjasto