Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Grilli kuumana, mutta mitä laseihin? Tässä vinkit grilliruokien ja juomien yhdistämiseen

Grilliruoka on monipuolinen yhdistelmä lihaa, kalaa, kasviksia, tahmeita kastikkeita, savua ja mausteita. Näillä vinkeillä onnistut yhdistämään juomien ja ruokien maut harmonisesti.

Lautasilla grillattuja pihvejä, maisseja, kaalia ja nektariineja, laseissa juomia.
Lautasilla grillattuja pihvejä, maisseja, kaalia ja nektariineja, laseissa juomia.
Teksti: Anne Ponkkonen, Hanne Penttinen
Kuvat: Reetta Pasanen
14.6.2025 | Päivitetty 14.6.2025

Millainen on hyvä grillatun ruoan yleisjuoma?

Kun grillataan, pöydässä on usein monenlaisia ruokia. Grillattavien lihojen, kalojen tai kasvisten paahteisten makujen lisäksi esimerkiksi kastike tai lisuke voi olla aromeiltaan hyvin voimakas. Siksi hyvä yleisjuoma grillikattaukseen on monipuolinen, hapokas ja hedelmäinen juoma, joka kestää erilaisten makujen yhdistelyä.

  • Punaviini: Valitse keskitäyteläinen, marjaisa viini, jossa on pehmeät tanniinit. Casillero del Diablo Belight Red 8 % (punaviini, alkoholi poistettu osittain) -viinin mehevät mustikan, kirsikan ja mustaherukan sävyt korostavat grilliruoan paahteisia ja savuisia makuja houkuttelevasti.

  • Valkoviini: Valitse runsashappoinen ja aromikas valkoviini. Kungfu Girl Riesling Colombard 8 % on raikas ja vivahteikas valinta. Sen pirteässä, puolikuivassa maussa voi aistia omenaa, päärynää ja sitrusta sekä trooppisia hedelmiä ja hentoista yrttisyyttä. Juoma on mainio kumppani grillatuille kana- ja kasvisruoille sekä hieman mausteisemmille herkkupaloille.

  • Rosee: Rosee on erinomainen valinta grilliruokien seuraan, sillä se sopii niin kasviksille kuin kanaruoille ja possullekin. Black Tower Rosé 8 % on puolikuiva saksalainen Tempranillo-, Garnacha- ja Sangiovese-rypäleistä käymisteitse valmistettu alkoholijuoma. Sen keskihapokas ja hedelmäinen maku ihastuttaa vadelman ja sitruksen raikkaalla yhdistelmällä, joka tuo mukavaa pirteyttä grilliruokien rinnalle.

  • Yleisolut grillikattaukseen: Hyvä olut grilliruoan kanssa on keskitäyteläinen, sitrusmainen ja hieman katkera juoma. Kotimaista NEIPA olut 5,0 % on trooppisen hedelmäinen, suodattamaton ja pehmeän täyteläinen olut, joka täydentää grilliruokien maut herkullisesti.

Mitä juomaa punaisen lihan kanssa?

Grillatun punaisen lihan savuisuus, mausteisuus ja rasvaisuus kaipaavat juomalta ryhtiä ja makuvoimaa. Täyteläiset ja tanniiniset punaviinit sopivatkin usein parhaiten punaisen lihan seuraan.

  • Naudan entrecôte- tai ulkofileepihvi: Viña Mayu Reserva Carmenere 8 % on chileläinen pehmeän hilloinen, tumman marjaisa ja täyteläinen punaviini. Viini korostaa kauniisti grillatun naudanlihan savuisia aromeja ja toimii erinomaisesti pippurilla maustetun grillipihvin kumppanina.

  • Makea ja mausteinen lihan marinadi: Valitse lasiin keskitäyteläinen ja pehmeän tanniininen punaviini. Nevermind Tempranillo Merlotin (8 %) pyöreä hedelmäisyys tasapainottaa makean marinointikastikkeen makua ja sopii täydellisesti tahmaisten BBQ-ribsien tai glaseeratun naudan pariksi.

Mitä juomaa broilerin kanssa?

Broilerin mieto perusmaku muovautuu maustamisen mukaan, ja viinin valinta nojaakin pitkälti mausteiden makumaailmaan. Viinissä saa olla raikkautta ja hedelmäisyyttä. Grillatun broilerin kanssa parhaiten sopivat viinit löytyvät hapokkaiden valkoviinien tai kevyiden, marjaisten roseiden joukosta.

  • Yrttinen tai sitruksinen mausteisuus: Santiago Sauvignon Blanc 8 % on raikas ja keskihapokas juoma, jossa maistuu mustaherukanlehti ja sitruuna. Sen puolikuiva ja aromikas maku tukee hienosti yrttisen tai sitruunalla maustetun grillibroilerin makua ja tuo aterialle eloisaa tasapainoa.

  • Makeahko tai mausteinen marinadi: Kun broileri maustetaan tuhdimmin esimerkiksi BBQ-tyyppisellä grillauskastikkeella, viiniltä kaivataan hieman enemmän runsautta. Tällöin roseeviini tai kevyt punaviini ovat oivalliset valinnat. Marjaisa, puolimakea Blue Nun Rosé Qualitätwein Rheinhessen 8 %, jossa on vadelmaa, mansikkaa ja sitrusta, toimii loistavasti makean tai mausteisen marinadin kanssa ja tuo makupalettiin keventävän elementin.

Mitä juomaa grillatun kalan kanssa?

Grillattu kala voi olla kaikkea herkästä siikafileestä voimakkaaseen savuloheen. Vähärasvainen kala vaatii viiniltä raikkautta ja hienovaraisuutta, mutta vahvemmat ja rasvaisemmat kalat pärjäävät myös runsaamman viinin kanssa.

  • Vähärasvainen kala: Saksalainen Devil’s Rock Riesling 8 % on puolikuiva suosikkiviini, jossa raikas hapokkuus kohtaa lempeän hedelmäisyyden. Viinin pirteä sitruksinen, persikkainen sekä raikas mineraalinen maku täydentää erinomaisesti grillatun vaalean kalan – kuten ahvenen tai kuhan – pehmeän maun. Tämä riesling on loistava pari myös aasialaistyylisen mausteisuuden kanssa.

  • Rasvainen kala: Raikas roseeviini sopii erinomaisesti lohen tai nieriän kaveriksi. Vivahteikas Signed by B Rosé 8 % on nappivalinta, sillä sen puolikuiva ja pehmeän runsaan hapokas maku tasapainottavat grillauksen tuomaa savuisuutta. Lisäksi juoman punamarjaisuus, kevyen trooppinen hedelmäisyys sekä hento mausteisuus tukevat kalan mehevyyttä.

Mitä juomaa grillattujen kasvisten kanssa?

Grillatut kasvikset ovat täynnä paahteisuutta ja umamia. Eri kasvikset ja niiden lisukkeet vaativat juomalta erilaisia ominaisuuksia – raikkautta, hapokkuutta tai hieman makeutta. Juoman valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota ruoan mausteisiin.

  • Yrteillä maustetut kasvikset: Nugan Estate Third Generation Chardonnay 8 % on mainio valinta yrteillä maustettujen grillikasvisten seuraan. Juoman puolikuiva, trooppisen hedelmäinen ja sitruksinen maku raikastaa annosta ja sopii hienosti yhteen yrttien kanssa.

  • Makeat juurekset tai grillattu maissi: Cape Original White 8 % on hyvä valinta, sillä puolikuivassa ja hedelmäisessä viinissä on sopivasti makeutta ja rakennetta. Sen sitruksiset, persikkaiset ja trooppiset aromit täydentävät grillikasvisten makua raikkaasti. 1 litran tetrapakkaus riittää mainiosti isommallekin seurueelle.

  • Halloumi ja tofu: Grillattu halloumi ja tofu ovat suosittuja raaka-aineita, kun grillissä on kasviksia. Halloumi ja tofu tarvitsevat juomalta hapokkuutta ja aromikkuutta. Raikas ja hedelmäinen Espiritu de Chile White 8 % -juoman päärynäinen, hunajameloninen ja omenainen maku tuo tasapainoa halloumin suolaisuuteen ja elävöittää tofun neutraalia makua.

Katso myös