Kyllästyttääkö perinteinen uunilohi? Katso 5 ideaa sen maustamiseen uudella tavalla | Yhteishyvä
Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.
Yrtti-sinappikuorrutettu uunilohi

Kyllästyttääkö perinteinen uunilohi? Katso 5 ideaa sen maustamiseen uudella tavalla

Koostaja:
Yhteishyvä
Kuvat:
Tuomas Kolehmainen
Julkaistu: 15.2.2019
Muokattu: 26.10.2020
Mehevä uunilohi on yksi suosituimmista arkiruoista, johon saa helposti vaihtelua eri mausteita ja kuorrutteita käyttämällä. Katso viisi ideaa uuniloheen uudella tavalla!

1. Peitä lohi sitrusviipaleilla ja kasviksilla – kokeile ainakin kesäkurpitsaa ja sitruunaa!

Kun on oikein kiire, uunilohen kuorrutteeksi riittää pesty ja viipaloitu sitruuna. Kokeile myös makeampaa appelsiinia tai mandariinia – tai kaikkia yhdessä!

Hedelmillä ja kasviksilla peitelty uunilohi pysyy pintaa myöten mehukkaana. Myös monet kasvikset sopivat lohen peitoksi.

Alkukesästä kalan päälle voi järjestellä vaikka tuoreet vihreät parsat, halutessasi ilmakuivattuun kinkkuun käärittyinä. Taatusti herkullinen valinta on alla oleva resepti, jossa lohifilee sivellään tuorejuustolla ja peitetään kesäkurpitsa- ja sitruunaviipaleilla.

2. Tee rouskuva pinta siemenistä ja pähkinöistä – dukkah-lohi vie makumatkalle Lähi-itään

Rapeat kuorrutteet toimivat hienosti pehmeälihaisen lohen makupareina. Mantelit ja pinjan-, auringonkukan- tai seesaminsiemenet tuovat ruokaan kivan suutuntuman.

Ripota niitä sellaisenaan kalan päälle tai levitä kalalle ensin kerros tuorejuustoa tai kermalla notkistettua fetajuustoa.

Testaa dukkah-mausteseoksella kuorrutettua uunilohta, jossa paahdetut hasselpähkinät ja mantelit maustetaan korianterilla ja juustokuminalla.

3. Hunnuta lohi sinapilla ja yrteillä

Tiesitkö, että lempeä lohi rakastaa sinappia ja yrttejä? Graavilohen kastikkeesta tuttu tillin ja sinapin yhdistelmä toimii myös uunilohen päällä.

Kun lisäät mukaan vielä reilusti basilikaa ja sitruunaa, niin arkiruoka tavoitteleekin juhlaruoan paikkaa. Sivele fileelle ensin muutama lusikallinen sinappia ja soseuta sitruunamehusta, rypsiöljystä, tillistä ja basilikasta tahna, jolla peittelet lohen ennen uuniin laittamista.

4. Rubiininpunainen juhlapuku granaattiomenan siemenistä

Tee kalalle kauniinpunainen kuorrute. Helpoiten se onnistuu valmiilla pestokastikkeella tai punajuurisoseella, johon sekoitat pehmeää vuohenjuustoa tai murennettua sinihomejuustoa. Myös tomaattimurska ja aurinkokuivatut tomaatit tuovat väriä ja makua fileeseen.

Juhlavan, punaisen rubiinipinnan teet granaattiomenansiemenistä. Soseuta osa siemenistä mausteiden kanssa tahnaksi, levitä se lohelle ennen uunia ja ripota loput mehukkaat siemenet kypsän kalan päälle.

5. Kääri lohi taikinatakkiin

Jos haluat maustaa uunilohen sipulilla tai valkosipulilla, ota avuksi taikinatakki.

Sipulit, yrtit ja muut makuaineet saavat muhia lohen kanssa paahtumatta liian kuiviksi, kun peittelet ne ohueksi kaulitulla lehti- tai voitaikinalla. Sivele pinta kananmunalla ja paista kauniin ruskeaksi.

Taikinan alle voit piilottaa myös fenkolia, purjoa, keitettyä kananmunaa, oliiveja tai katkarapuja.

Uunilohen voi maustaa myös näin

Kokkaa lisää kalaa