Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kananmunilla on Suomessa neljä eri tuotantotapaa.

Mitä kananmunien eri tuotantotavat tarkoittavat? Ulkokana, luomukana vai lattiakana?

Teksti:
Kirsi Hemanus
Kuvat:
Yhteishyvä
Julkaistu: 27.5.2019
|
Muokattu: 31.8.2020
Kananmunapakkauksista täytyy lain mukaan käydä ilmi kananmunan tuotantotapa. Pakkausmerkinnöistä selviää, onko munat muninut virikehäkkikana, lattiakana, ulkokana vai luomukana.

Kaikissa EU:ssa tuotetuissa kananmunapakkauksissa täytyy lain mukaan olla merkintä, joka kertoo, kuinka munat on tuotettu. Munat täytyy myös leimata, jotta kuluttaja näkee, mistä ne tulevat. Kananmuna onkin parhaiten jäljitettävissä oleva elintarvike. Pakkausten merkinnät ja markkinoinnissa käytettävät termit voivat kuitenkin johtaa myös harhaan, joten kuluttajan on oltava tarkkana.

Numero kertoo tuotantotavan

Kananmunan kuoren leimassa tulee olla alkuperäkoodi, josta käy ilmi tuotantotapa, -maa ja -tila. Koodi on muotoa 0 FI 54321.

Ensimmäinen numero kertoo tuotantotavan, seuraava on maatunnus ja viimeinen numerosarja on kanalan tunnistenumero. Koodin alussa oleva 0 tarkoittaa luomua, 1 ulkokanan munaa, 2 lattiamunaa ja 3 virikehäkkimunaa.

Pakkauksissa voi olla myös vapaaehtoisia mainintoja ravintosisällöstä, tuotantotavasta, alkuperästä tai myyntiajasta. Osa pakkaamoista merkitsee munaan myös pakkaamon numeron sekä tuotantoerän.

Virikehäkkikanoja pidetään häkeissä, joita voi olla 3-5 kerroksessa. Virikkeinä häkeissä on munintapesät sekä muovimaton kaistale kuopimista varten. Häkeissä on myös orret, mutta ne sijaitsevat vain muutamia senttejä lattian yläpuolella. Yhdellä kanalla on tilaa noin A4-paperiarkin verran. Neliömetrin alalla kanoja saa olla enintään 13.

Lattiakanat elävät halleissa, joissa voi olla yksi tai useampia tasoja. Lattiakanalaa, jossa on kerroksia, kutsutaan kerrosritiläkanalaksi. Lattiakanoilla on tilaa liikkua, niillä on pehkua hiekkakylpyihin ja kuopsutteluun ja orsia sekä munintapesät. Orret ovat reilusti lattian yläpuolella. Neliömetrin alueella saa olla enintään 9 kanaa. Pakkauksissa lattiakanojen munia kutsutaan joskus vapaan tai onnellisen kanan muniksi.

Ulkokanat ja luomukanat pääsevät ulos

Ulkokanat on tuotantotapaluokitus, joka otettiin Suomessa käyttöön 2013. Sitä kutsutaan myös free range -tuotannoksi. Ulkokanalassa kanat pääsevät ulos myös talvella, toisin kuin luomukanat. Kanoille on ulkona säänsuoja, laidunalue sekä heinää virikkeenä. Sisätiloiltaan kanalta on tavallinen kerrosritiläkanala tai lattiakanala.

Pakkauksissa lattiakanojen munia kutsutaan joskus myös vapaan tai onnellisen kanan muniksi.

Luomukanat elävät lattiakanaloissa, joihin tulee luonnonvaloa ikkunoista. Kanat pääsevät sään salliessa ulkotarhaan ja syövät luomurehua. Neliömetrin alueella saa olla enintään 6 kanaa.

S-ryhmä luopuu virikehäkkikanojen munista vaiheittain vuoden 2026 loppuun mennessä. Hotelleissa ja ravintoloissa käyttö lakkaa vuoteen 2021 mennessä. Ruokakaupoissa muutos tapahtuu kahdessa vaiheessa: ensin myynnistä poistuvat Kotimaista-virikehäkkimunat vuoden 2023 loppuun mennessä ja muut virikehäkkimunat asteittain vuoden 2026 loppuun mennessä. Lue lisää osoitteesta S-ryhmä.fi

Reseptit

Lisää aiheesta