Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Monipuolinen minttu on luottomauste monessa maailman keittiössä: tuo sillä raikkautta salaatteihin, juomiin ja suolaisiin ruokiin

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Tuomas Kolehmainen
Julkaistu: 22.6.2021
|
Muokattu: 23.6.2021
Raikkaan makuinen minttu antaa lisämakua monille kasviksille, lihoille, tummalle suklaalle, marjoille ja eksoottisille hedelmille. Se on tuttu yrtti etenkin kreikkalaisten herkkujen maustajana. Kokeile vihermintun lisäksi voimakkaamman makuista vahvaa minttua sekä mentolista piparminttua.

Raikas ja hieman makea minttu on yksi monipuolisimmista yrteistä. Sitä käytetään ruoanlaitossa niin Euroopassa, Aasiassa kuin Lähi-idässä. Monien muiden yrttien tapaan minttu on kotoisin Välimeren alueelta, missä se maustaa etenkin kreikkalaisen keittiön herkkuja.

Minttuja on monta lajia. Yleisin niistä on viherminttu, jonka rinnalla kaupoissa myydään usein myös maultaan selvästi voimakkaampaa vahvaa minttua. Mentolinen piparminttu sopii ruoanlaittoa paremmin maustamaan karkkeja ja purukumia.

Minttu säilyttää makunsa myös kuivattuna, joten voit korvata tuoreen mintun kuivatulla monissa resepteissä.

Minttu ruoanlaitossa

Mintun raikkaus sopii täydellisesti maustamaan kesäisiä ruokia. Vihreät kasvikset, kuten kurkku, kesäkurpitsa, parsa ja herneet, saavat kaikki herkullista lisämakua mintusta, mutta sen maku sopii myös perunoiden, tomaatin ja porkkanan pariin. Kokeile esimerkiksi herkullisen vihreää minttu-parsasalaattia tai melonista kanasalaattia.

Moni yhdistää mintun ennen kaikkea lampaanlihaan, mutta se sopii hyvin myös jauheliha-, kana- ja kalaruokiin. Minttu maustaa monia suolaisia ruokia etenkin Lähi-idässä ja Aasiassa. Se on olennainen osa niin libanonilaista tabbouleh-salaattia kuin vietnamilaista pho-keittoa.

Makeissa resepteissä minttu saa usein parikseen tummaa suklaata, marjoja tai eksoottisia hedelmiä. Koristele sillä minttusuklainen Pätkis-kakku, silppua kesäiseen mansikka-melonisalaattiin tai lisää mausteeksi mansikkahilloon. Lisäksi minttu maustaa ihanasti cocktailit, boolit ja ihan tavallisen vedenkin. Minttua kannattaa lisätä myös vihersmoothieihin raikkautta tuomaan.

Kaksi kesäistä reseptiä mintusta: persikkasalaatti ja kanagyros minttutsatsikilla

Minttu on mainio kumppani hauskanmuotoisille paraguayo-persikoille, jotka saavat kesäisessä salaatissa seurakseen vielä ilmakuivattua kinkkua ja mozzarellaa. Minttu maustaa myös raikkaan jogurttitsatsikin, jota kelpaa lusikoida kreikkalaisten kanagyrosten päälle.

Oi ihanat yrtit! Katso lisää vinkkejä ja reseptejä yrttien käyttöön