Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Näin paistat mehevät kanapalat – pannulla, uunissa tai grillissä

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Ninna Lindström
Julkaistu: 30.3.2022
|
Muokattu: 30.3.2022
Mehukkaimmat kanapalat hautuvat kastikkeessa tai maukkaassa liemessä, mutta paistamallakin onnistut, kun tiedät pari helppoa vinkkiä. Esimerkiksi, kun paistat kanaa pannulla, käytä kantta! Se pitää huolen broilerin mehukkuudesta.

Paista pienet kanapalat pannulla

Kanasuikaleet ja kanan pienet fileet kypsyvät pannulla muutamassa minuutissa. Pelkästään niitä varten ei siis kannata uunia lämmittää. Mutta kun paistat kokonaisia fileitä tai leikkeitä, uunin lämmittämistä kannattaa harkita. Pannulla kana nimittäin kuivuu helposti. Kuivumista voi vähentää ruskistamalla kanapalat ensin ilman kantta ja hauduttamalla niitä sitten alhaisella lämmöllä kannen alla. Kansi pitää kanapaloista haihtuvan kosteuden pannussa, mikä auttaa lihaa pysymään mehevänä. Rintafileiden kypsymiseen menee pannulla noin 15 minuuttia, fileeleike kypsyy noin 10 minuutissa. Lihan kypsyyden tarkistat helposti cocktailtikulla tai terävällä veitsellä. Kun lihasneste on kirkasta, kana on kypsää.

Kypsennä kanaleikkeet liemessä tai kastikkeessa

Mehukkain kana kypsyy liemessä hauduttaen. Ruskista fileet, paistileikkeet, koivet tai palat ensin pannulla tai padassa. Lisää sitten liemiainekset ja jatka kypsentämistä uunissa. Sama tekniikka toimii myös, kun kokkaat kanakastiketta: paista kanaan ensin pintaväri, valmista kastike ja kypsennä ruskistetut kanat loppuun poreilevassa kastikkeessa. Hauduttamalla kanasta tulee aina mehevää, silloinkin kun kastike kiehuu hieman liian pitkään.

Hauduta kanankoivet uunissa kannen alla

Kun uunikana kypsyy riisipedillä tai kasvisten kanssa, peitä vuoka kannella tai foliolla. Näin sekä kana että lisukkeet kypsyvät kosteiksi ja mehukkaiksi. Ota kansi tai folio pois paistamisen loppupuolella, niin mehukas kana saa rapean pinnan. Huomaa, että luulliset kanapalat vaativat aina pidemmän kypsennysajan. Koipireiden kypsymisaika uunissa on noin tunti, kun paistileike eli luuton broilerinreisi on valmista jo noin 40 minuutissa. Jos käytöt paistolämpömittaria, anna kanan kypsyä 72-asteiseksi ja vetäytyä vielä uunista ottamisen jälkeen, kunnes liha on 74–75-asteista.

Paahda fileepihvit uunissa tai airfryerissa rapeaksi

Rasvaisimmat palat, kuten koivet, koipireidet ja paistileikkeet, kestävät hyvin uunissa paahtamista ja grillaamista. Kun paistat vähärasvaisia fileepihvejä uunissa, voit suojata niitä kuivumiselta leivittämällä pihvit. Kokeile klassista kuorrutusta maissihiutaleista. Fileepihvit kypsyvät uunissa nopeasti – puolet nopeammin kuin kanankoivet.

Marinoi kanapihvit meheviksi ja koivet mureiksi

Myös marinadilla saat vähärasvaisiin kanapaloihin ja -pihveihin mehevyyttä. Etenkin sitruunaiset marinadit mureuttavat kanaa jo ennen kypsentämistä – ja lyhytkin marinointiaika toimii.

Grillaa kanapihvit nopeasti ja vetäytä hetki

Grillissä kanaa ei kannata pitää kovin pitkään, koska grillin lämpötila voi nousta kuumaksi ja kana kuivuu helposti. Kokonaiset koipireidet, joiden suojana on kanan rasvainen nahka, kestävät pidempääkin paahtamista, mutta grillaa ohuempia fileitä ja kanapihvejä ahkerasti käännellen vain noin 10 minuuttia. Tarkista kypsyys tarvittaessa cocktailtikulla, veitsellä tai paistolämpömittarilla. Anna grillatun kanan vetäytyä muutama minuutti peitettynä ennen tarjoamista, niin lihan lämpötila ja kosteus ehtivät tasoittua.

Tunnetko erilaiset kanapalat?

Vai paistaisitko sittenkin kokonaisen kanan?