Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Nämä 7 keinoa helpottavat ruoanlaittoa lapsiperheessä ja kasviksia tulee syötyä! Lue kotitalousopettajien vinkit

Koostaja:
Yhteishyvä
Kuvat:
Tuomas Kolehmainen, Jenni Ankkuri
Julkaistu: 27.9.2021
|
Muokattu: 28.9.2021
Lasten pitäisi syödä viidestä kuuteen kourallista kasviksia päivässä, mutta suomalaislasten lautasilla on keskimäärin vain puolet tästä. S-kokeilukeittiön kotitalousopettajat vinkkaavat, miten innostaa lapsia itselle ja ilmastolle fiksuihin valintoihin. Apuna toimivat myös Ässäkokki-reseptit.

Arjen hässäkässä kasvisten syöminen voi jäädä vähiin. Yhteishyväkin on kertonut tutkimuksesta, jonka mukaan ruokavalintojen muuttaminen näyttää olevan kaikkein vaikeinta elämänkaaren murrosvaiheissa, kuten ruuhkaisessa pikkulapsiarjessa. Kun aika ja voimat ovat rajalliset, tarvitaan helppoja ratkaisuja.

”Ilmastoystävällisempi syöminen ei vaadi ihmetekoja, sillä jo pienillä muutoksilla on suuri merkitys, kun niistä tulee tapa”, kertoo S-kokeilukeittiön päällikkö Anne Ponkkonen.

Hän muistuttaa, että kyse on myös totuttujen tapojen herättelystä ja ruokalistan uudistamisesta.

”Kasvisten, juuresten ja hedelmien lisääminen ja monipuolistaminen pienentäisi ruokavalion hiilijalanjälkeä ja toisaalta toisi samalla ruokavalioon lisää kuituja ja kohentaisi rasvan laatua.”

Yhteishyvän resepteistä ja Ässäkokki-resepteistä vastaavat S-kokeilukeittiön kotitalousopettajat.

Tässä heidän vinkkinsä lapsiperheille kasvisten lisäämiseen ja arkirumban helpottamiseen:

1. Innostu satokauden kasviksista

Valitse kauden kasvis, jonka ympärille rakennat aterian. Se on paitsi ekologista, myös taloudellista.

2. Kokoa ruoan raaka-aineet lautasmallin mukaan

Laatikkoruoassa puolet kasviksia, neljännes proteiininlähteitä (liha, kana, kala tai kasviproteiini) ja neljännes hiilihydraattia (peruna, täysjyväpasta, riisi). Näin kasviksia tulee lisättyä huomaamatta.

3. Tee kerralla iso satsi

Niin iso, että siitä riittää myös seuraavaksi päiväksi joko sellaisenaan tai uudeksi ruoaksi jalostettuna. Riperuoista saa taiottua myös monenlaisia munakkaita, piirakoita ja pyttipannuja.

4. Muista yhden astian ihmeet

Yhdessä astiassa valmistuvat ruoat ovat arkisuosikkeja: laatikko-, pelti- tai keittoruoat. Näihin on helppo upottaa mukaan kasviksia ja myös aikaa säästyy.

5. Lisää kasviksia tuttuun reseptiin tai vaihda kalaan

Korvaa osa reseptin jauhelihasta kasviksilla tai kasviproteiinivalmisteella tai vaihda kotimaiseen kalaan.

6. Tarjoa nälkäkiukkukasviksia

Usein nuorison nälkä kurnii juuri silloin, kun keittiössä vasta alkaa aterian valmistus. Leikkuulaudalta kasvispaloja maistiaisiksi? Alkupalaksi kasvislautanen koko perheelle? Kippo marjoja tai hedelmiä? Aikaa myöten lapsi oppii nälkäisenä etsimään haukattavaksi raikkaan kurkun tai hedelmän. Valmiiksi pilkotut kasvikset ovat myös näppärä koululaisen välipala.

7. Ota lapset ja nuoret mukaan

Suunnitelkaa lasten kanssa yhdessä viikon ruokalista tai valmistakaa koko ruoka yhdessä. Millaiset reseptit olisivat kaikkien mieleen?

Ässäkokki-reseptejä lapsi ja nuori voi tehdä itse tai yhdessä vanhemman kanssa. Ne kannustavat kokeilemaan kasviperäisiä tuotteita ja kiinnittämään huomiota hävikkiin. Ilmastoystävällisissä resepteissä suositaan kotimaista, käytetään suolaa ja sokeria ravitsemussuositusten mukaisesti ja rasvanlähteinä suositaan kasviperäisiä tuotteita. Myös Martat ovat osallistuneet reseptien suunnitteluun.

Ässäkokki-reseptejä käytetään myös Marttojen ja alueosuuskauppojen järjestämillä kursseilla opetusmateriaalina. S-ryhmä ja Martat ovat järjestäneet vuodesta 2018 alkaen jo yli 300 kokkikurssia lapsille ympäri Suomen. Reseptivihko jaetaan myös yli 200 000 lapsiperheelle Yhteishyvän välissä syksyllä 2021.

Lähteet: Korkalo, L. ym. 2019, The Contribution of Preschool Meals to the Diet of Finnish Preschoolers https://www.mdpi.com/2072-6643/11/7/1531 ja DAGIS – Tutkimushanke päiväkotimaailmassa

S-ryhmä haluaa innostaa lapsia, nuoria ja perheitä kiinnittämään huomioita itselle ja ilmastolle fiksuihin valintoihin ja julkaisee lapsille suunnattuja Ässäkokki-reseptejä: lisää kasviksia, palkokasveja ja kalaa, vähemmän kovaa rasvaa, sokeria ja punaista lihaa.

Lue myös