Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Nopeat kasvisruoat arkeen – 5 herkullista uutta reseptiä

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Reetta Pasanen
Julkaistu: 1.8.2023
|
Muokattu: 1.8.2023
Uusia kasvisruokia arkeen! Nopeat, jopa alle puolessa tunnissa valmistuvat ruoat pelastavat kiireisinä iltoina.

Kasvisruokapäiviä kannattaa pitää viikossa useammin kuin kerran tai kaksi. Kasvisruoka tekee terveydelle hyvää, eikä sen tarvitse tarkoittaa kevyttä tai mautonta ateriaa.

Kokosimme tähän artikkeliin jokaiselle arkipäivälle uuden kasvisruokareseptin. Kokeile esimerkiksi herkullisen mausteista panang currya, nopeaa nyhtökaurakäristystä tai munatonta munakasta paistetuilla kasviksilla.

Tofupyttipannu

Jos jääkaapista löytyy keitettyjä perunoita, on nopean arkiaterian valinta helppoa. Pyttipannua tietenkin! Kuutioitujen perunoiden kanssa pannulle laitetaan sipulia, valkosipulia sekä kylmäsavutofua.

Tofu kannattaa kuivata ennen paistamista, jotta siihen saa rapean pinnan. Kuivaaminen onnistuu seuraavasti: tofu viipaloidaan, laitetaan puhtaan keittiöpyyhkeen tai talouspaperipalojen väliin ja pienen painon alle. Mitä pidempään tofu on painon alla, sitä pikaisemmin se saa pannulla väriä.

Mausteiksi riittää soija, siirappi ja mustapippuri. Sinapilla maustettu majoneesi, ketsuppi ja ruohosipuli viimeistelevät helpon ja nopean arkiruoan.

Nyhtökaurakäristys

Herkullista, lohduttavan lämmintä ja nopeasti valmistuvaa nyhtökaurakäristystä kelpaa tarjota niin arkena kuin viikonloppunakin. Itse käristys valmistuu vartissa, eikä lisukkeena tarjottava perunamuusikaan vie aikaa juuri sen enempää.

Nyhtökaura sopii käristykseen todella hyvin, sillä sen rakenne pysyy hyvänä lyhyen haudutuksen ajan. Se myös imee itseensä runsaasti makua, joten liemi kannattaa maustaa hyvin.

Vegaaninen panang curry

Thaimaalainen panang curry on lämmittävä ja täyteläinen kookospohjainen kastike. Arjen kiireissä kannattaa hyödyntää valmiita ateriakastikkeita, joissa mausteet ovat tasapainossa ja riittää että kastikkeen joukkoon pannulle lisää hieman kasviksia ja jonkun proteiininlähteen.

Hernis on kotimainen herneproteiinivalmiste, joka on loistava lisä kuivakaapin sisältöön. Se säilyttää rakenteensa erinomaisesti ja muistuttaa kypsänä hieman broilerisuikaleita. Siitä, sipulista, kesäkurpitsasta ja pikkutomaateista saa sopivasti täytettä panang curryyn.

Tarjoa panang curry nopeasti kypsyvän jasmiiniriisin kanssa.

Juuressosekeitto

Sosekeitto on helppo valinta arjessa, etenkin kun siihen käyttää valmiita juureskuutioita. Riittää, että kuutiot laittaa kattilaan veden ja liemikuution kanssa ja keittää kypsäksi.

Kasvisten kypsyessä ehtii helposti surauttaa keiton lisukkeeksi maukkaan basilikaöljyn ja paahtaa leivästä krutonkeja pannulla. Pehmenneet kasvikset soseutetaan ja keittoon lisätään vielä hieman juuston makuista kermaa tuomaan täyteläisyyttä.

Vegaaninen munakas

Munakasta muistuttava vegaaninen lettu onnistuu proteiinipitoisista kikhernejauhoista. Seokseen voi lisätä ripauksen kurkumaa, joka antaa omeletille keltaista väriä.

Kikhernejauhot sekoitetaan veden, öljyn, mausteiden ja leivinjauheen kanssa ja seoksen annetaan turvota pari minuuttia ennen pannulla paistamista.

Munaton munakas kannattaa tarjota kevyesti paistettujen kasvisten kanssa. Srirachalla maustettu kastike viimeistelee omeletin, joka kelpaa vaikka lounaaksi. Jos kaapistasi löytyy kala namak -suolaa, saat vegaaniseen munakkaaseen kananmunamaista makua.

Lisää kasvisruokia arkeen